Fertilitatea, în declin. 97% din țări nu-și vor mai putea susține populația

0
Publicat:

Un studiu publicat în revista The Lancet evidențiază că 97% din statele lumii nu-și vor mai putea susține populația, având în vedere că ratele de fertilitate vor fi într-un „declin dramatic”. 

Rata de fertilitate, în scădere - Foto Pexels
Rata de fertilitate, în scădere - Foto Pexels

În țările europene, ratele de fertilitate sunt deja sub media de la nivel global. Însă, cele mai multe țări vor avea rate de fertilitate prea mici pentru a-și putea susține populația până în 2100, conform unei cercetări publicate în The Lancet, relatează Euronews. 

Practic, ratele de fertilitate se calculează în funcție de numărul de copii pe care îi va avea o femeie în timpul vieții. 

Oamenii de știință consideră că în viitor ratele de fertilitate vor intra într-un „declin dramatic”, cu „potențiale avantaje, cât și dezavantaje". 

Concluziile studiului 

Oamenii de știință conduși de Institutul pentru măsurători și evaluări în domeniul sănătății (IHME) al Universității Washington din SUA au constatat că trei sferturi dintre țări nu vor avea rate de fertilitate suficient de ridicate pentru a susține dimensiunea populației până în 2050. 

Mai grav este că până în 2100, ei estimează că acest lucru se va întâmpla în 97% dintre țări, estimând că rata totală de fertilitate la nivel mondial va scădea de la 2,23 nașteri per femeie în timpul vieții în 2021 la 1,68 în 2050 și la 1,57 în 2100. 

Pentru a susține nivelul populației, țările dezvoltate au nevoie de o medie de 2,1 nașteri/persoană care ar putea avea copii. Rata globală de fertilitate s-a micșorat de două ori din 1950 până acum, de la 5 în 1950 la 2,2 în 2021.

Anterior, ONU a atras atenția că fertilitatea globală va scădea până în 2050 la 2,1 nașteri. 

"Se preconizează că populația mondială va atinge un vârf de aproximativ 10,4 miliarde de persoane în cursul anilor 2080 și va rămâne la acest nivel până în 2100", potrivit perspectivelor demografice ale ONU din 2022. 

Studiul a constatat, de exemplu, că în Africa Subsahariană se va naște "unul din doi copii de pe planetă până în 2100". În general, ponderea nașterilor din lume în regiunile cu venituri mici va crește de la 18% în 2021 la 35% în 2100, potrivit proiecțiilor. 

Cercetarea face parte din Studiul Global Burden of Disease, Injuries, and Risk Factors (GBD) 2021 și a primit finanțare de la Fundația Bill și Melinda Gates. 

Europenii din est, pe cale de dispariție 

În Europa rata de fertilitate este deja mai mică decât cea la nivel global preconizată de experți. Concret, în Europa de Vest media era de 1,53 în 2021 și se estimează că va ajunge la 1,44 în 2050 și la 1,37 în 2100. 

Însă situația este deja critică în Europa de Est. În 2021 rata de fertilitate era de 1, 38 și se estimează că va ajunge la 1,19 în 2100, iar în țările din Europa Centrală de la 1,48 în 2021 la 1,21. 

Cele mai scăzute rate de fertilitate sunt estimate pentru Ucraina, Serbia, Macedonia de Nord și Bosnia și Herțegovina,  în 2100 toate aceste țări urmând să aibă mai puțin de o naștere pe femeie în timpul vieții. 

Nici țara noastră nu stă mai bine, rata de fertilitate a fost de 1,6 în România în 2020. La fiecare 10 ani, România pierde un milion de locuitori, dar în ultima perioadă procesul pare că s-a accelerat, potrivit datelor oficiale. 

Anul trecut, s-a înregistrat un record negativ în ceea ce privește numărul de copii. În primul trimestru al lui 2023 s-au născut doar 73.000 de copii, „cel mai mic număr din 145 de ani”. Iar sporul natural se menține negativ, deoarece numărul persoanelor care mor este aproape de două ori mai mare decât numărul de nou născuți. De altfel, în 2022 numărul nașterilor a fost cel mai mic din ultimul secol.  

Datele ONU preconizează că Europa va ajunge la dimensiunea maximă a populației la sfârșitul anilor 2030. 

Avantaje și dezavantaje 

Potrivit experților ONU: Gitau Mburu, James Kiari și Pascale Allotey, care nu au fost implicați în studiu, ratele scăzute de fertilitate vin cu "potențiale avantaje și dezavantaje", relatează Euronews. 

Mai exact, este vorba de „beneficii legate de creșterea populației, mediu, securitate alimentară, sănătate, schimbări climatice și biodiversitate", au spus experții, dar poate avea efecte devastatoareasupra asistenței medicale, pensiilor, securității sociale, muncii și geopoliticii. 

Însă, oficiali nu ar trebui să instituie politici pro nataliste sau să interzică avorturile pentru creșterea natalității, mai spun specialiștii. Motivele pentru care a scăzut rata de fertilitate sunt multiple.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite