Liderul suprem al Afganistanului spune că femeile au fost „salvate de la opresiune“ de către talibani

0
Publicat:

Liderul suprem al Afganistanului susţine că femeile care trăiesc în ţară au fost salvate de la "opresiune" de către guvernul taliban şi că statutul lor de "fiinţe umane libere şi demne" a fost restaurat.

Hibatullah Akhundzada, liderul suprem al Afganistanului
Hibatullah Akhundzada, liderul suprem al Afganistanului

Într-o declaraţie făcută duminică de sărbătoarea Eid al-Adha, care a început miercuri, Hibatullah Akhundzada, ale cărui apariţii în public sunt foarte rare şi care conduce ţara prin decret de la Kandahar (sud), fieful talibanilor, a afirmat că aceste măsuri au fost luate pentru a le asigura femeilor "o viaţă confortabilă şi prosperă în conformitate cu Sharia" (legea islamică), scrie Agerpres.

Săptămâna trecută, Organizaţia Naţiunilor Unite şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la "apartheid-ul de gen" al guvernului taliban, care şi-a intensificat represiunea împotriva femeilor.

De la revenirea talibanilor la putere în august 2021, femeile au fost excluse din majoritatea şcolilor secundare, universităţilor şi administraţiilor publice şi nu li se mai permite să lucreze cu ONG-uri internaţionale, cu excepţia anumitor sectoare.

Akhundzada a dat asigurări că "au fost luate măsurile necesare pentru a îmbunătăţi situaţia femeilor, care constituie jumătate din societate".

"Toate instituţiile au fost obligate să ajute femeile să-şi afirme drepturile la căsătorie, moştenire şi alte drepturi", se arată în comunicat.

Liderul suprem a susţinut că un decret în şase puncte emis în decembrie 2021 garantează drepturile femeilor, inclusiv interzicerea căsătoriilor forţate şi dreptul la moştenire şi divorţ.

Într-un raport prezentat săptămâna trecută Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, Richard Bennett, raportor special pentru Afganistan, a numit situaţia femeilor şi fetelor din ţară "una dintre cele mai grave din lume".

"Discriminarea severă, sistematică şi instituţionalizată împotriva femeilor şi fetelor se află în centrul ideologiei şi puterii talibanilor", a spus Bennett.

Cu apariţii publice foarte rare, Akhundzada publică totuşi mesaje cu ocazia sărbătorilor musulmane.

"La nivel naţional, independenţa Afganistanului a fost restaurată încă o dată", a spus el.

Akhundzada a lăudat rezistenţa economică a ţării, eforturile de eradicare a cultivării macului şi îmbunătăţirea securităţii naţionale.

"Este responsabilitatea noastră comună să protejăm şi să servim sistemul nostru islamic", a spus liderul suprem, adăugând că acesta este "rezultatul sacrificiilor a mii de mujahedini".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite