Reproducerea asistată, soluție la criza demografică. Guvernul decontează fertilizarea in vitro

0
Publicat:

Executivul a anunțat lansarea programului de susținere financiară a persoanelor care au nevoie de fertilizare in vitro, ca soluție de creștere a natalității în România.

Tehnicile de reproducere umană asistată, o soluție pentru cuplurile infertile Foto: Arhivă
Tehnicile de reproducere umană asistată, o soluție pentru cuplurile infertile Foto: Arhivă

Persoanele care-și doresc copii, dar nu-i pot avea pot depune până pe 5 decembrie cereri online de înscriere în programul național de fertilizare in vitro. Guvernul acordă în acest sens două vouchere în valoare totală de 15.000 de lei. „Infertilitatea nu este un moft. Infertilitatea este reală şi este declarată de medici specialişti, iar unul din cinci cupluri infertil trebuie să ne dea de gândit. De vină sunt mai multe: stresul, poluarea, alimentaţia nesănătoasă, alte patologii. Aşadar, începând din 5 decembrie, se pot depune deja cererile. Se pot depune on-line toate solicitările – pentru că ne digitalizăm, nu mai venim cu dosare cu şină, cu birocraţie – la adresa de e-mail natalitate@mfamiliei.gov.ro, iar evaluarea va fi una cât se poate de rapidă”, a precizat Gabriela Firea, ministrul Familiei și Tineretului.

Ea a dat asigurări că „Programul social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității” va continua și în 2023, deoarece este susținut de întreaga coaliție politică.

Un astfel de program a funcționat la nivelul Bucureștiului, în urmă cu doi ani, și a avut ca rezultat nașterea a 560 de copii. 

Decizia Guvernului vine în contextul în care numărul bebelușilor care s-au născut anul trecut în România a fost cel mai mic din întreaga noastră istorie – 180.000. Asta după ce cu un an înainte, în 2020, se înregistra un alt record negativ – doar 200.000 de nou-născuți. Practic, generația anului 1961 a fost ultima care a asigurat nivelul de înlocuire, atrag atenția specialiștii în demografie. Scăderea abruptă a natalității este rezultatul direct al lipsei unei politici inteligente, lucru care are efecte grave asupra economiei.

Nu amânați prea mult decizia

Nu există o vârstă ideală pentru a deveni mamă, atrage atenția Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate. „Alegerea momentului aparține cuplului, din mai multe considerente. Însă din punct de vedere fizic, între 20 și 30 de ani fertilitatea este de partea femeii, ovocitele ei sunt de calitate, riscul de transmitere a unor anomalii genetice este mai mic, la fel și cel de avort spontan, corpul ei fiind în acest interval de zece ani cel mai bine pregătit să poarte o sarcină. Recomandările noastre, ale specialiștilor în infertilitate, care zilnic ne întâlnim cu multe, din păcate prea multe, din ce în ce mai multe cazuri de infertilitate, este să nu amânați prea mult decizia de a deveni părinte. Timpul vă poate fi cel mai mare dușman, pentru că declinul fertilității este fiziologic, nimic nu-l poate opri, este ireversibil, deoarece rezerva ovariană nu se reface”, explică medicul.

Potrivit acestuia, în ultimii ani a crescut procentul femeilor care ajung la 40 de ani și au la activ mai multe încercări de a deveni mame.

„Chiar dacă la ora actuală putem face analize și tratament personalizat, chiar dacă dispunem de o tehnologie avansată care ne ajută să avem rezultate foarte bune, cu toate acestea vârsta rămâne principala cauză non-medicală de infertilitate”, atrage atenția specialistul. Acesta adaugă că, după vârsta de 35 de ani, sarcina este una considerată la risc, în timp ce la peste 40 de ani vorbim deja inclusiv de riscul de a obține mai greu o sarcină, din cauza diminuării accelerate a rezervei ovariene. „După vârsta de 35 de ani, femeile se pot confrunta cu avortul spontan în primul trimestru și pierderea sarcinii, cu o frecvență mai mare decât femeile mai tinere. De asemenea, este mai des întâlnită sarcina ectopică (extrauterină), aceasta punând în pericol viața femeii. Și putem spune că după 35 de ani riscul unei sarcini ectopice este de patru până la opt ori mai mare decât în cazul femeilor sub această vârstă. Tot vârsta este cea care poate afecta modul în care se dezvoltă placenta (risc de placenta praevia, placentă jos inserată sau chiar dezlipire de placentă), instalarea preeclampsiei, a diabetului gestațional sau posibilitatea aducerii pe lume a unui copil subponderal (cu greutate mică la naștere). Nu este de neglijat nici riscul unei hemoragii post-partum, care este mai crescut la mamele cu vârste peste 35 de ani”, mai spune dr. Vythoulkas.

Odată cu înaintarea în vârstă, este foarte mare și probabilitatea dezvoltării de boli cronice cum ar fi obezitatea, hipertensiunea arterială și diabetul, iar acestea exacerbează riscul deja crescut al unei sarcini după vârsta de 35 de ani, atrage atenția medicul.

Analiza rezervei ovariene

„Pe lângă riscurile care planează asupra mamei, există și o serie de riscuri care îl vizează pe făt. Prevalența anomaliilor cromozomiale la bebeluși crește odată cu înaintarea în vârstă a mamei. La vârsta de 33 de ani, de exemplu, riscul ca bebelușul să fie diagnosticat cu trisomia 21 (sindromul Down) în timpul sarcinii este de aproximativ 1/400. La vârsta de 40 de ani, acest risc crește la 1/70, iar la 45 de ani, el ajunge la 1/19. Riscul de a dezvolta dizabilități congenitale crește, de asemenea, odată cu vârsta. Femeile cu vârsta mai mare de 40 de ani prezintă un risc crescut de a avea copii cu mai multe tipuri de malformații cardiace sau esofagiene, anomalii genitale și deformări ale craniului”, enumeră medicul.

O analiză esențială care arată cât mai poate amâna o femeie care-și dorește să fie mamă o eventuală naștere este cea a hormonului anti-Mullerian – AMH. Acesta este un marker important care poate stabili rezerva ovariană a fiecărei femei. „Nivelul acestui hormon scade continuu odată cu înaintarea în vârstă, și chiar semnificativ de mult după vârsta de 37 de ani. Deci, testarea AMH poate stabili dacă rezerva ovariană este diminuată și femeia este posibil să intre la menopauză (sunt cazuri în care acest lucru se întâmplă prematur!), sugerând că ar trebui să se grăbească dacă dorește să conceapă pentru că nu mai are foarte mult timp la dispoziție. Testarea AMH este recomandată femeilor care au probleme de infertilitate, celor care au împlinit vârsta de 35 de ani și planifică să devină mame, care au în familie cazuri de menopauză prematură, care au suferit o intervenție chirurgicală la nivelul ovarelor sau care au fost diagnosticate cu endometrioză”, subliniază medicul ginecolog.

Dispar spermatozoizii

Omenirea s-ar putea confrunta cu o criză a fertilității dacă nu se iau rapid măsuri, avertizează cercetătorii. Un studiu publicat în revista „Human Reproduction Update”, care a analizat datele colectate de la 153 de bărbați, care nu se știau cu probleme de fertilitate, a arătat o reducere a concentrației spermatozoizilor de peste jumătate, în ultimii 40 de ani. „Cred că avem de-a face cu o criză, pe care ar fi mai bine să o abordăm acum, înainte ca aceasta să ajungă la un punct de cotitură care ar putea să nu fie reversibil”, a spus profesorul Hagai Levine, autor al cercetării de la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

Deși nu este clar ce ar putea fi în spatele acestei scăderi, o ipoteză este că substanțele chimice care perturbă sistemul endocrin sau alți factori de mediu pot juca un rol, acționând asupra fătului din uter. Experții spun că factori precum fumatul, băutura, obezitatea și alimentația necorespunzătoare ar putea juca, de asemenea, un rol și că un stil de viață sănătos poate ajuta la creșterea numărului de spermatozoizi.

Profesorul Richard Sharpe, expert în sănătatea reproducerii masculine la Universitatea din Edinburgh, a declarat că declinul ar putea însemna că este nevoie de mai mult timp pentru cupluri pentru a concepe și, pentru mulți, timpul nu este de partea lor, deoarece amână întemeierea unei familii până când femeia are 30 sau 40 de ani, când fertilitatea ei este deja redusă. „Aceste lucruri nu afectează doar cuplurile care încearcă să aibă copii. Ele reprezintă, de asemenea, o problemă uriașă pentru societate în următorii 50 de ani, deoarece din ce în ce mai puțini tineri vor fi în preajmă pentru a lucra și a sprijini numărul tot mai mare de oameni în vârstă”, a adăugat expertul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite