Erupția sectaculoasă a unui vulcan din Indonezia. Șapte localități din apropiere au fost evacuate VIDEO

0
Publicat:

Vulcanul Ibu de pe îndepărtata insulă indoneziană Halmahera a erupt în mod spectaculos, aruncând pe cer un nor de cenușă gri, forțând evacuarea localnicilor din șapte sate din apropiere, potrivit The Guardian.

Vulcatul Ibu a erupt sâmbătă seară, expulzând cenușă la 4 km pe cer, în timp ce dungi de fulgere purpurii au fost văzute în jurul craterului său, potrivit informațiilor și imaginilor distribuite de agenția de vulcanologie din Indonezia.

Erupțiea vulcanului Ibu. FOTO EPA
Erupțiea vulcanului Ibu. FOTO EPA

O echipă formată din poliție, armată și personal de căutare și salvare a fost trimisă în zonă pentru a evacua populația, a declarat Abdul Muhari, reprezentant al agenției de atenuare a dezastrelor, într-un comunicat.

Localnicii au fost scoși din sate cu camionetele și cazați în corturi de urgență pentru noapte. Nu se cunoaște cu exactitate numărul de persoane care au fost mutate, dar autoritățile au recomandat să fie evacuată o rază de 7 km.

 Potrivit cifrelor oficiale, peste 700.000 de persoane locuiau pe insula Halmahera în 2022.

Joi, alerta referitoare la vulcanul Ibua fost ridicată la cel mai înalt nivel, după ce Ibu a erupt de mai multe ori la începutul acestei luni.

Erupție Ibu. FOTO captură video YouTube GeologyHub
Erupție Ibu. FOTO captură video YouTube GeologyHub

Activitate vulcanică intensă

Ibu, unul dintre cei mai activi vulcani din Indonezia, a erupt de peste 21.000 de ori anul trecut. Activitățile sale recente au loc în continuarea unei serii de erupții ale diferiților vulcani din Indonezia, care se află pe Cercul de foc al Pacificului, unde sunt 127 de vulcani activi,  mai scrie The Guardian.  

Vulcanul Ibu a erupt de mai multe ori la începutul acestei luni. FOTO Facebook John Bamforth
Vulcanul Ibu a erupt de mai multe ori la începutul acestei luni. FOTO Facebook John Bamforth

Peste 60 de persoane au murit după inundațiile fulgerătoare și fluxul de lavă rece de la Marapi - unul dintre cei mai activi din provincia Sumatra de Vest - care au acoperit mai multe districte din apropiere după ploile torențiale din 11 mai.

Recent a erupt și vulcanul Ruang din Sulawesi de Nord, aruncând în jur lavă incandescentă. Autoritățile au evacuat atunci peste 12.000 de persoane de pe o insulă din apropiere.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite