Epidemie Ebola: O mostră cu sânge infectat e furată, iar groparii lasă cadavrele în faţa spitalului în semn de protest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din Guineea spun că un recipient de răcire cu mostre de sânge infectat cu Ebola a fost furat dintr-un taxi, fără a se şti ce conţine. În Sierra Leone, angajaţii ce trebuie să-i înmormânteze pe cei decedaţi din cauza Ebola protestează lăsând cadavrele la poarta spitalelor pentru că nu şi-au primit sporul de periculozitate.

Sânge infectat furat dintr-un taxi în Guineea

Lângă oraşul Kissidougou, în Guineea, o bandă de hoţi a oprit un taxi ce transporta un recipient de răcire cu mostre de sânge infectat cu Ebola, de la prefectura Kankan, către Gueckedou, la aproximativ 260 de kilometri distanţă. „Credem că nu vom reuşi să găsim recipientul. Cu toată atenţia media din jurul acestui caz, credem că bandiţii au scăpat deja de el“, a declarat Fode Tass Sylla, purtător de cuvânt al Guvernului pe probleme Ebola.

Tass spune că virusul nu a supravieţuit în mostrele de sânge, deşi studiile au demonstrat că poate trăi în fluide timp de câteva săptămâni, dacă acestea sunt ferite de lumina soarelui, potrivit AFP. Autorităţile din Guineea au făcut apel la hoţi să înapoieze mostrele de sânge, colectate din gura pacienţilor Ebola la scurtă vreme după deces.

Victimele Ebola lăsate pe treptele spitalului într-un protest al groparilor

Tensiunile din oraşul Kenema, estul Sierra Leone, au atins noi culmi cu acţiunea unor membri ai echipelor de înmormântare. Rezidenţii spun că trei cadavre au fost abandonate pe treptele spitalului, blocând astfel intrarea pacienţilor. Există rapoarte cu privire la un total de 15 cadavre lăsate în stradă.

Muncitorii sanitari au intrat, în mod repetat, în grevă în Liberia şi Sierra Leone, din cauza lipsei salariilor şi a promisiunilor neîndeplinite de plată a unor sporuri de periculozitate. În urmă cu două săptămâni, muncitorii au ieşit dintr-un centru de tratament Ebola din Bo, singurul de acest fel din sudul Sierrei Leone, din cauza aceloraşi probleme cu salariile, scrie „The Guardian“.


Citeşte şi:

Securitatea sanitară versus Ebola

Putem fi indiferenţi la răspândirea acestui nou virus ucigaş, Ebola, momentan fără antidot. După cum unii sunt insensibili la războiul slavo-slav, cel derulat la circa 300 de kilometri de graniţele României, iar Moscova ne şi sfătuieşte să nu ne implicăm în problemele sale...interne. Glumă bună, poate, de Radio Erevan. Ebola nu este însă deloc o glumă şi se răspândeşte în condiţii care nu pot fi ignorate.

Bilanţul epidemiei Ebola: peste 5.400 de morţi din 15.100 de cazuri de contaminare

Numărul de decese provocate de epidemia de febră hemoragică Ebola a ajuns la 5.420 în opt state din Africa. În total, au fost înregistrate 15.145 de cazuri de contaminare, potrivit bilanţului actualizat miercuri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Ajutoare anti-Ebola, vândute în pieţe în Guineea

Alături de fructe şi legume în pieţele din Guineea, ţară afectată de virusul Ebola, se vând ilegal truse medicale, clor, bazine de dezinfectare sau mănuşi de protecţie pentru  virusul Ebola. Reporterii France 24 scriu că aceste produse ar trebui să fie distribuite gratuit în cartierele sărace, dar au ajuns să fie comercializate ilegal.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite