LIVE TEXT | Război în Ucraina. Energoatom avertizează asupra unui „deficit catastrofal" de personal la centrala de la Zaporojie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Energoatom, compania ucraineană responsabilă de reactoarele nucleare de la centrala Zaporojie, a avertizat că evacuările plănuite de autoritățile de ocupație ar putea duce la un „deficit catastrofal" de personal.

Artilerie ucraineană. Foto: EPA-EFE
Artilerie ucraineană. Foto: EPA-EFE

UPDATE 20.47 Amiral NATO, despre războiul Rusiei în Ucraina: „Goliat se clatină pentru că David a demonstrat iscusinţă tactică”

Alianţa Nord-Atlantică consideră că forţele ruse în Ucraina se confruntă cu o situaţie din ce în ce mai dificilă, potrivit a declarațiilor făcute miercuri de un amiral de top al NATO, scrie DPA, citată de Agerpres.

„Rusia se află în a 15-a lună a ceea ce credea că va fi un război de trei zile. Goliat se clatină. Şi asta pentru că David a demonstrat o imensă rezilienţă şi iscusinţă tactică susţinute de 50 de naţiuni din întreaga lume", a afirmat amiralul Rob Bauer, preşedintele Comitetului militar al NATO, la Bruxelles. Detalii aici

UPDATE 20.40 Cehia ar putea oferi Ucrainei avioane de luptă L-159, spune președintele ceh

Republica Cehă ar putea oferi Ucrainei modelul lor de avioane de luptă L-159 pentru a-i putea servi drept sprijin în viitoarea contraofensivă, a declarat miercuri președintele Petr Pavel, citat de presa cehă, relatează Reuters.

L-159 este un avion de luptă subsonic ușor, fabricat în Cehia și proiectat pentru sprijinul aerian al forțelor terestre, recunoaștere și, parțial, pentru misiuni de luptă.

Merită să luăm în considerare dacă am putea furniza Ucrainei avioanele noastre L-159", a declarat Pavel într-un interviu pentru radioul public ceh. Detalii aici

UPDATE 19.43 Putin a dispus demararea procedurilor pentru retragerea definitivă a Rusiei din Tratatul CFE

Rusia se pregăteşte să se retragă oficial din Tratatul cu privire la Forţele Armate Convenţionale în Europa (CFE), la care Moscova îşi suspendase deja participarea, potrivit unui decret al preşedintelui Vladimir Putin publicat de Kremlin miercuri, notează DPA şi EFE citate de Agerpres.

Este vorba despre pactul negociat în ultimii ani ai Războiului Rece pentru a împiedica oricare dintre alianţele prezente în Europa la acea vreme - NATO şi Pactul de la Varşovia - să acumuleze forţe pentru o ofensivă rapidă. Detalii aici 

UPDATE 19.11 Momentul în care soldați ruși sunt puși pe fugă la periferia orașului Bahmut VIDEO

O filmare explicită distribuită de un batalion ucrainean pare să confirme acuzațiile făcute marți de șeful Wagner, Evgheni Prigojin, precum că soldați ruși au lăsat descoperit un flanc pe care îl apărau la Bahmut.

Brigada 3 de Asalt a publicat imagini cu momentul în care efective ale armatei ruse sunt alungate dintr-o parte a orașului Bahmut, relatează Insider.

Soldați ruși sunt surprinși fugind în timp ce au pe urmele lor trupe ucrainene. Detalii aici

UPDATE 16.42 EXCLUSIV Fost ofițer KGB, despre Putin: „Poate avea aceeași soartă ca Ceaușescu. El nu crede decât în bani și putere”

Serghei Jirnov, fost ofițer și spion KGB, aflat în Serviciul clandestin, cel mai prestigios din cadrul Securității sovietice, a acordat un interviu exclusiv pentru „Adevărul”, în care a vorbit despre Vladimir Putin, pe care îl cunoaște, dar și despre războiul din Ucraina.

Serghei Jirnov (62 de ani) a fost coleg de generație cu Vladimir Putin la Institutul Andropov al KGB, ambii intrând la institut în 1984. Serghei Jirnov este expert în Rusia și s-a refugiat în Franța din 2001.

Din decembrie 1992, Serghei Jirnov a intrat în viața civilă, lucrând ca jurnalist, profesor și consultant internațional. Serghei Jirnov a publicat până acum cinci cărți despre viața sa demnă de un roman și despre Vladimir Putin. Detalii aici

UPDATE 15.53 Evgheni Prigojin îl amenință pe președintele Franței, Emmanuel Macron: „Îi vom smulge dinții“

Șeful Wagner a fost provocat de faptul că parlamentul francez a desemnat grupul său de mercenari Wagner drept organizație teroristă, iar miercuri l-a amenințat direct pe președintele francez Emmanuel Macron. Detalii aici

UPDATE 14.47 Reacția Kremlinului, după vestea morții jurnalistului AFP în Ucraina. „Trebuie să înţelegem circumstanţele”

Kremlinul a venit cu o reacție, în urma veștii morții jurnalistului AFP, Arman Soldin, într-un bombardament asupra poziţiilor forţelor armate ale Kievului în Ucraina. Tragicul incident a avut loc marţi după-amiază.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat primele declarații, referitoare la decesul lui Arman Soldin.

El a îndemnat, miercuri, la elucidarea „circumstanţelor” morţii jurnalistului AFP și, totodată, s-a arătat „întristat” în legătură cu incidentul, informează agenţia de presă franceză. Detalii aici

UPDATE 13.24 Energoatom avertizează că centrala nucleară de la Zaporojie s-ar putea confrunta cu un „deficit catastrofal de personal”

Forțele ruse intenționează să evacueze peste 3.000 de muncitori din orașul care deservește centrala nucleară ocupată din Zaporizhzhia, ceea ce va duce la un „deficit catastrofal" de personal, a afirmat miercuri compania ucraineană Energoatom.

Energoatom a declarat că a primit informații despre pregătirile pentru evacuarea a aproximativ 3.100 de persoane din orașul Enerhodar din sudul țării, inclusiv a 2.700 de lucrători care au semnat contracte cu compania instalată în Rusia.

„Ocupanții ruși își dovedesc incapacitatea de a asigura funcționarea centralei nucleare din Zaporizhzhia, deoarece acum există o lipsă catastrofală de personal calificat", potrivit  comunicatului citat de Reuters.

"Chiar și acei muncitori ucraineni care, după ce au semnat contracte rușinoase, ... vor fi 'evacuați' în curând. Iar acest lucru va exacerba problema deja extrem de urgentă de a avea un număr suficient de personal pentru a asigura siguranța funcționării centralei nucleare (NPP) chiar și în situația actuală în care este oprită."

Săptămâna trecută, șeful organismului de supraveghere a energiei nucleare al ONU, Rafael Grossi, a declarat că situația din jurul centralei nucleare controlate de Rusia a devenit "potențial periculoasă" după ce oficialii instalați de Moscova au început să evacueze locuitorii din zonă.

Agenția Tass a relatat luni că guvernatorul instalat de Moscova al părții controlate de Rusia din regiune a suspendat operațiunile la centrală.

UPDATE 12.48 Șeful diplomației ucrainene despre șansele contraofensivei și tentativele de asasinat ale rușilor. Sfatul pentru Medvedev

Dmitro Kuleba, șeful diplomației de la Kiev, este alături de președintele Volodimir Zelenski cel mai important reprezentant al Ucrainei care călătorește în toată lumea mai ales pentru a obține sprijin și mai multe arme pentru apărarea țării sale, scriu reporterii cotidianului german Bild care au călătorit prin Ucraina în tren cu ministrul de externe ucrainean și l-au întrebat de ce Putin nu a atacat niciodată un tren care îl transporta pe Zelenski sau pe el însuși.

Mi-am pus întrebarea de câteva ori, dar apoi unul dintre ofițerii de securitate cu care am vorbit mi-a spus: «Nu trebuie să vă faceți griji, asta este treaba noastră». Așa că am spus mulțumesc. Și, în general, întregul sistem feroviar din Ucraina a funcționat pe tot parcursul războiului. (...) Serviciile noastre de securitate sunt bune și nu este atât de ușor să ataci un tren în mișcare. Dacă rușii ar putea face asta, ar încerca,” a răspuns Kuleba. Detalii aici

UPDATE 12.20 O coaliție de țări condusă de Marea Britanie lucrează pentru a furniza rachete cu rază lungă de acțiune Kievului

Marea Britanie și un grup de aliați europeni speră să furnizeze Ucrainei rachete de croazieră cu bătaie lungă, cu o rază de acțiune similară cu cele pe care SUA au refuzat până acum să le furnizeze Kievului, relatează The Guardian.

Potrivit unui document făcut public, Marea Britanie solicită producătorilor de armament occidentali să vină cu oferte pentru „rachete cu o rază de acțiune cuprinsă între 100 și 300 km” către Fondul Internațional pentru Ucraina, pe care îl administrează împreună cu Danemarca, Olanda, Norvegia și Suedia. Detalii aici

UPDATE 11.24 De ce a refuzat Rusia o ofertă de a recupera mii dintre soldații săi morți

Rusia a refuzat o ofertă de a recupera mii dintre soldații săi morți în timpul negocierilor de la începutul războiului, potrivit ministrului ucrainean al apărării, relatează Business Insider.

Într-un documentar lansat recent, Oleksii Reznikov a declarat că reprezentanții Rusiei au respins oferta deoarece nu au vrut să recunoască rata mare a mortalității.

Reznikov a vorbit despre negocierile din Belovezhskaya, Belarus, de la începutul lunii martie 2022, când s-a întâlnit cu o delegație care includea un ministru adjunct rus al apărării, pe care nu l-a numit. Detalii aici

UPDATE 11.09 Marea Britanie va clasifica gruparea Wagner drept organizație teroristă

Marți, ziarul Times a relatat că, după două luni de pregătire a unui caz juridic, Marea Britanie va înscrie în mod oficial Wagner pe lista organizațiilor teroriste pentru a spori presiunea asupra Rusiei.

Citând o sursă guvernamentală, Times a relatat că includerea pe lista neagră este „iminentă” și probabil că va fi promulgată în câteva săptămâni.

Ministerul britanic de Externe nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, a admis marți în fața parlamentarilor că, din punct de vedere juridic, eticheta de organizație terorist în UE nu ar avea niciun „efect suplimentar direct" asupra grupului. Totuși, „nu trebuie să subestimăm importanța simbolică a unei astfel de desemnări și nici efectul disuasiv pe care l-ar putea avea asupra statelor tentate să se îndrepte” către Wagner, a argumentat aceasta.

În Marea Britanie, includerea pe lista neagră înseamnă că apartenența la Wagner devine infracțiune penală, ca și participarea la reuniunile sale, încurajarea sprijinului pentru acesta sau purtarea în public a logo-ului său, potrivit Times. Clasificarea atrage sancțiuni financiare asupra grupului și ar exista implicații asupra capacității grupului Wagner de a strânge fonduri, în cazul în care acestea ar trece prin instituții financiare britanice.

UPDATE 10.56 Dronă doborâtă în regiunea Kursk

Forțele aeriene ale Rusiei au doborât o dronă „inamică” în regiunea Kursk, la granița cu Ucraina, a declarat miercuri guvernatorul din Kursk, adăugând că resturile au produs avarii la o conductă de gaz.

Au căzut resturi în satul Tolmacevo. Nimeni nu a fost rănit", a declarat guvernatorul regional, Roman Starovoyt, pe aplicația de mesagerie Telegram.

Reuters nu a reușit să verifice imediat raportul.

Ucraina nu revendică responsabilitatea pentru atacurile din interiorul Rusiei și de pe teritoriul controlat de Rusia în Ucraina.

Cu toate acestea, Kievul a declarat recent că subminarea logisticii Rusiei face parte din pregătirea pentru contraofensiva planificată în perioada următoare.

UPDATE 08.24 Statele Unite şi Marea Britanie cer Moscovei prelungirea acordului privind exportul de cereale din Ucraina

În ultimele zile, Rusia a blocat din nou intrarea navelor în porturile ucrainene pentru a prelua cereale, un act cinic care are ca rezultat direct reducerea cantităţii de alimente pe pieţele mondiale şi, de facto, le împiedică să ajungă la cei care au nevoie în Africa, Orientul Mijlociu şi în întreaga lume”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken la o conferinţă de presă, potrivit Agerpres. Detalii aici 


UPDATE 06.18 Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, a profitat de sărbătoarea Zilei Victoriei drept o oportunitate de a-și bate joc de Putin și de a-i pune la îndoială judecata.

Prigojin s-a referit la o figură de „bunic fericit” care „se crede că este bun” în timpul unei discuții despre deficitul de muniții și perspectivele viitoare ale Rusiei în Ucraina.Prigojin a întrebat apoi retoric ce ar trebui să facă Rusia și generațiile viitoare și cum poate câștiga Rusia dacă „bunicul” se dovedește a fi un „nemernic complet”.

Prigojin a mai remarcat că figurile anonime (care se referă probabil la Putin și la personalitățile din structura de vârf ale Ministerului Apărării din Rusia) ar trebui să înceteze să se mai arate în Piața Roșie. Prigojin se referă probabil la Putin, care este adesea numit „bunicul” (sau mai precis „Bunkernyi ded” sau „buncărul buncărului”), iar Prigojin a atacat anterior pe nume alți oficiali și ofițeri ruși înalți – dar nu a făcut acest lucru împotriva lui Putin. Prigojin a încercat anterior să evalueze autoritatea lui Putin prin cascadorii retorice similare.

UPDATE 05.38 Eșecul lui Prigojin de a-și îndeplini amenințarea de retragere din 5 mai indică faptul că este conștient de dependența sa de Ministerul Apărării Rusiei.

Prigojin a încercat să șantajeze Ministerul Apărării Rusiei pentru a-și reaprioritiza ofensiva Bakhmut, astfel încât să poată revendica în mod independent victoria în oraș, în detrimentul pregătirilor probabile ale armatei ruse înaintea contraofensivei ucrainene planificate. Prigojin i-a criticat pe oficialii însărcinați cu alocarea muniției de obuze care o conservau inutil și să permită militarilor ruși să moară în luptă, deși Ministerul Apărării din Rusia este probabil interesat să conserve (în mod inteligent) muniție limitată pentru a respinge o contraofensivă ucraineană.

Prigojin se aștepta probabil ca Ministerul Apărării din Rusia să cedeze în totalitate cererilor sale cu riscul de a-și abandona propriile obiective pentru forțele obișnuite ruse, dar probabil a realizat că nu poate îndeplini ultimatumul său în acest moment. De asemenea, Prigojin a anticipat probabil că Surovikin va fi capabil să constrângă Ministerul Apărării Rusiei să satisfacă cerințele Wagner; dar incapacitatea lui de a ajunge la Surovikin, dacă este adevărat, indică faptul că Prigojin nu are atât de multă influență în cadrul Ministerului Apărării Rusiei pe cât și-a imaginat.

UPDATE 05.14 Prigojin a continuat să dea vina pentru numărul mare de victime și pe ritmul lent al progreselor din Bakhmut pe alte formațiuni neregulate rusești, pentru a evidenția gruparea Wagner drept singura forță competentă care operează în zonă.

Prigojin a acuzat Brigada 72 de infanterie motorizată din Corpul 3 de armată că a abandonat o poziție strategică în Bakhmut, ceea ce a dus la 500 de victime Wagner pe 9 mai. Prigojin a acuzat Ministerul Rusiei (pe care l-a poreclit „Ministerul Dramei ruse”) că se concentrează pe conflicte interne în loc să lupte și a mai pretins că a determinat forțele ruse din subordinea să „fugă”.

Prigojin a criticat, de asemenea, batalionul rus „Potok” – care este afiliat companiei energetice de stat ruse Gazprom – pentru că a fugit. Canalele Telegram afiliate lui Wagner l-au acuzat anterior pe „Potok” că a abandonat flancurile Wagner în Bakhmut, iar ISW a evaluat că Prigojin a lansat o campanie pentru a submina companiile militare private (PMC) afiliate statului rus.

UPDATE 04.31 Forțele ruse au efectuat o altă rundă de trageri cu rachete, pe scară largă, împotriva Ucrainei în noaptea de 8 spre 9 mai.

Statul Major ucrainean a raportat pe 9 mai că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât toate cele 8 rachete de croazieră Kalibr și 15 dintre cele 17 rachete Kh-101/Kh-555 pe care le-au lansat forțele ruse. Statul Major ucrainean a raportat că trei rachete S-300 au lovit infrastructura civilă din Kramatorsk și Kostyantynivka din regiunea Donețk.

Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au efectuat o lovitură concentrată asupra punctelor de desfășurare temporară și a depozitelor de muniții ucrainene, lovind cu succes toate țintele. Continuarea loviturilor cu rachete rusești la o scară mai mică decât loviturile zilnice din timpul campaniei ruse eșuate împotriva infrastructurii critice ucrainene indică probabil că forțele ruse sunt mai concentrate pe susținerea unei serii regulate de lovituri cu rachete decât pe eficacitatea efectivă a loviturilor.

UPDATE 04.01 Forțele ruse au efectuat atacuri terestre limitate la nord-est de Kupyansk și de-a lungul liniei Svatove-Kreminna pe 9 mai.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Masiutivka (12 km nord-est de Kupyansk), Stelmakhivka (15 km nord-vest de Svatove) și Bilohorivka (10 km sud de Kreminna).

Imaginile de luptă geolocalizate publicate pe 8 și 9 mai arată elemente ale Brigăzii 30 Separate de Infanterie Motorizată (Armata a 2-a Combinată, Districtul Militar Central) care operează în apropiere de Makiivka (22 km nord-vest de Kreminna). Imaginile publicate pe 9 mai arată că unități ale Brigăzii 88 (Corpul de armată al Republicii Populare Lugansk) lovind poziții ucrainene în apropiere de Kreminna.

image

UPDATE 03.25 Forțele ruse au continuat să obțină câștiguri marginale în Bakhmut începând cu 9 mai.

Imaginile geolocalizate publicate pe 8 mai indică faptul că forțele ruse au avansat probabil mai mult în vestul Bakhmutului. Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, a susținut pe 8 mai că luptătorii Wagner au avansat cu 130 de metri în interiorul Bakhmutului și că forțele ucrainene controlează în prezent 2,36 kilometri pătrați din oraș. Prigojin și surse ruse au susținut pe 9 mai că forțele ucrainene au efectuat o lovitură HIMARS asupra unei închisori operate de Wagner de lângă Bakhmut, deși ISW nu a observat o confirmare vizuală a acestei afirmații.

Batalionul de Voluntari „Nevski” a susținut că operează în apropiere de Bakhmut, iar ISW a raportat anterior că surse rusești au susținut că batalionul „Nevski” a fost dislocat în Ucraina într-o stare improprie. Bloggeri ruși au susținut că luptătorii Wagner au încercat fără succes să pătrundă spre Khromove (imediat la vest de Bakhmut) și că forțele ruse controlează cu tirul armamentului propriu ultimele linii terestre de comunicații (GLOC) ucrainene rămase în Bakhmut.

Purtătorul de cuvânt al Grupării de Forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty, a raportat opt ciocniri în zona Bakhmut, sugerând posibil că afirmațiile recente privind intensificarea operațiunilor Wagner în și în jurul orașului nu reflectă un efort susținut de a crește ritmul operațiunilor. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în Bakhmut și în apropiere de Ivanivske (6 km vest de Bakhmut), Chasiv Yar (12 km vest de Bakhmut) și Stupochky (13 km sud-vest de Bakhmut).

image

UPDATE 03.03 Forțele ruse au continuat operațiuni ofensive limitate de-a lungul liniei de front Avdiivka-Donețk pe 9 mai.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Avdiivka, Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiivka) și Marinka (27 km sud-vest de Avdiivka). Un blogger rus a susținut că luptele poziționale au fost în desfășurare în apropierea autostrăzii H-20 (Kostyantynivka – Orașul Donețk) și Novobakhmutivka (la 13 km nord-est de Avdiivka) începând cu 8 mai.

image

UPDATE 02.42 Forțele ucrainene probabil au obținut câștiguri marginale suplimentare într-un contraatac recent la sud-vest de Avdiivka.

Imaginile geolocalizate publicate pe 8 mai indică faptul că forțele ucrainene probabil au făcut noi progrese marginale la nord de Vodyane (7 km sud-vest de Avdiivka) într-o zonă în care ISW evaluează că forțele ucrainene au efectuat un contraatac limitat începând cu 30 aprilie. ISW a evaluat anterior că rapoartele privind contraatacuri ucrainene în întreaga regiune Donețk par să facă parte dintr-un tipar continuu de contraatacuri localizate și limitate.

UPDATE 02.22 Forțele ucrainene au efectuat probabil cu succes un contraatac limitat în vestul regiunii Donețk.

Imaginile geolocalizate publicate pe 9 mai indică faptul că forțele ucrainene au efectuat un contraatac lângă Novodonețk (50 km sud-vest de orașul Donețk) și au făcut progrese marginale în zonă. 

image

UPDATE 02.07 Forțele ruse au vizat poziții ucrainene la vest de Hulyaipole și în regiunea Herson pe 9 mai.

Imaginile de luptă geolocalizate publicate pe 9 mai arată elemente ale Brigăzii 126 ale Gărzi de Apărare de Coastă (Corpul 22 Armată, Flota Rusă de la Marea Neagră) bombardând pozițiile ucrainene pe insula Velykyi Potemkin. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au respins un grup mic de forțe ucrainene împiedicându-l să debarce pe o insulă nespecificată din regiunea Herson. Un alt blogger a susținut că forțele ucrainene nu au o prezență stabilită pe malul de est (stânga) și că forțele ruse controlează căile de acces spre insulele din delta râului Nipro.

image png

UPDATE 01.51 Liderul cecen Ramzan Kadîrov a deschis o nouă tabără militară pentru Regimentul cu scop special „Sever Akhmat” din Republica Cecenia pe 8 mai.

Kadîrov a susținut că aproximativ 3.300 de militari ai regimentului s-au aliniat cu echipament complet la parada care sărbătorește deschiderea taberei. Kadîrov a susținut că regimentul este gata să se desfășoare în Ucraina în „orice moment”, indicând că Kadîrov își poate conserva forțele.

Dimensiunea pretinsă a unității este mai mare decât un regiment tradițional rusesc. Este puțin probabil ca Kadîrov să trimită regimentul la Bakhmut înainte de 10 mai, așa cum a promis anterior (ca parte a amenințării lui Prigojin de a-l retrage pe Wagner din Bakhmut) dacă acest regiment este încă situat în tabăra de antrenament din Cecenia.[46]

UPDATE 01.27 Grupul Wagner continuă să facă publicitate pentru recrutarea în formațiuni neregulate, cum ar fi unitățile Wagner și milițiile regionale.

O instituție de opoziție rusă a raportat că Wagner a început să trimită scrisori locuitorilor din Novosibirsk pentru a promova recrutarea în Wagner. Finanțatorul Wagner Yevgeny Prigojin a susținut pe 8 mai că Miliția Populară din Regiunea Belgorod continuă să se antreneze la baza de antrenament Wagner. Prigojin încearcă probabil să facă publicitate capacităților de antrenament ale lui Wagner pentru a atrage alți recruți în unitățile PMC Wagner.

UPDATE 01.12 O filială rusă a Radio Free Europe/Radio Free Liberty a confirmat că cel puțin 4.941 de militari ruși din regiunea Volga au murit de la începutul invaziei pe scară largă la 24 februarie 2022.

Postul a numărat decesele recunoscute de guvernul rus, de rudele militarilor decedați sau de instituțiile și organizațiile publice. Numărul efectiv de morți neconfirmat este probabil mai mare.

UPDATE 00.47 Revista germană Bild a scris că Oficiul Federal German de Statistică a evaluat că țările din cadrul Comunității Statelor Independente (CSI) permit Rusiei să importe mărfuri germane și să ocolească sancțiunile.

Exporturile germane către Kazahstan, Armenia și Georgia s-au dublat de la începutul invaziei pe scară largă, iar exporturile către Tadjikistan au crescut cu 150%. Exporturile germane către Belarus au crescut cu 77% și către Kârgâzstan cu 994%. Autoritățile germane cred că Rusia folosește Uniunea Economică Eurasiatică pentru a ocoli sancțiunile.

UPDATE 00.24 Putin a încercat, de asemenea, să folosească sărbătoarea Zilei Victoriei pentru a aduna partenerii CSI, mulți dintre ei încercând din februarie 2022 să reducă dependența lor de Kremlin.

Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan, președintele belarus Alexander Lukașenko, președintele kazah Kassym-Iomart Tokayev, președintele Kârgâzstanului Sadyr Japarov, președintele tadjik Emomali Rahmon, președintele turkmen Serdar Berdimuhamedov și președintele uzbec Shavkat Mirziyoyev s-au alăturat lui Putin la parada de Ziua Victoriei de la Moscova din Piața Roșie.

Putin a subliniat importanța gestului ca liderii CSI să participe la eveniment și a repetat retorica generală a Kremlinului că Rusia urmărește o ordine mondială multipolară. Ultimele eforturi ale lui Putin de a mobiliza țările CSI au fost înlăturate de reticența mai multor lideri din Asia Centrală exprimată inițial față de participarea la evenimentul de Ziua Victoriei, iar Lukașenko nu s-a alăturat celorlalți lideri la o ceremonie anterioară de depunere de coroane.

Nici Lukașenko nu și-a rostit tradiționalul discurs de Ziua Victoriei la Minsk, Belarus, deși nu este clar de ce. Alte state non-occidentale au respins în mare măsură încercările Kremlinului de a uni o potențială coaliție anti-occidentală, în special China, prin distanțarea sa retorică din ce în ce mai mare de Rusia. ISW a evaluat anterior că degradarea puterii militare ruse în Ucraina a făcut, probabil, acest efort rusesc și mai puțin atractiv pentru alte state.

Evenimentele de Ziua Victoriei au prezentat mult mai puțin echipament militar decât de obicei și fparada s-a derulat fără tancuri moderne, de care Rusia are mare nevoie în Ucraina și a demonstrat degradarea în continuare a armatei ruse, în ciuda încercărilor Kremlinului din săptămânile precedente de a minimiza Ziua Victoriei prin reducerea paradelor și anularea totală a evenimentelor.

Președintele rus Vladimir Putin a refuzat să folosească discursul său de Ziua Victoriei pentru a face schimbări retorice semnificative și a reiterat narațiunile existente, pregătindu-se pentru un război prelungit și considerând că Rusia rezistă cu succes întregului Occident.

Putin a declarat în discursul său anual care a marcat victoria sovietică asupra Germaniei naziste din 9 mai că „a fost declanșat un adevărat război împotriva Rusiei” și că Rusia a respins terorismul internațional și va continua să „apere” locuitorii din Donbas. Putin a susținut anterior că Occidentul poartă un „război” global împotriva Rusiei.” Putin s-a referit anterior la campania militară rusă din Ucraina, drept un „război”, dar această retorică, fie că este o recunoaștere intenționată a amplorii luptei fie că nu, nu a corespuns cu nicio schimbare în abordarea Kremlinului cu privire la „operația militară specială“.

Putin a refuzat, în mod similar, să folosească evenimente notabile recente, cum ar fi discursul său anual de Revelion sau adresa sa din februarie 2023 la Adunarea Federală, pentru a oferi orice viziune concretă asupra modului de a inversa eșecurile armatei ruse în Ucraina sau a redefini „operațiunea militară specuială” ca război. Putin a folosit în schimb aceste evenimente pentru a întări liniile retorice de lungă durată care vizează pregătirea publicului rus pentru un război prelungit în Ucraina, evocând memoria celui de-al Doilea Război Mondial, fără a cere societății ruse să sprijine mobilizarea deplină.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite