FOTO VIDEO Eroul atentatului terorist din Tunisia, un câine poliţist. Jihadiştii vor să ucidă primăvara arabă tunisiană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atacul terorist din Tunis, comis miercuri (18 martie 2015), s-a soldat cu 21 de morţi FOTO AP
Atacul terorist din Tunis, comis miercuri (18 martie 2015), s-a soldat cu 21 de morţi FOTO AP

În timpul schimbului de focuri între forţele de securitate şi terorişti care a avut loc, miercuri, în perimetrul Muzeului Bardo din capitala tunisiană a murit şi  „Akil“ un câinele de poliţie care a însoţit Brigada „ Al Anyab“ în timpul operaţiunii antiteroriste. Preşedintele şi premierul Tunisiei se angajează să cureţe ţara de jihadişti, dar acest atentat a dat o grea lovitură industriei turismului din această ţară .

Akil avea doar un an şi jumătate şi a fost rănit mortal de gloanţe. 

După încheierea operaţiunii de lichidare a teroriştilor de la Muzeul Bardo, unde erau ţinuţi ostatici peste 200 de turişti, dintre care 21 au murit şi 50 au fost răniţi, animalul a fost evacuat de membri ai forţelor speciale sub aplauzele oamenilor care asistaseră la operaţiune. 

Printre turiştii decedaţi se numără patru italieni, doi francezi, doi columbieni, cinci japonezi, un polonez, un australian şi un spaniol. 

Câinele poliţist a murit ca un erou, într-o misiune de luptă împotriva terorismului. 

O manifestaţie spontană, care a reunit tunisieni şi străini, a avut loc la Tunis, după luarea de ostatici şi eliberarea tuturor vizitatorilor Muzeului Bardo, demonstranţii denunţând terorismul şi exprimându-şi sprijinul faţă de forţele de ordine, relatează Euronews, în pagina electronică.

Purtând bannere pe care se putea citi „Nu terorismului“, manifestanţii s-au reunit la scurt timp după incident. Unii dintre turiştii care se aflau în muzeu în momentul atacului au mărturisit că a fost o „experienţă dificilă“. La Paris, o manifestaţie de susţinere faţă de Tunisia a avut loc miercuri seara în apropierea ambasadei acestei ţări. 

Modul de operare al teroriştilor nu este de loc nou, atacul s-a produs într-un muzeu şi împotriva unor strǎini. Muzeul Bardo este cel mai important din Tunisia şi al doilea ca importanţǎ de pe continentul african dupǎ cel de la Cairo. In plus el se aflǎ lipit de clǎdirea Parlamentului tunisian, deci cu atît mai mult atacul poartǎ semnǎtura unor forţe care vor sǎ ucidǎ democraţia, cultura, şi dacǎ se poate orice prezenţǎ occidentalǎ în spaţiul arab.

Nu este exclus ca actualul atac sǎ aibǎ şi caracterul unor "represalii" pentru cǎ autoritǎţile tunisiene au dezmembrat în ultimul timp mai multe reţele jihadiste şi au operat un anumit de numǎr de arestǎri. Chiar marţi 17 martie ministerul de interne tunisian preciza cǎ a procedat la arestarea a "zece terorişti care încercau sǎ treacǎ în Libia pentru a lupta de partea unor grupuri înarmate".

Atacatorii erau în vizorul serviciilor speciale tunisiene

Premierul tunisian Habib Essid a anunţat că autorii atacului de miercuri asupra Muzeului Bardo din capitala Tunis au fost identificaţi ca fiind Yassine Abidi şi Hatem Khachnaoui, relatează AFP şi AP. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Interne, cei doi sunt „probabil“ tunisieni. 

Premierul a spus că este posibil ca atacatorii, ucişi de forţele de ordine, să fi avut doi sau trei complici. Într-un interviu pentru postul de radio francez RTL, Habib Essida declarat că unul dintre cei doi atacatori, Yassine Abidi, era cunoscut de serviciile de informaţii, deşi „nu pentru ceva special“. Nu a fost stabilită oficial nicio legătură a celor doi cu o anumită grupare teroristă.

Prim-ministrul a mai afirmat că Tunisia colaborează cu alte state pentru a afla mai multe informaţii despre autorii atacului. Atacatorii, care purtau uniforme militare şi puşti de asalt, au coborât dintr-un vehicul şi au deschis focul asupra turiştilor care coborau din autobuze. Apoi au intrat în muzeu şi au luat ostatici, înainte de a fi ucişi într-un schimb de focuri cu forţele de securitate. 

„Vreau ca populaţia Tunisiei să înţeleagă că suntem în război cu teroarea, iar aceste grupuri minoritare sălbatice nu ne înspăimântă“, a declarat preşedintele nou-ales Beji Caid Essebsi, într-o alocuţiune rostită miercuri seara. „Lupta împotriva lor va continua până când vor fi exterminaţi“, a adăugat el.

Forţele de securitate păzeau marile magistrale, joi, în timp ce autorităţile urmăresc doi sau trei suspecţi despre care cred că sunt implicaţi în atac. 

Două nave de croazieră ai căror pasageri se află printre victime s-au retras din portul Tunis joi dimineaţa. MSC Cruises a declarat că nouă pasageri de pe nava Splendida au fost ucişi, 12 răniţi şi despre alţi şase nu se ştia nimic în momentul în care nava a plecat spre larg, la răsăritul soarelui. O altă navă, Costa Fascinosa, a anunţat că 13 pasageri lipseau în momentul în care a părăsit portul, în cursul nopţii.

Atacul dramatic de la Muzeul Bardo de miercuri a fost cel mai grav din ultimii ani din Tunisia şi reprezintă o lovitură pentru această democraţie tânără şi fragilă. Acesta ameninţă, de asemenea, să genereze noi probleme industriei turismului, care aduce numeroşi străini atraşi de plajele sale mediteraneene, de oaze şi ruinele romane şi care abia începuse să îşi revină după ani de criză. 

Jihadiştii au vrut să lovească în industria turismului

Marele coşmar al tunisienilor este, de fapt, Libia, mai precis teama cǎ haosul din Libia s-ar putea extinde şi în Tunisia. Cele douǎ ţǎri au o frontierǎ comunǎ de 480 de kilometri şi în mod sistematic tineri tunisieni pleacǎ în Libia ca sǎ se alǎture "rǎzboiului sfînt". De la începutul lunii februarie au fost arestaţi în Tunisia în jur de 400 de jihadişti, iar joia trecutǎ armta tunisianǎ a descoperit douǎ importante depozite de arme la frontiera cu Libia.

Circulaţia candidaţilor la jihad şi a celor care îi recruteazǎ este probabil facilitatǎ şi de faptul cǎ Tunisia a primit pe teritoriul ei în jur de douǎ milioane de refugiaţi libieni. Ceea ce este mult, dacǎ ţinem cont cǎ Tunisia este o ţarǎ micǎ şi cǎ numǎrǎ ceva mai puţin de 11 milioane de locuitori.

Tunisia are însǎ probleme şi la graniţa cu Algeria, o frontierǎ comunǎ de o mie de kilometri. Si acolo sunt zone nesigure unde opereazǎ jihadişti aflaţi sub influenţa organizaţiei teroriste Al Qaida. În acele zone unde turiştii sunt sfǎtuiţi în mod categoric sǎ nu punǎ piciorul Tunisia a pierdut în jur de 60 de poliţişti şi de militari în cursul unor înfruntǎri cu jihadiştii.

Tunisia, unde în urmǎ cu cinci luni au avut loc alegeri legislative, este ţara arabǎ care s-a dotat cu o constituţie model în materie de libertǎţi, şi mai ales în ce priveşte statutul femeii. Mai rǎmîn însǎ numeroase probleme de ordin economic iar investitorii strǎini aşteaptǎ liberalizarea mai multor sectoare pentru a participa la reconstrucţia ţǎrii. In acest context turismul, principalul sector economic, rǎmîne sinistrat. Iar dupǎ toate aparenţele cei doi terorişti care i-au mitraliat pe turişti în Muzeul Bardo au avut ca scop tocmai sabotarea acestui sectorului turistic.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite