Japonia a declarat că lansarea cu succes a vehiculului de lansare H3 va consolida poziția țării în spațiu

0
Publicat:

Ministrul Securității Economice, Sanae Takaichi, a spus că speră că utilizarea viitoare a rachetei va „satisface cererea de lansări din alte țări și va duce la creștere economică”.

Foto: Nexta TV via X
Foto: Nexta TV via X

Lansarea cu succes a noului vehicul de lansare grea H3 al Japoniei este importantă pentru consolidarea poziției Japoniei în spațiu, precum și pentru creșterea competitivității acesteia pe piața internațională, a declarat ministrul Securității Economice, Sanae Takaichi, care supraveghează și dezvoltarea industriei spațiale în guvern.

Racheta H3 este noua noastră rachetă emblematică, care este extrem de importantă pentru asigurarea independenței activităților spațiale ale Japoniei, precum și pentru întărirea competitivității noastre în lume. Lansarea cu succes de astăzi este un mare pas înainte spre consolidarea fundamentală a capacităților de lansare a rachetelor. Sperăm că în viitor, utilizarea rachetei H3 va satisface cererea de lansări din alte țări și va duce la creșterea economică în Japonia”, a spus ministrul.

A doua lansare a noului vehicul de lansare japonez de clasă grea H3 de la Cosmodromul Tanegashima a avut succes. Agenția Japoneză de Explorare Aerospațială (JAXA) a declarat că motorul din a doua etapă, care a avut probleme în timpul primei încercări în martie trecut, a pornit și a funcționat normal. Racheta a intrat pe orbita Pământului, după care micul satelit s-a separat de racheta purtătoare.

H3 este cel mai mare vehicul de lansare cu combustibil lichid din Japonia. Lungimea sa este de 63 m, diametrul - 5,2 m, capacitatea de încărcare - de la 4 la 6,5 ​​tone. Cu toate acestea, lungimea și greutatea primei trepte pot varia din cauza diferitelor tipuri de motoare și a prezenței acceleratoarelor.

Dezvoltarea rachetei a început în 2013. Mitsubishi Heavy Industries a cheltuit aproximativ 200 de miliarde de yeni (1,32 miliarde de dolari) pentru aceste scopuri. Imprimantele 3D au fost folosite pentru a crea unele părți ale noului vehicul de lansare, ceea ce a făcut posibilă reducerea costurilor de producție.

JAXA operează în prezent racheta H2A, care a fost în serviciu de la începutul anilor 2000. Aceasta este una dintre cele mai fiabile rachete din lume: din 46 de lansări, 45 au avut succes. O lansare H2A costă Japonia 10 miliarde de yeni (66,4 milioane de dolari), ceea ce este mult mai scump decât omologii săi la nivel mondial. H3 va reduce această sumă la jumătate, crescând competitivitatea Japoniei în sectorul spațial. În plus, capacitatea sa de încărcare este cu 30% mai mare decât cea a modelului anterior, ceea ce i-ar putea crește și atractivitatea pentru potențialii clienți. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite