Explozii puternice la Khartoum, în cea de-a 26-a zi de război: „Am fost treziţi de tiruri de artilerie grea“

0
Publicat:

 Explozii puternice au zguduit miercuri dimineaţa Khartoum, în cea de-a 26-a zi de război pentru putere în Sudan între militari şi paramilitari, în condiţiile în care niciun coridor umanitar nu a fost aprobat deocamdată de negociatorii din cele două tabere, informează AFP.

Conflict în Sudan FOTO Profimedia (arhivă)
Conflict în Sudan FOTO Profimedia (arhivă)

"Am fost treziţi de explozii şi de tiruri de artilerie grea", a declarat pentru agenţia de presă franceză un locuitor din Omdourman, o suburbie la nord-vest de Khartoum. În timpul nopţii, alţi martori din diferite cartiere ale capitalei sudaneze au informat despre "explozii enorme" auzite în întreg oraşul, care numără cinci milioane de locuitori.

Armata generalului Abdel Fattah al-Burhan şi paramilitarii din cadrul Forţelor de susţinere rapidă (FSR) conduşi de generalul Mohamed Hamdan Daglo au trimis sâmbătă negociatori în Arabia Saudită pentru "pre-discuţii" strict "tehnice" asupra unor coridoare securizate pentru ajutor umanitar. Însă până acum niciun anunţ nu a fost făcut la Jeddah, la Marea Roşie, unde au loc discuţiile.

Responsabilul ONU pentru probleme umanitare, Martin Griffiths, care sosise duminică la Jeddah, a plecat deja. El le-a propus celor două părţi să se angajeze "să garanteze trecerea ajutorului umanitar" printr-o declaraţie de principiu, potrivit ONU.

De la declanşarea lui, pe 15 aprilie, conflictul din Sudan a făcut peste 750 de morţi şi 5.000 de răniţi. Potrivit ONU, aproape 150.000 de refugiaţi au fugit spre ţări vecine, în timp ce numărul de refugiaţi interni în Sudan a depăşit deja 700.000, de două ori mai mulţi decât cei 340.000 înregistraţi în urmă cu o săptămână.  

Acord de încetare a focului până pe 11 mai

Liderul armatei şi cel al forţelor paramilitare aflaţi în război în Sudan au căzut de acord, pe 2 mai 2023, asupra unei încetări a focului timp de şapte zile, din 4 până în 11 mai, în timpul unui dialog telefonic cu preşedintele sud-sudanez Salva Kiir, a anunţat marţi Ministerul de Externe sud-sudanez, informează AFP.

''Generalul Abdel Fattah al-Burhan şi generalul Mohamed Hamdan Daglo au convenit de principiu cu privire la o încetare a focului de şapte zile, din 4 până în 11 mai'', a anunţat diplomaţia sud-sudaneză într-un comunicat.

Cei doi lideri militari şi-au dat acordul şi pentru a numi reprezentanţi pentru negocieri de pace care ar urmează să se desfăşoară într-un loc la alegerea lor, adaugă comunicatul.

Niciunul dintre precedentele acorduri de încetare a focului nu a fost respectată de părţile beligerante, arată Agerpres.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite