Statul Islamic acaparează tot mai mult din Mali. Lupte între facțiunile fundamentaliste în nordul țării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gruparea Statul Islamic (ISIL) aproape că și-a dublat teritoriul controlat în Mali în decurs de un an, potrivit unui raport recent al experților ONU. Raportul subliniază că punerea în aplicare întârziată a unui acord de pace și atacurile continue asupra comunităților au oferit ISIL și unei filiale al-Qaeda din regiune ocazia de a recrea scenariul din 2012, când o lovitură de stat militară în Mali a dus la formarea unui „stat islamic” de către rebelii din nord. Deși o operațiune militară condusă de Franța i-a forțat în cele din urmă pe rebeli să părăsească nordul, aceștia s-au mutat în centrul Mali în 2015 și au rămas activi de atunci.

Nordul statului Mali este un front între ISIL și o grupare afiliată al-Qaeda. FOTO AFP
Nordul statului Mali este un front între ISIL și o grupare afiliată al-Qaeda. FOTO AFP

Acordul de pace din 2015, semnat de guvern, de o miliție proguvernamentală și de o coaliție de grupuri care urmăresc obținerea autonomiei în nordul Mali, s-a confruntat cu provocări în punerea sa în aplicare, în special în ceea ce privește dezarmarea, demobilizarea și reintegrarea combatanților în societate.

Lupta dintre facțiunile fundamentaliste

Acest impas a permis grupului Jama'at Nusrat al-Islam wal-Muslimin (JNIM), afiliat al-Qaeda, să concureze pentru supremație în nordul Mali. Raportul notează că violențele și atacurile susținute, în principal de către luptătorii ISIL, au făcut ca semnatarii acordului de pace să apară ca furnizori de securitate slabi și nesiguri pentru comunitățile vizate. În consecință, JNIM se poziționează ca fiind singurul actor capabil să protejeze populațiile împotriva Statului Islamic în Sahara Mare.

Conducătorii militari din Mali, care au ordonat în iunie plecarea forței de menținere a păcii a ONU și a celor 15.000 de soldați internaționali, se pare că observă de la distanță confruntarea dintre ISIL și JNIM. Unele surse citate în raport sugerează că guvernul consideră că luptele din nord vor fi în cele din urmă în beneficiul autorităților maliene. Cu toate acestea, alții susțin că timpul favorizează grupurile armate, ale căror capacități militare și penetrare comunitară cresc pe zi ce trece.

Mercenarii Wagner, acuzați de violențe sexuale în Mali

Plecarea forței ONU, cunoscută sub numele de Misiunea multidimensională integrată de stabilizare în Mali (MINUSMA), a stârnit îngrijorări în rândul grupurilor armate care au semnat acordul din 2015. Acestea se tem că acordul de pace s-ar putea prăbuși fără medierea ONU, expunând regiunile nordice la riscul unei noi revolte.

MINUSMA a jucat un rol crucial în facilitarea discuțiilor între părți, în monitorizarea și raportarea punerii în aplicare a acordului și în investigarea presupuselor încălcări.

Raportul subliniază, de asemenea, concurența dintre grupurile armate care au semnat acordul din 2015 și rețelele transnaționale de crimă organizată pentru controlul asupra rutelor comerciale și de trafic din regiunile nordice Gao și Kidal. Mali rămâne un punct fierbinte pentru traficul de droguri în Africa de Vest, mulți dintre principalii traficanți de droguri având sediul în capitala Bamako.

În plus, raportul își exprimă îngrijorarea cu privire la violența sexuală persistentă legată de conflict în regiunile Menaka din est și Mopti din centru, în special în ceea ce privește partenerii străini de securitate ai Forțelor Armate Maliane, cum ar fi Grupul Wagner. Grupul consideră că violența împotriva femeilor și alte încălcări grave ale drepturilor omului sunt folosite de partenerii străini de securitate pentru a răspândi teroarea în rândul populației.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite