Furtuna Humberto soseşte în Bahamas, deja devastat de uraganul Dorian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O furtună tropicală, numită Humberto, s-a apropiat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, de nordul arhipelagului Bahamas deja devastat la începutul lunii septembrie de uraganul Dorian, care a fost dat exemplu drept "criză climatică" de către secretarul general al ONU Antonio Guterres, informează AFP.

Potrivit Centrului naţional american al uraganelor (NHC), Humberto se afla sâmbătă la ora 3.00 GMT în estul insulei Abaco şi se deplasa lent către nord-vest.  

Un avertisment de furtună a fost emis pentru tot nord-vestul Bahamasului, între care insula New Providence unde se află capitala Nassau, precum şi insulele Abaco şi Grand Bahama, deja devastate de Dorian. 

Potrivit NHC, Humberto se va transforma probabil în uragan "de acum în două sau trei zile". Va ajunge în acest weekend şi la începutul săptămânii viitoare către nord, de-a lungul coastei de est a Statului american Florida. 

Şeful serviciului meteorologic din Bahamas, Trevor Basden, a vorbit despre vânturi de 100 km/h şi de ploi puternice, cu precipitaţii între 5 şi 15 litri pe metrul pătrat, care ar putea provoca inundaţii în solul deja saturat după trecerea uraganului Dorian acum zece zile. 

Furtuna ar putea să afecteze distribuirea ajutorului umanitar în Abaco şi Grand Bahama, unde pagubele sunt enorme. Aeroporturile din cele două insule au fost redeschise, dar zborurile comerciale sunt limitate de aici. 

Peste 2.000 de locuitori din Abaco şi Grand Bahama sunt încă găzduiţi în refugii şi autorităţile mai caută să localizeze 1.300 de persoane, a precizat Carl Smith, purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru situaţii de urgenţă din Bahamas (Nema). 

Bilanţul oficial în urma uraganului de categorie 5 Dorian a ajuns la 52 de morţi. Acesta va mai creşte pe măsură ce trupurile găsite în timpul căutărilor sunt identificate, au indicat autorităţile. 

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a sosit vineri în Bahamas, unde va rămâne până sâmbătă. "Am venit să-mi exprim solidaritatea cu poporul din Bahamas" şi "pentru a discuta despre mijlocelel prin care putem continua să-i susţinem", a scris el pe Twitter. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite