Coreea de Nord pregătește lansarea unui nou satelit de spionaj până la 4 iunie

0
Publicat:

Coreea de Nord face demersuri pentru plasarea pe orbită un nou satelit militar spion, a informat luni agenţi japoneză de presă Kyodo, notează de AFP, scrie AGERPRES.

Rachetă Coreea de Nord FOTO: Shutterstock
Rachetă Coreea de Nord FOTO: Shutterstock

Paza de coastă japoneză consideră că s-a deschis fereastra de lansare de opt zile, cu o notificare din partea Coreii de Nord desemnând trei zone maritime de pericol în apropierea Peninsulei Coreene şi a insulei filipineze Luzon, unde ar putea cădea resturi de la racheta transportoare de satelit.

Militarii sud-coreeni a afirmat că suspectează Coreea de Nord că doreşte să lanseze în curând un nou satelit militar spion, chiar înainte de prima întâlnire trilaterală în cinci ani, între Seul, Beijing şi Tokyo, luni în Coreea de Sud.

Indicatori ai pregătirilor pentru lansarea satelitului au fost detectate în comitatul Thongchang-ri din Coreea de Nord, unde se află baza de lansare Sohae.

Coreea de Nord a lansat trei sateliţi de la această bază, dintre care doar ultimul a fost plasat corect pe orbită, în noiembrie. Potrivit Phenianului, acest satelit oferă imagini ale sit-urilor militare americane şi sud-coreene.

Coreea de Nord, dotată cu arme nucleare, a lansat primul său satelit de recunoaştere în noiembrie, o decizie care a suscitat o condamnare internaţională.

În decembrie, Phenianul a făcut cunoscut că doreşte să lanseze alţi trei sateliţi spion în 2024.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite