Tratamentul aplicat femeilor în Afganistan: emisarul ONU pentru educaţie cere anchetă pentru „crimă împotriva umanităţii”

0
Publicat:

  Fostul premier britanic Gordon Brown, emisarul ONU pentru educaţie, a cerut joi o anchetă pentru „crimă împotriva umanităţii” la Curtea Penală Internaţională (CPI) pentru tratamentul aplicat femeilor în Afganistan, relatează AFP.

Gordon Brown, premierul Marii Britanii jpeg

„Cred că dovezile sunt absolut copleşitoare”, a declarat fostul lider al guvernului laburist (2007-2010) la BBC, potrivit Agerpres. 

De la preluarea puterii în august 2021, autorităţile talibane au continuat să impună legi care vizează în principal drepturile femeilor, aplicându-şi viziunea dură asupra islamului. Şcolile secundare şi universităţile exclud femeile, parcurile publice şi sălile de sport le sunt de asemenea interzise, iar saloanele de înfrumuseţare au fost închise.

Drepturile femeilor reprezintă un punct de blocaj în negocierile privind ajutorul şi recunoaşterea ţării.

„Femeile au fost excluse de la educaţie”, „angajare”, "de la a merge în spaţii publice", iar "în ultimele zile", chiar de la a merge în cimitirele în care se li odihnesc cei dragi, a subliniat Gordon Brown, inventând termenul "apartheid de gen".

„Aceasta este probabil cea mai odioasă, cea mai rea, cea mai puternică încălcare a drepturilor omului” care are loc în prezent în lume, fiind „aplicată sistematic asupra a milioane de fete şi femei din Afganistan”, a subliniat el, solicitând Curţii Penale Internaţionale "să investigheze".

Deşi „discriminarea de gen” nu a fost niciodată anchetată, este vorba de o „crimă împotriva umanităţii”, a insistat el, cerând guvernului britanic „sancţionarea” celor responsabili pentru această politică şi respingând orice „război al Occidentului împotriva valorilor musulmane”.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite