Tunisia: Partidul Renaşterii renunţă la conducerea guvernului la sfârşitul lunii octombrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Partidul din care face parte preşedintele Moncef Marzouki nu a vrut să semneze documentul de renunţare la puterea executivă începând cu sfârşitul lunii octombrie. FOTO: Reuters
Partidul din care face parte preşedintele Moncef Marzouki nu a vrut să semneze documentul de renunţare la puterea executivă începând cu sfârşitul lunii octombrie. FOTO: Reuters

Lansarea oficială a negocierilor între Partidul Renaşterii - formaţiunea politică la putere în Tunisia - şi opoziţia politică a debutat sâmbătă odată cu semnarea documentului care prevede formarea în maxim trei săptămâni a unui guvern format din independenţi.

Documentul redactat de patru mediatori şi semnat la Tunis prevede numirea până la sfârşitul săptămânii viitoare a unui prim-ministru independent care are la dispoziţie două săptămâni pentru a formata guvernul său.

Coaliţia guvernamentală condusă de Partidul Renaşterii a fost slăbită de două asasinate care au fost îndreptate spre adversarii lor politici, crizele politice repetate şi dificultăţile de ordin economic. Astfel, guvernul a fost de acord cu demisia la doi ani după ce Partidul Renaşterii a câştigat primele alegeri libere din istoria Tunisiei, pe 23 octombrie 2011.

Înainte de a fi înaintată demisia oficială a guvernului, o comisie de „dialog naţional” trebuie să ajungă la un compromis privind noii membri ai guvernului.

Documentul semnat sâmbătă prevede, de asemenea, ca în următoarele săptămâni să aibă loc adoptarea unei noi constituţii, precum şi a unui calendar electoral.

Cu toate că Partidul Renaşterii a fost de acord cu renunţarea la conducerea executivului, Congresul pentru Republică, partidul preşedintelui Moncef Marzouki şi aliatul de bază al Partidului Renaşterii, a refuzat semnare documentului.

„Avem în prezent un echilibru fragil, trebuie să găsim consensul”, a declarat Maya Jribi, liderul Partidului Republican, unul din principalele formaţiuni din opoziţie.

„Nu vom dezamăgii tunisieni”, a fost răspunsul prim-ministrul Ali Larayedth în faţa unei mulţimi de reprezentanţi ai partidelor, mediatori ai crizei politice şi a preşedintelui Moncef Marzouki.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite