Cum funcţionează sistemul antirachetă Iron Dome care protejează Israelul. Ce ţări îl mai deţin FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Escaladarea violenţelor israeliano-palestiniene vine pe fondul recentelor ciocniri soldate cu răniţi în Ierusalimul de Est, sectorul palestinian al oraşului ocupat şi anexat de Israel
Escaladarea violenţelor israeliano-palestiniene vine pe fondul recentelor ciocniri soldate cu răniţi în Ierusalimul de Est, sectorul palestinian al oraşului ocupat şi anexat de Israel

Iron Dome este un sistem mobil de apărare aeriană, dezvoltat Rafael Advanced Defense Systems, Israel Aerospace Industries şi Raytheon, care produce sistemul de rachete Patriot fabricat în America. Sistemele radar sunt de la ELTA System, o filială a IAI. Israelul a început să dezvolte sistemul „Iron Dome” în 2007, cu finanţare masivă din Statele Unite, prima baterie mobilă de interceptare fiind instalată în sudul Israelului în 2011.

Sistemul antirachetă „Iron Dome” dispune de tehnologie de ultimă generaţie, chiar inovatoare, putând face faţă simultan unor ameninţări multiple, în orice condiţii meteo. Conform Forţelor Aeriene israeliene, rata medie de interceptare a sistemului antirachetă este de peste 70 la sută. Din 2011, sistemul a tot fost modernizat.

Este conceput pentru a intercepta şi distruge rachete cu rază scurtă de acţiune, avioane fără pilot, mortiere şi rachete de croazieră, lansate de la distanţe cuprinse între 4 până la 70 km de distanţă. O singură baterie a sistemului Iron Dome este formată dintr-un radar şi o unitate de control al focului, plus 3-4 lansatoare, fiecare cu câte 20 de rachete.

GALERIE FOTO

„Radarul detectează lansarea unei rachete şi transmite informaţii Centrului de control, care calculează instantaneu traiectoria proiectilului. Dacă locaţia spre care se îndreaptă o rachetă justifică interceptarea, o rachetă este lansată de la sol. Încărcătura rachetei de interceptare explodează în imediata apropiere a rachetei ofensive, distrugând-o”, explică armata israeliană.

sistemul iron dome

O baterie mobilă a sistemului „Iron Dome” costă 50 de milioane de dolari, în timp ce o rachetă de interceptare are valoarea de 62.000 de dolari, sistemul fiind unul costisitor în contextul în care rachetele lansate din Fâşia Gaza sunt foarte ieftine.

Iron Dome este un sistem mobil de apărare aeriană, dezvoltat Rafael Advanced Defense Systems, Israel Aerospace Industries şi Raytheon, care produce sistemul de rachete Patriot fabricat în America. Sistemele radar sunt de la ELTA System, o filială a IAI.

În 2019, armata americană a decis să achiziţioneze două sisteme de apărare anti-rachetă de tip Iron Dome, iar achiziţia era definită ca fiind urgentă.

Sistemul de apărare anti-rachetă de tip Iron Dome a fost testat pe teritoriul SUA acum patru ani. De atunci, experţii americani au urmărit eficienţa bateriilor folosite de armata israeliană şi au examinat interceptările reale ale sistemului, în special ale rachetelor lansate din Gaza.

Armata americană a alocat peste un miliard de dolari pentru proiectul de achiziţie a unor componente ale sistemului antirachetă israelian Iron Dome şi de a le integra cu sistemul integrat de conducere pentru managementul luptei – IBCS (Integrated Battle Management Command System) până în 2023. O problemă centrală a fost refuzul Israelului de a furniza armatei americane codul sursă Iron Dome, împiedicând capacitatea americanilor de a integra sistemul în apărarea lor aeriană.

Şi Ungaria se va dota cu sistemul israelian de apărare aeriană Iron Dome (Domul de Fier), menit să protejeze de atacuri cu rachete cu rază scurtă de acţiune şi de artilerie.

ion dome

Hamas a declarat că a lansat 137 de rachete în „cinci minute” marţi după-amiază către Israel, lansările simultane fiind menite să împiedice scutul antirachetă „Domul de Fier” al Israelului. Potrivit imaginilor spectaculoase postate de ambasada Israelului în România, scutul antirachetă şi-a făcut însă pe deplin datoria.

Hamas anunţă o ripostă cu peste 200 de rachete

Mişcarea islamistă Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, a anunţat miercuri că lansează peste 200 de rachete spre teritoriul israelian ca răspuns la atacurile israeliene asupra unei clădiri din centrul enclavei palestiniene, informează AFP.

Aripa armată a Hamas a indicat într-o declaraţie că "lansează 110 rachete asupra metropolei Tel Aviv" şi "100 rachete asupra oraşului Beer Şeva "ca represalii la reluarea atacurilor asupra clădirilor locuite de civili".

Alarmele au răsunat în Tel Aviv şi Beer Şeva, în sudul Israelului, la scurt timp după difuzarea acestor informaţii, potrivit armatei israeliene.

Hamas informase anterior despre distrugerea unei clădiri cu locuinţe, magazine şi un post local de televiziune, situate în centrul oraşului Gaza.

"Pagube importante au fost înregistrate în privinţa turnului şi a clădirilor din jur", a raportat postul de televiziune Hamas Al-Aqsa TV.

Această nouă lansare de rachete îi urmează celei efectuate mai devreme înspre Tel Aviv, soldate cu un mort la periferia oraşului.

Trei israeliene au fost ucise şi alţi zeci au fost răniţi începând de luni, în urma atacurilor cu rachete dinspre Fâşia Gaza.

Cel puţin 32 de palestinieni, printre care zece copii, au fost ucişi în atacurile israeliene asupra enclavei. Potrivit autorităţilor locale, violenţele au făcut peste 200 de răniţi.

Escaladarea violenţelor israeliano-palestiniene vine pe fondul recentelor ciocniri soldate cu răniţi în Ierusalimul de Est, sectorul palestinian al oraşului ocupat şi anexat ilegal de Israel, conform dreptului internaţional. 

Cel puţin 40 de persoane au fost ucise după cele mai dure tiruri aeriene din ultimii ani

Ostilităţile dintre Israel şi Hamas au escaladat miercuri, fiind ucise cel puţin 35 de persoane în fâşia Gaza şi 5 în Israel, după cele mai dure tiruri aeriene din ultimii ani, transmite Reuters.

Israelul a efectuat sute de lovituri aeriene în Gaza miercuri dimineaţă, iar grupul islamist şi alţi luptători palestinieni au tras cu rachete spre Tel Aviv şi Beersheba.

O clădire rezidenţială cu multe etaje din Gaza s-a prăbuşit, iar altele au fost afectate grav după loviturile repetate ale forţelor aeriene israeliene.

Israelul a spus că avioanele sale de luptă au luat la ţintă şi au ucis mai mulţi lideri ai serviciilor secrete ale Hamas. Alte lovituri au vizat locurile de unde s-au lansat rachete, sedii Hamas şi casele liderilor Hamas.

Aceasta este cea mai gravă confruntare dintre Israel şi Hamas de la războiul din 2014 din gaza, provocând îngrijorări la nivel internaţional că situaţia ar putea scăpa de sub control.

”Opriţi imediat tragerile, Escaladăm către un război în toată regula. Liderii din toate taberele trebuie să-şi asume responsabilitatea dez-escaladării situaţiei. Costul războiului din Gaza este devastator şi este plătit de oamenii obişnuiţi. ONU discută cu toate părţile pentru a restaura calmul. Opriţi violenţele acum”, a spus emisarul ONU pentru pace în Orinetul Mijlociu, Tor Wennesland.

Casele locuitorilor din Gaza s-au zguduit, iar cerul s-a luminat dinc auza atacurilor israeliene, a rachetelor trimise de Hamasa şi a apărării israeliene ce le intercepta. Cel puţin 30 de explozii au fost auzite în doar câteva minute, imediat după zorii zilei de miercuri.

De cealaltă parte, israelienii au alergat către adăposturi în comunităţi aflate la peste 70 kilometri depărtare pe coastă şi în sudul ţării în zgomot de explozii, pe cer apărând rachetele interceptoare. 

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri