Femeile își pierd din valoare dacă nu poartă hijab, susține guvernul taliban. Afganele au interzis în majoritatea locurilor publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Taliban pentru Moravuri și Virtuți, Molvi Mohammad Sadiq Akif, a declarat într-un interviu acordat agenției Associated Press că femeile își pierd din valoare dacă se lasă privite în spațiul public.

Guvernul taliban a limitat drastic drepturilor femeilor afgane FOTO Arhivă
Guvernul taliban a limitat drastic drepturilor femeilor afgane FOTO Arhivă

„Este foarte rău să vezi femei (fără hijab) în unele zone (marile orașe), iar învățații noștri sunt la rândul lor de acord că fețele femeilor ar trebui ascunse vederii. Nu este vorba despre faptul că fața ei ar fi cumva rănită sau deteriorată. O femeie are valoarea ei proprie, iar  aceasta scade dacă este privită de bărbați. Allah acordă respect femeilor prin hijab”, a subliniat Akif.

Talibanii, care au preluat conducerea țării în august 2021, au invocat nerespectarea de către femei a modului corect de a purta hijab-ul, sau vălul islamic, drept motiv pentru a le interzice accesul în majoritatea spațiilor publice, inclusiv în parcuri, la locurile de muncă și la universitate.

Tim Winter, conferențiar Shaykh Zayed în studii islamice la Facultatea de Divinitate a Universității Cambridge, a declarat că nu există nicio obligație scripturală în Islam pentru acoperirea feței.

Acesta a explicat că talibanii se conduc după manualele folosite în școlile religioase din sate, și că învățații musulmani care au fost în Afganistan în timpul ambelor perioade de guvernare talibană n-au fost deloc impresionați de nivelul acestora de cunoștințe religioase. „Au fost pur și simplu extrem de izolați de comunitatea musulmană mai largă”.

Restricțiile impuse de talibani asupra fetelor și femeilor au provocat indignare la nivel mondial, inclusiv din partea unor țări cu majoritate musulmană.

Miercuri, trimisul special al ONU, Gordon Brown, a afirmat că Curtea Penală Internațională ar trebui să îi acuze pe liderii talibani de crime împotriva umanității pentru că au refuzat dreptul la educație și la muncă al fetelor și femeilor afgane.

Akif, care este principalul purtător de cuvânt al Ministerului Moravurilor și Virtuții, nu a răspuns la întrebările jurnaliștilor referitoare la interdicții - de pildă, dacă acestea ar putea fi anulate dacă ar exista o aderare universală la regulile hijabului. El a explicat că există alte departamente care se ocupă de aceste probleme.

Akif a explicat că ministerul nu s-a confruntat cu niciun obstacol în activitatea sa și că populația i-a susținut măsurile.

"Oamenii au vrut să se implementeze Sharia (legea islamică) aici [...] Toate decretele sunt hotărâri islamice, iar talibanii nu au adăugat nimic în plus la acestea. Ordinele Sharia au fost emise acum 1.400 de ani și au rămas în vigoare”, a spus el, adăugând că, sub administrația talibană curentă, bărbații nu mai hărțuiesc și nu se mai holbează la femei așa cum făceau pe vremea guvernului anterior.

Femeile au voie în parcuri cu condiția să fie acoperite și să nu fie bărbați acolo.

„Noi nu spunem că o femeie nu poate face sport, nu se poate duce în parc sau nu poate alerga. Ea poate face toate aceste lucruri, dar nu așa cum își doresc unele femei, aproape dezbrăcate și printre bărbați”, a explicat oficialul taliban.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite