David Cameron: Iranul exercită o influență „total nefastă” în lume. Avertisment pentru regimul de la Teheran

0
Publicat:

Ministrul britanic de Externe David Cameron a acuzat Iranul că exercită „o influenţă total nefastă în regiune şi în lume”, relatează AFP.

David Cameron FOTO Arhivă
David Cameron FOTO Arhivă

„Iranul exercită o influenţă total nefastă în regiune şi în lume - nu există niciun dubiu în legătură cu aceasta”, a declarat David Cameron într-un interviu publicat duminică de Sunday Telegraph.

Noul șef al diplomației britanice a făcut această declaraţie după o deplasare efectuată acum câteva zile în Orientul Mijlociu, unde a discutat inclusiv cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi despre războiului dintre Israel şi organizația islamistă palestiniană Hamas.

„Există (rebelii, n. red.) houthi, Hezbollah, miliţiile susţinute de Iran în Irak care atacă bazele militare britanice şi americane. Şi, desigur, există Hamas”, a subliniat şeful diplomaţiei britanice, referindu-se la așa-numita „Axă a rezistenței” oblăduită de regimul de la Teheran. „Cred că este extrem de important ca Iranul să primească un mesaj foarte clar: această escaladare nu va fi tolerată”, a spus Cameron.

Avertismentul lui David Cameron face ecoul acuzaţiilor Casei Albe la adresa Iranului din cauza implicării sale în recentele atacuri întreprinse de rebeli houthi din Yemen împotriva unor nave comerciale în Marea Roşie.

Sâmbătă, o navă niponă ce transporta produse chimice a fost lovită în largul Indiei de o dronă „trasă dinspre Iran”, fără a se înregistra răniţi, a afirmat Pentagonul.

În interviu, Cameron a mai declarat că Marea Britanie îşi va întări cooperarea cu aliaţii săi „pentru a defini un ansamblu de măsuri de descurajare puternice împotriva Iranului”. „Este important să facem acest lucru”, a insistat el.

„Nivelul de pericol şi de insecuritate din lume este extrem de crescut în raport cu deceniile şi anii precedenţi, iar ameninţarea iraniană face parte din acest tablou”, a explicat David Cameron.

Regatul Unit este membru al coaliției navale internaționale „Gardianul Prosperității”, care are drept obiectiv zădărnicirea atacurilor houthi împotriva unor nave pe care aceşti rebeli yemeniţi, susţinuţi de Iran, le consideră „asociate Israelului”.

La începutul acestei luni, Regatul Unit a anunţat de asemenea noi sancţiuni ce vizează „factori de decizie şi execuţie” din Iran, printre care şeful Forţelor Qods, comandantul Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice.

Întrebat despre posibilitatea ca Londra să impună alte măsuri împotriva regimului de la Teheran, Cameron a răspuns că aceasta „nu este o chestiune publică”.

Cu toate acestea, Londra vrea să transmită „un avertisment foarte clar rebelilor houthi şi susţinătorilor lor iranieni: noi nu vom tolera aceste atacuri continue împotriva navelor”, a încheiat Cameron, potrivit Agerpres.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite