Programul de fertilizare in vitro, fără finanțare în 2024. Ministrul Familiei: „Am stopat depunerea de dosare”

0
Publicat:

Programul pentru fertilizarea in vitro (FIV ) a fost stopat în 2024. Motivul: Ministerul Finanțelor nu a mai alocat fonduri, fiind finanțate doar procedurile în curs pentru cele 10.000 de dosare prevăzute pentru anul 2023, conform ministrului Familiei, Natalia Intotero. 

Programul de fertilizare in vitro, fără finanțare în 2024 - Foto Pexels
Programul de fertilizare in vitro, fără finanțare în 2024 - Foto Pexels

Ministrul Familiei, Natalia Intotero, a transmis că nu se mai primesc noi solicitări pentru programul FIV și că încă 14.000 de dosare declarate eligibile în 2023 nu au finanțarea asigurată, relatează G4Media. 

„Pentru programul FIV, Ministerul Finanțelor nu ne-a aprobat pentru anul ăsta, ne-a aprobat să decontăm ce este restant pentru 2023, cele 10.000 de dosare prevăzute în hotărârea de guvern”, a precizat Natalia Intotero, potrivit sursei citate. 

Natalia Intotero a explicat că durează destul de mult de la declararea unui dosar eligibil și până când sunt parcurse procedurile medicale. 

În 2022 s-a dat startul în toamnă și abia în octombrie 2023 am avut prima naștere. Acum avem vreo 100 de nașteri”, a adăugat ministrul Familiei. 

De altfel, anul trecut au fost declarate eligibile 24.000 de solicitări, însă hotărârea de Guvern aprobată pentru anul trecut prevede decontarea doar pentru 10.000, spune Intotero. 

Am stopat depunerea de dosare și am reluat din nou tot procesul legislativ pentru o nouă hotărâre de Guvern”, menționează ministrul. 

Comunitatea Declic a lansat o petiție pentru reluarea programului, aceasta a fost semnată până în acest moment de peste 7.500 de persoane. 

Infertilitatea afectează un număr mare de cupluri în România. Organizația Mondială a Sănătății estimează că unu din cinci cupluri suferă de infertilitate și arată o incidență de 15% din totalul cuplurilor din lume. Costurile unei fertilizari in vitro sunt foarte mari, depăseșc cu mult suma alocată în anul 2023 per cuplu, dar a fost o gură de aer pentru toate cuplurile și femeilor singure care se aflau în situația de a nu putea concepe un copil pe cale naturală. Iar în 2020, s-au născut în România cei mai puțini copii din ultimul secol; în 2021, din ultimii 130 de ani; în primul semestru din 2023, cel mai mic număr din ultimii 145 de ani.”, arată Carina Ioana Georgescu, inițiatoarea petiției. 

Programul derulat de statul român oferea 15.000 de lei celor eligibili. Banii erau împărțiți astfel : un voucher în valoare de 5.000 de lei era destinat achiziționării de medicamente specifice, iar al doilea voucher, de 10.000 de lei, era pentru achitarea procedurilor medicale. Însă costurile pentru aceste proceduri sunt uneori duble față de această sumă. 

De la începutul programului național FIV, au fost făcute peste 2.400 de deconturi la farmacii și aproape 2.200 de deconturi la clinici pentru proceduri medicale, potrivit Euronews. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite