Fostul șef al serviciilor secrete din Arabia Saudită: Conflictul dintre Hamas-Israel, fără eroi, doar victime

0
Publicat:

Israelul și Hamas ar trebui condamnate din cauza acțiunilor lor împotriva civililor, spune fostul șef al serviciilor secrete din Arabia Saudită, care subliniază că palestinienii au dreptul de a rezista ocupației militare a Israelului.

Prințul Turki Al-Faisal, fost ambasador al Arabiei Saudite în SUA și Marea Britanie Foto GettyImages
Prințul Turki Al-Faisal, fost ambasador al Arabiei Saudite în SUA și Marea Britanie Foto GettyImages

Prințul Turki Al-Faisal a condamnat „acțiunea Hamas de a lua la țintă civili de orice vârstă sau sex” și a spus că ceea ce a făcut Hamas este împotriva regulilor islamice privind rănirea civililor și profanarea locurilor de cult.

Dar, în egală măsură, condamn bombardarea fără discernământ de către Israel a civililor palestinieni inocenți în Gaza și încercarea de a-i conduce cu forța în Sinai.

Nu există eroi în acest conflict. Numai victime”, a spus, marți, prințul Turki la o adunare la Institutul Baker pentru Politici Publice de la Universitatea Rice din Houston, potrivit arabnews.com.

Prințul Turki, care a fost ambasador al Regatului Arabiei Saudite în SUA și Marea Britanie, a declarat: „Toți oamenii aflați sub ocupație militară au dreptul să reziste ocupației – chiar și militar”. Dar el susține că o abordare diferită este mai fructuoasă pentru palestinieni.

Prefer cealaltă variantă: insurecția civilă și neascultarea. A doborât Imperiul Britanic în India și Imperiul Sovietic în Europa de Est.

În urmă cu zece zile, agenții Hamas au trecut granița Fâșiei Gaza în așezările israeliene, ucigând peste o mie de israelieni, inclusiv soldați și civili.

Israelul a promis că va nimici Hamas și de atunci a plouat bombe asupra Gazei ucigând peste 3.000 de civili.

Hamas a oferit un teren moral mai înalt unui guvern israelian nepopular, pe care chiar și jumătate din publicul israelian îl consideră „fascist, răufăcător și dezgustător”, a spus Prințul Turki.

„Israelul are o superioritate militară covârșitoare și vedem în fața ochilor noștri devastarea și suferința pe care le aduce oamenilor din Gaza”.

El a condamnat Israelul pentru crime țintite și arestarea fără discernământ a copiilor, femeilor și bărbaților palestinieni în Cisiordania.

Prințul Turki a contestat, de asemenea, încadrarea actuală a evenimentelor care implică lupta poporului palestinian: „Am auzit o frază repetată în presa americană: atac neprovocat. Câtă provocare este necesară pentru a fi provocat decât ceea ce a făcut Israelul poporului palestinian timp de trei sferturi de secol.”

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite