Iranul amenință cu extinderea atacurilor asupra navelor comerciale: Marea Mediterană, una dintre zonele menționate

0
Publicat:

Un ofițer iranian de rang înalt a avertizat sâmbătă că și alte rute maritime internaţionale ar putea fi blocate ca răspuns la războiul din Fâşia Gaza.

Rebel houthi FOTO EPA-EFE
Rebel houthi FOTO EPA-EFE

Generalul Mohammad Reza Naqdi, purtător de cuvânt al comandantului Gărzilor Revoluţionare, a declarat că, „odată cu continuarea crimelor în Fâşia Gaza”, Statele Unite şi aliaţii săi ar trebui, de asemenea, să se aştepte la apariţia unor grupuri de rezistenţe suplimentare, transmite DPA, citată de Agerpres.

În afară de Marea Roșie, Marea Mediterană, Strâmtoarea Gibraltar şi alte rute ar putea fi de asemenea, blocate în curând, a amenințat generalul iranian, potrivit agenţiei de presă Fars News.

În pofida acestei amenințări, regimul de la Teheran neagă orice implicare a sa în atacurile rebelilor houthi din Yemen asupra traficului comercial în Marea Roşie.

„Rezistenţa (grupurile armate create de Iran pentru a lupta împotriva Israelului, n. red.) are propriile forţe şi acţionează conform propriilor decizii şi capacităţi”, a declarat viceministrul iranian de Externe Ali Bagheri pentru agenţia locală Mehr.

Potrivit Mehr, diplomatul iranian a reacţionat astfel la „afirmaţiile occidentale” conform cărora Teheranul îi informează pe rebelii houthi yemeniţi despre „locaţia navelor americane”.

Vineri, Casa Albă a acuzat Iranul că este „puternic implicat în planificarea” recentelor atacuri comise de rebelii Houthi din Yemen în Marea Roșie și Marea Arabiei, furnizându-le echipament militar sofisticat şi informaţii.

Susţinând că acţionează în sprijinul Hamas în războiul împotriva Israelului, rebelii houthi, susţinuţi de Teheran, şi-au revendicat responsabilitatea pentru mai multe atacuri efectuate în ultimele săptămâni împotriva navelor comerciale care au legături, potrivit acestora, cu Israelul, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Sâmbătă, o dronă a lovit un petrolier în largul Indiei şi a provocat pagube, dar niciun rănit, potrivit a două agenţii de transport maritim, una afirmând că nava avea legătură cu Israelul.

Potrivit Pentagonului, rebelii houthi, care controlează zone întregi din teritoriul Yemenului, inclusiv capitala Sanaa, au lansat peste o sută de atacuri cu drone şi rachete, care au vizat zece nave comerciale implicând peste 35 de ţări.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite