Principalul consilier militar al lui Biden avertizează în privința riscurilor unui război de lungă durată în Gaza

0
Publicat:

O rezolvare mai rapidă a luptelor din Fâșia Gaza ar putea ajuta la limitarea dezbinărilor civile ce ar risca să-i stimuleze pe oameni să se alăture militanţilor palestinieni, a declarat principalul consilier militar al preşedintelui Statelor Unite.

Generalul Charles Q. Brown FOTO EPA-EFE
Generalul Charles Q. Brown FOTO EPA-EFE

Generalul Charles Q. Brown, şeful de stat-major, a declarat că obiectivul declarat al Israelului pentru campania sa militară din Gaza, și anume distrugerea completă a grupării teroriste Hamas, a fost „un ordin destul de mare”.

Israelul se concentrează totodată pe vizarea conducerii superioare a Hamas, ceea ce ar putea fi realizat mai repede, a adăugat generalul american.

„Cred că, cu cât durează mai mult, cu atât poate deveni mai greu”, a spus Brown în fața unor reporteri înainte de a ajunge joi în Japonia.

Armata israeliană a lansat o ofensivă terestră şi aeriană împotriva Hamas în Fâşia Gaza după ce teroriști înarmaţi au trecut din mica enclavă în sudul Israelului pe 7 octombrie, au omorât 1.400 de persoane şi au luat ostatice alte aproximativ 240.

Reprezentanții Hamas susțin că 10.569 de locuitori din Gaza au fost ucişi până miercuri, aproximativ 40% dintre ei fiind copii, iar problemele umanitare sunt în creştere.

Brown, care a preluat funcţia de ofiţer superior al armatei americane cu puţin peste o lună în urmă, şi-a exprimat încrederea că Israelul respectă legile războiului în Fâșia Gaza.

El a mai spus că există loc pentru ca armata israeliană să-şi îmbunătăţească explicaţiile publice cu privire la comportamentul său şi că a discutat acest subiect cu omologul său israelian.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu i-a avertizat pe israelieni că ţara se află într-un „război dur” care va fi de lungă durată.

Israelul a acuzat Hamas pentru moartea civililor din Gaza, spunând că foloseşte oameni nevinovați ca scuturi umane şi ascunde arme şi centre de operaţiuni în zone rezidenţiale.

Generalul american nu a pledat pentru o campanie scurtă şi nici nu şi-a exprimat punctul de vedere cu privire la cât ar trebui să dureze operaţiunea israeliană din Gaza.

„Fiecare conflict în care am fost implicat de-a lungul carierei mele militare a durat puţin mai mult decât şi-ar fi imaginat majoritatea oamenilor. Aşa că trebuie să ne pregătim pentru asta”, a spus Charles Q. Brown.

Generalul Brown a supravegheat anterior campaniile aeriene din Orientul Mijlociu, inclusiv în timpul bătăliei pentru recucerirea oraşelor din Irak de la teroriștii din Statul Islamic, transmite agenția de presă Reuters, citată de Agerpres.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite