Elon Musk, Donald Trump și Julian Assange, nominalizați la Premiul Nobel pentru Pace

0
Publicat:

Printre personalităţile nominalizate la Premiul Nobel pentru Pace din acest an se numără trei nume controversate: Elon Musk, Donald Trump și Julian Assange, potrivit DailyMail.

Elon Musk, foto shutterstock
Elon Musk, foto shutterstock

Elon Musk, cofondator a şase companii, printre care Tesla şi Neuralink, a fost nominalizat la prestigiosul premiu de către Marius Nilsen, deputat din partea Partidului Progresului Libertarian din Norvegia, ca „susținător fervent al libertății de exprimare”, alăturându-se astfel ecologiștilor, jurnaliștilor, liderilor religioși și activiștilor politici într-un grup exclusivist al celor mai importanți actori ai schimbării din lume.

„Multitudinea de companii de tehnologie pe care Musk le-a fondat, le deține sau le conduce, menite să îmbunătățească societatea, să sporească informaţiile atât despre Pământ, cât și despre spațiu, pe lângă faptul că a permis comunicarea și conectivitatea la nivel global... a contribuit la transformarea lumii într-un loc mai conectat și mai sigur”, a declarat Nilsen.

Fostul președinte american Donald Trump a fost nominalizat pentru a patra oară la Premiul Nobel pentru Pace.

Donald Trump, foto Profimedia
Donald Trump, foto Profimedia

Congresmenul republican Claudia Tenney a fost vârful de lance al nominalizării, subliniind rolul esențial al lui Trump în semnarea acordurilor de la Abraham, în septembrie 2020. Aceste acorduri vizau normalizarea relațiilor dintre Israel, Bahrain și Emiratele Arabe Unite, cu acorduri ulterioare care au implicat Marocul și Sudanul.

Jurnalistul australian și fondator al WikiLeaks, Julian Assange, a fost nominalizat pentru Premiul Nobel pentru Pace 2024 de către un parlamentar norvegian, a anunțat marți ziarul norvegian Dagbladet.

 Julian Assange, foto EPA EFE
Julian Assange, foto EPA EFE

„Assange a expus crimele de război ale Occidentului și a contribuit astfel la pace. Dacă vrem să evităm războiul, atunci trebuie să cunoaștem adevărul despre daunele pe care le aduce războiul”, a declarat parlamentarul din partea Partidului Roșu de stânga, Sofie Marhaug, cea care l-a propus pe Julian Assage.

Comisia care organizează decernarea Premiilor Nobel acceptă nominalizări din partea oricărei persoane care se încadrează în anumite criterii - inclusiv munca în mediul academic sau guvernamental - și a foștilor laureați ai premiilor. O listă scurtă va fi întocmită până în luna martie, înainte ca juriul să analizeze candidații nominalizați și să îi anunțe în octombrie.

Vă reamintim că Premiul Nobel pentru Pace a atras unele controverse de-a lungul anilor. Asta pentru că printre ceilalți nominalizați anterior se numără președintele rus Vladimir Putin (nominalizat în 2020), Iosif Stalin (1945 și 1948) și Adolf Hitler (1939).

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite