Cum încearcă Japonia să-i atragă pe tineri să se înroleze în armată. Decizia Ministerului Apărării

0
Publicat:

Ținând cont de faptul că se confruntă cu un efectiv insuficient de soldați, ministerul japonez al Apărării a anunțat că noii recruți din armată vor putea să aibă părul mai lung, relatează BBC.

Soldați japonezi
Japonia încearcă să-i facă pe tineri să se înroleze în armată. Foto: Arhivă

Până acum, recruții de sex masculin puteau avea doar părul scurt, același lucru fiind valabil și în cazul femeilor. Însă, încă din luna aprilie, aceste reguli vor fi relaxate, permițându-le militarilor să aibă părul mai lung. 

Potrivit noilor reguli, bărbații vor putea avea părul scurt în partea din spate și pe părțile laterale și păr mai lung în partea de sus. Personalul feminin va putea avea părul mai lung - însă acesta nu trebuie să ajungă până la umeri și nu trebuie să afecteze purtarea căștii. 

Conform agenției de știri Kyodo, știrea despre regula relaxată a fost anunțată pentru prima dată în luna ianuarie, în timpul unei întruniri a unui grup de specialiști însărcinat cu creșterea numărului de soldați pentru Forțele de Autoapărare ale Japoniei (JSDF). 

Pe măsură ce națiunea noastră se confruntă cu o lipsă gravă de forță de muncă, suntem conștienți de faptul că s-a intensificat competiția cu alții, inclusiv cu sectorul privat, pentru a obține personal talentat”, a transmis în timpul respectivei reuniuni ministrul Apărării, Minoru Kihara. 

Rolul armatei japoneze încă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost exclusiv defensiv, în conformitate cu constituția pacifistă a țării. 

Încercarea de a încuraja înrolarea vine în contextul în care Japonia se confruntă cu rapiditatea cu care se dezvoltă armata chineză și cu extinderea programelor nucleare și de rachete ale Coreei de Nord. 

Japonia a anunțat încă de anul trecut că își va crește considerabil cheltuielile pentru apărare în următorii cinci ani, însă JSDF se chinuie să îndeplinească obiectivele de recrutare, iar oficialii au declarat că armata funcționează cu 10% sub capacitate. 

The Japan Times a anunțat că, pe lângă declinul ratei natalității, moralul scăzut din cauza salariilor mici și a acuzațiilor de hărțuire sexuală a împiedicat, de asemenea, recrutarea. 

Totodată, în urmă cu un an s-a spus că Ministerul Apărării din această țară ia în calcul măsuri pentru a permite persoanelor cu tatuaje să se înroleze în JSDF. 

Tatuajele au fost mult timp un subiect controversat în Japonia, unde sunt asociate cu grupările infracționale organizate yakuza. Oficialii au admis că multe persoane care au tatuaje nu sunt mafioți, iar interdicția a fost un obstacol în calea recrutării. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite