Suedezii i-au acordat Premiul Nobel pentru Pace. Rusia îi face dosar penal sub acuzația de reabilitare a nazismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Baza anchetei a fost suspiciunea că Societatea Memorial a inclus în listele persoanelor reprimate acele persoane care au colaborat cu invadatorii fasciști în timpul Marelui Război Patriotic.

A început prigoana împotriva angajați Memorial. Foto: Shutterstock
A început prigoana împotriva angajați Memorial. Foto: Shutterstock

Comitetul de Investigații al Federației Ruse a deschis un dosar penal împotriva angajaților Societății Memorial (considerată ca fiind agent străin în Rusia și interzisă de o instanță rusă) în temeiul articolului privind reabilitarea nazismului, a transmis sâmbătă agenția rusă de știri TASS, citând surse din cadrul agențiilor de aplicare a legii.

Instanța a confiscat clădirea din Moscova a „Memorial”

Tribunalul din Moscova a confirmat legalitatea confiscării clădirii de pe Karetny Ryad a Memorial

"A fost inițiat un dosar penal in rem, în temeiul articolului 354.1 ("Reabilitarea nazismului") împotriva angajaților societății Memorial. Acesta este investigat de către Tver SO GSU al Comitetului de anchetă al Rusiei pentru Moscova", a spus unul dintre interlocutorii agenției de știri. Potrivit acestuia, există suspiciunile că „Memorialul” includea în listele persoanelor reprimate acele persoane care au colaborat cu ocupanții fasciști în timpul Marelui Război Patriotic.

Investigația consideră că un număr de angajați ai Memorialului au echivalat colaboriționiștii cu victime ale represiunii politice și au difuzat în mod deliberat informații false despre activitățile URSS în timpul celui de-al Doilea Război Mondial folosind mass-media”, a precizat aceeași persoană.

Comitetul de Investigație al Rusiei nu a făcut până la această oră niciun comentariu asupra acestui subiect.

La sfârșitul lunii decembrie 2021, Curtea Supremă a Federației Ruse a decis lichidarea Societății Internaționale de Istorie și Educație Memorial pentru încălcarea legii privind agenții străini.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite