Crucea Roşie: Ajutorul umanitar din Gaza va ajunge doar la spitale. Va putea fi distribuit doar în sudul Fâşiei Gaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ajutorul umanitar care a intrat sâmbătă în Fâşia Gaza, controlată de gruparea islamistă palestiniană Hamas, va fi livrat doar spitalelor din enclavă şi nu include apă, potrivit unui oficial al Crucii Roșii, citat de EFE. 

Punctul de trecere Rafah a fost deschis sâmbătă dimineața FOTO EPA-EFE
Punctul de trecere Rafah a fost deschis sâmbătă dimineața FOTO EPA-EFE

Sursa citată a indicat că asistenţa umanitară include doar conserve, medicamente, pături şi saltele.

Directorul adjunct al Biroului  ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA) din teritoriile palestiniene, Andrea De Domenico, a declarat pentru EFE  că Crucea Roşie Egipteană conduce operaţiunea de a aduce asistenţă umanitară în enclava palestiniană.

Ce conțin camioanele intrate în Gaza

Potrivit autorităților egiptene de la punctul de trecere Rafah, 13 camioane transportau medicamente și provizii medicale, cinci camioane transportau alimente și două camioane transportau apă, relatează CNN.

Un purtător de cuvânt palestinian de la punctul de trecere a frontierei a afirmat sâmbătă că camioanele cu ajutoare nu au provizii "suficiente" nici măcar pentru o școală din Gaza. CNN nu poate verifica această afirmație.

Șeful departamentului de comunicare pentru partea palestiniană a punctului de trecere Rafah, Wael Abu Mohsen, a declarat, într-un interviu acordat sâmbătă presei de stat saudite Al Hadath TV, că nu a fost livrat combustibil, "în ciuda faptului că rezervele de combustibil sunt periculos de scăzute în spitalele și școlile din Gaza".

Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului (FDI), contraamiralul Daniel Hagari, a declarat sâmbătă reporterilor că niciun pic de combustibil nu a intrat sâmbătă în Gaza împreună cu convoiul de ajutoare.

Un înalt oficial al unei agenții de ajutorare a declarat pentru CNN cu o zi înainte că lipsa de combustibil, apă și electricitate a făcut ca spitalele din Gaza să fie "nefuncționale" și, în unele cazuri, "scoase din funcțiune".

Programul Alimentar Mondial al Naţiunilor Unite (PAM) a anunţat că primul convoi cu asistenţă umanitară pentru Fâşia Gaza conţine 60 de tone de alimente, transmite dpa, citată de Agerpres.

Conserve de ton, făină, pastă şi fasole, printre altele, vor fi distribuite celor aflaţi în nevoie cât mai repede cu putinţă, a transmis PAM sâmbătă.

Directoarea executivă a PAM, Cindy McCain, a transmis un mesaj din Cairo, pledând pentru "accesul umanitar imediat, sigur şi susţinut în Gaza". Ea a declarat că este doar o chestiune de zile până când hrana se va epuiza şi locuitorii Gazei vor flămânzi.

PAM mai are pregătite încă 930 de tone de alimente în partea egipteană a punctului de trecere a frontierei cu Gaza, de la Rafah, şi intenţionează să asiste circa 1,1 milioane de oameni în următoarele două luni.

AFP a transmis că la granița dintre Egipt și Gaza se află circa 175 de camioane care așteaptă să livreze ajutoare umanitare palestinienilor din Gaza. Camioanele ar fi încărcate cu medicamente, alimente și apă.

Ajutorul umanitar va putea fi distribuit doar în sudul Fâşiei Gaza, nu şi în nord

Ajutorul umanitar care a intrat sâmbătă în Fâşia Gaza prin punctul de trecere al frontierei de la Rafah, la graniţa cu Egiptul, poate fi distribuit doar în sudul enclavei palestiniene şi în niciun caz în nord, a declarat pentru EFE o sursă din cadrul agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA).

Agenţia se va ocupa de furnizarea de asistenţă spitalelor din sudul Fâşiei Gaza, unde guvernează gruparea islamistă Hamas.

De altfel, forţele de apărare ale Israelului (IDF) au anunţat sâmbătă, potrivit Reuters, că ajutorul umanitar care intră în Fâşia Gaza va ajunge doar în regiunile sudice ale enclavei. IDF le-a cerut civililor palestinieni să se îndrepte către această zonă pentru a evita să fie prinşi în luptele pe care armata israeliană le poartă cu Hamas.

Într-un briefing televizat, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a precizat că transporturile nu includ combustibil.

Hagari a prezentat totodată o estimare în creştere, la 210 persoane, a numărului de ostatici deţinuţi de Hamas de la atacul surpriză pe care l-a lansat la 7 octombrie asupra sudului Israelului, şi a precizat că circa o cincime din rachetele palestiniene lansate începând de vineri au căzut în Gaza din cauza unor defecţiuni şi au provocat victime.

IDF a mai anunţat că, până acum, circa 700.000 de locuitori din Gaza şi din zonele învecinate s-au deplasat către sudul enclavei.

Cancelarul german Olaf Scholz a salutat începerea livrărilor de ajutoare pentru Fâşia Gaza, potrivit dpa.

"Este bine şi este important că primul ajutor umanitar ajunge acum la oamenii din Gaza. Au nevoie de apă, hrană şi medicamente - nu-i vom lăsa singuri. Guvernul federal continuă să folosească toate canalele pentru a uşura suferinţa în acest conflict", a scris Scholz pe social media.

Şi ministrul de externe britanic James Cleverly a reacţionat sâmbătă, apreciind că deschiderea punctului de frontieră între Egipt şi Gaza nu poate fi "un eveniment izolat".

"Camioane care transportă ajutor vital încep să treacă dinspre Rafah către Gaza", a confirmat şeful diplomaţiei britanice, într-un mesaj postat pe X.

Cleverly a declarat că ajutorul umanitar "este o gură de oxigen pentru cei aflaţi în suferinţă" în enclava palestiniană. "Regatul Unit va continua să facă presiuni pentru a se permite accesul umanitar în Gaza", a adăugat ministrul britanic, care participă sâmbătă la summitul internaţional organizat de Egipt pentru a aborda conflictul dintre Israel şi gruparea islamistă Hamas.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite