Bilanţul epidemiei Ebola: peste 5.400 de morţi din 15.100 de cazuri de contaminare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 5.400 de persoane au murit în Africa de Vest în cea mai gravă epidemie Ebola din istorie
Peste 5.400 de persoane au murit în Africa de Vest în cea mai gravă epidemie Ebola din istorie

Numărul de decese provocate de epidemia de febră hemoragică Ebola a ajuns la 5.420 în opt state din Africa. În total, au fost înregistrate 15.145 de cazuri de contaminare, potrivit bilanţului actualizat miercuri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Bilanţul precedent al OMS, publicat pe 14 noiembrie, era de 5.177 de morţi din 14.413 cazuri. Noul bilanţ prezintă date înregistrate până la 16 noiembrie. OMS avertizează însă că aceste cifre pe care le-a centralizat sunt subestimate.

În Guineea, epidemia de Ebola a provocat moartea a 1.192 de persoane în această ţară, din 1.971 cazuri. De asemenea, s-au înregistrat 2.964 de morţi în Liberia, din 7.069 de cazuri.

În Sierra Leone, OMS a înregistrat 1.250 de decese din 6.073 de cazuri declarate. În Mali, ultima ţară afectată de virus, OMS a semnalat 6 cazuri care au provocat 5 decese.

Bilanţul din Nigeria şi Senegal a rămas neschimbat pentru mai mult de 49 de zile, cu 20 de cazuri dintre care opt mortale în Nigeria şi un caz în Senegal, un student din Guineea a cărui vindecare a fost anunţată de către autorităţi la 10 septembrie. Aceste două state au fost retrase de pe lista ţărilor afectate grav de epidemia de Ebola.

Bilanţul privind decesele înregistrate în rândul personalului sanitar s-a agravat, cu 329 de morţi din 568 de contaminări (324 de decese şi 570 de cazuri în bilanţul precedent). Mai multe cazuri de contaminare au fost retrase din bilanţ.

În Statele Unite, au fost înregistrate patru cazuri, dar numai un pacient liberian, revenit din ţara sa, a murit din cauza bolii.

Spania a înregistrat un caz de contaminare cu virusul Ebola, o asistentă care a îngrijit doi misionari infectaţi şi repatriaţi la Madrid, unde aceştia au decedat în august şi septembrie. Infirmiera a fost între timp declarată vindecată.

Peste 5.400 de persoane au murit după ce au contractat virusul Ebola de la sfârşitul anului trecut, când a izbucnit cea mai gravă epidemie Ebola din istorie. Tulpina pare una mai agresivă decât până acum, epidemia având o rată a mortalităţii peste medie - peste 80%, comparativ cu media de 50%. 

Singura modalitate de a stopa epidemia este respectarea unei carantine draconice, însă nici măcar cadrele medicale americane n-au reuşit să respecte aceste reguli atunci când au tratat un bărbat la un spital din Texas - până acum, trei dintre infirmierele care au intrat în contact cu el s-au contaminat. 

La fel s-a întâmplat şi în Spania, unde o infirmieră a luat virusul în spitalul Carlos al III-lea din Madrid, unde au fost îngrijiţi şi unde au murit cei doi cetăţeni spanioli infestaţi cu Ebola şi repatriaţi din Africa de Vest. Spaniolii au cheltuit în jur de un milion de euro pentru a asigura carantina atunci când i-au tratat pe cei doi bărbaţi, amândoi preoţi catolici misionari. 

image

Rata de deces a pacienţilor cu Ebola este plasată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii la nivelul de 70,8%. Comparativ, celelalte 18 de epidemii Ebola care au făcut victime au avut o rată medie a mortalităţii de 50%. Totodată, cea mai gravă dintre acestea a fost cea înregistrată în 1976, în Zair (Congo), acolo unde a fost descoperit virusul. Atunci, 280 de persoane dintre cele 318 infestate au murit – o rată de 88%.

Pericolul ca virusul Ebola să ajungă şi în România a determinat o suplimentare a bugetelor alocate anul acesta pentru Ministerul Sănătăţii şi cel al Afacerilor Interne. 

Astfel, în total, cele două ministere vor primi încă 25 de milioane de lei pentru a lua măsurile necesare astfel încât să fie pregătite pentru a răspunde în cazul în care vor trebui să trateze un pacient infestat cu virusul Ebola. 

Riscul ca virusul extrem de contagios să ajungă în România a devenit evident la începutul lunii august, când un cetăţean român întors din Nigeria a ajuns la spitalul de boli contagioase din Ploieşti, cu simptomele specifice febrei hemoragice. Ulterior, s-a dovedit că pacientul avea, de fapt, malarie. 

Cu toate acestea, episodul a scos la iveală faptul că sistemul sanitar român nu este deloc pregătit să facă faţă unei astfel de situaţii, neavând vehicule speciale care să transporte pacientul în condiţii de carantină, nici secţii speciale pentru izolarea suspectului sau echipament adecvat de protecţie. 

ebola grafic

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează că numărul persoanelor infectate ar putea creşte până la 20.000 în următoarele cinci săptămâni, având în vedere ritmul galopant în care se extinde epidemia.

La începutul lunii iulie, numărul victimelor depăşea cu puţin 460. Rapiditatea şi pericolul ce derivă din aceasta sunt aduse de faptul că, pentru prima dată, sunt afectate mari aglomeraţii urbane şi nu sate izolate - de aceea este şi atât de greu de combătut această epidemie. 

infografi Ebola AFP

Epidemia Ebola. Infestarea om-animal

Transmiterea virusului Ebola se face greu de la animal la om. Epidemiile pornesc, de obicei, de la un caz-index (pacient zero), care contractează virusul de la animal în condiţii extraordinare. Cel mai adesea, transmiterea animal-om se produce după ce omul tranşează şi/sau mănâncă animalul infestat. 

Cel mai des, epidemiile Ebola au pornit de la maimuţe - cimpanzei, gorile, dar şi de la o specie de antilopă. Cu toate acestea, animalul care a dezvoltat virusul pentru prima dată - gazda naturală - este o specie de liliac din familia Pteropodidae. Până acum, cercetătorii au identificat o legătură de netăgăduit între focarele Ebola şi apropierea de pădurile tropicale. 

Deşi nu există un antidot pentru virusul Ebola, detectarea din timp şi aplicarea unui tratament intensiv pot salva viaţa celui infestat. 

image

Epidemia Ebola. Simptome

Principalul simptom al virusului Ebola este febra - de unde vine şi numele complet al bolii (Febră Hemoragică Ebola). Pacienţii acuză şi o slăbiciune a corpului, dureri musculare şi ale încheieturilor, migrene, dureri în gât. Următoarea etapă aduce tulburări gastrointestinale - stări de vomă, diaree. Pe piele apar iritaţii şi bube, se instalează blocajul renal şi insuficienţa hepatică. Doar în unele cazuri, hemoragia internă este dublată şi de hemoragie externă. Analizele arată şi o scădere semnificativă a numărului leucocitelor din sânge. 

Oamenii pot transmite virusul Ebola cât timp acesta rămâne în sângele şi în fluidele lor corporale. Virusul se transmite inclusiv prin transpiraţie. În testele de laborator, virusul a dispărut din corpul unui bărbat la 61 de zile după infestare. 

Perioada de incubare - adică timpul care trece de la infestare până la manifestarea primelor simptome - este cuprinsă între 2 şi 21 de zile.

Epidemie Ebola. Cum poate fi prevenită infectarea cu virusul

Măsuri simple precum spălarea cu apă şi săpun, folosirea unei siringi o singură dată, evitarea contactului cu trupuri infestate sunt suficiente pentru a stopa epidemia. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite