VIDEO Tunisia: 22 de morţi într-un atac terorist în apropiere de Parlament. Ambasadorul României la Tunis se afla în clădirea legislativului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Forţele de ordine tunisiene au înconjurat Muzeul Bardo şi Parlamentul
Forţele de ordine tunisiene au înconjurat Muzeul Bardo şi Parlamentul

22 persoane au murit, miercuri, într-un atac terorist la Muzeul Naţional Bardo, aflat în apropierea Parlamentului din Tunis. Potrivit presei locale, trei bărbaţi înarmaţi au intrat în Muzeul Bardo şi au tras focuri de armă.

UPDATE În urma atacului terorist comis miercuri la Muzeul Bardo din Tunis 22 de persoane au murit, dintre aceştia 20 fiind turişti străini, iar două dintre victime reprezentanţi ai forţelor de interveţie tunisiene, potrivit unui corespondent „Le Monde”. Dintre cei trei atacatori, doi au fost ucişi, iar unul arestat.

De asemenea, 42 de persoane au fost rănite. 

Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a anunţat miercuri seară că şase francezi au fost răniţi în atacul terorist, trei dintre aceştia fiind în stare gravă.


Bilanţul atacului terorist comis miercuri la Muzeul Bardo din Tunisia este de 19 morţi, dintre care 17 sunt turişti străini, anunţă premierul tunisian, Habib Essid, citat de Reuters.

Bilanţul anunţat anterior era de opt morţi -- şapte turişti străini şi un tunisian.

Potrivit AFP, atacul a fost comis de cel puţin doi bărbaţi înarmaţi cu pistoale-mitralieră Kalaşnikov, care ar fi luat mai mulţi ostatici din rândul turiştilor.

„Un atac terorist a vizat Muzeul Bardo“', aflat în acelaşi complex cu parlamentul, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne tunisian, Mohamed Ali Aroui. El a adăugat că există opt victime, şapte străini şi un tunisian.

Ambasadorul României se afla în Parlament în momentul atacului 

Ambasadorul României în Tunisia, Nicolae Năstase, se afla în clădirea Parlamentului în momentul atacului terorist de la muzeul Bardo din Tunis, dar a fost evacuat în siguranţă, a precizat, miercuri, MAE, adăugând printre victimele atacului nu se află cetăţeni români.

Potrivit unui comunicat MAE remis MEDIAFAX, ambasadorul României la Tunis, Nicolae Năstase se afla în momentul atacului terorist de la muzeul Bardo în clădirea Parlamentului, aflată în apropierea muzeului. Ambasadorul a fost evacuat în siguranţă.

     Ministerul Afacerilor Externe al României a anunţat că până la acest moment nu există informaţii conform cărora s-ar afla cetăţeni români printre victime. 

Forţele de securitate au eliberat toţi ostaticii de la muzeul din Tunis după un atac armat în care cel puţin 11 persoane au murit (dintre care opt persoane au fost ucise în atacul iniţial), iar operaţiunea de salvare s-a încheiat — a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne tunisian, citat de televiziunile locale. 

Doi militanţi şi un poliţist au decedat în schimbul de focuri care a urmat atacului iniţial în care au fost ucise opt persoane, printre care şapte turişti străini, potrivit canalului de televiziune Wataniya.

Cel puţin şapte turişti străini şi un tunisian au fost ucişi în atacul armat de la Muzeul Bardo, situat în apropierea Parlamentului tunisian. Potrivit unor surse, numeroşi turişti din ţări europene au fost ţinuţi ostatici, printre ei fiind cetăţeni britanici, italieni, francezi şi spanioli.

Ministerul de Interne a confirmat moartea a opt persoane printre victime fiind şi turişti. Doi dintre terorişti ar fi încercuiţi de forţele de ordine în muzeu,unde s-ar mai afla ostatici. Poliţia a înconjurat şi Adunarea Naţională, informează „Le Parisien“. 

Activitatea comisiilor parlamentare a fost suspendată, iar deputaţii tunisieni au primit ordinul de a se aduna în sala de plen, potrivit deputatei Monia Brahim, membră a partidului islamist Ennahda.

Potrivit corespondentului Chems FM, un post de radio local, atacatorii au tras mai întâi în agenţii de pază ", probabil, încearcă să intre în Adunarea Naţională pe partea laterală a muzeului. Apoi au atacat un grup de turisti, cea mai mare parte arabi şi japoneză, potrivit unor surse locale.

Deputatul din partea Ennahda, Sayida Ounissi a scris pe contul său Twitter că ministrul Justiţiei, judecători şi mai mulţi ofiţeri de armată erau prezenţi în Parlament. Ei erau audiaţi pe marginea revizuirii proiectului de lege privind lupta împotriva terorismului şi spălării banilor. O sursă locală susţine că douăzeci de turişti ar fi ţinuţi încă ostatici la Muzeul Bardo.

Muzeul Bardo, renumit pentru o colecţie de mozaicuri din perioada Imperiului Roman, este una dintre principalele atracţii turistice din Tunisia.

Autorităţile tunisiene au atras atenţia asupra riscului terorist, în contextul conflictului militar din Libia vecină, unde unele regiuni sunt ocupate de militanţi ai organizaţiei sunnite Stat Islamic.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite