Forţele politice din Tunisia au ajuns la un consens privind nominalizarea noului prim-ministru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Islamiştii aflaţi la putere în Tunisia şi opoziţia laică au ajuns la un acord privind numirea actualului ministru al Industriei, Mehdi Jomaa, în funcţia de prim-ministru al guvernului interimar până la organizarea alegerilor planificate pentru anul viitor, au anunţat sâmbătă reprezentanţii sindicatului UGTT, cei însărcinaţi în medierea acestei chestiuni.

Alegerea unui succesorului lui Ali Larayadh pentru conducerea Guvernului face parte dintr-un acord extins încheiat joi, prin care Partidul Renaşterii trebuie să plece de la putere şi să fie realizată o echipă guvernamentală de tranziţie care urmăreşte să pună capăt crizei politice.

„Poporul a aşteptat destul de mult, dar în ciuda dificultăţilor şi obstacolelor (…) acest dialog nu a dat greş”, a declarat mediatorul Houcine Abassi, secretarul general al UGTT.  

Mehdi Jomaa este o persoană nu prea cunoscut publicului larg, fiind de profesie inginer, iar lucrul cel mai interesant, este apartidic. A activat în mediul privat, în trecut fiind director al unei divizii a Hutchinson, o companie franceză specializată în industria aerospaţială. După demisia executivului condus de Hamadi Jebali şi asasinatul asupra lui Chokri Belaid, din februarie, Larayebeth i-a cerut lui Jomma să ocupe funcţia de ministru al Industriei.

Nominalizarea lui Jomaa vine după două luni de negocieri dure pentru a ajunge la un consens asupra unei persoane independente politic în jurul cărui să fie formată o echipă guvernamentală până la alegerile programate pentru 2014.

În cadrul discuţiilor de sâmbătă au participat reprezentanţii a 21 de partide politice. Chiar dacă Mehdi Jomaa a ieşit victorios, o parte a opoziţiei au boicotat votul şi nu au fost de acord cu această alegere.

Criza politică din Tunisia a fost agravată de asasinarea unui deputat al opoziţiei, Mohamed Brahmi, în luna iulie. Actuala putere a acceptat să plece de la guvernare doar în urma punerii condiţiei ca în paralel cu aceste schimbări să fie adoptată şi noua Constituţie, precum şi stabilirea unei date pentru viitoarele alegeri.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite