Oficial SUA: Coreea de Nord are rachete nucleare şi tehnologia pentru a le lansa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Phenianul dispune de tehnologia necesară pentru a monta focoase nucleare în rachete şi de a lansa dispozitivele, potrivit unui raport al Pentagonului, încă nepublicat, susţine un membru al Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA.

Serviciile de informaţii militare americane apreciază că Coreea de Nord ar putea fi în măsură să plaseze o focoasă nucleară pe o rachetă balistică, a afirmat joi un membru al Camerei Reprezentanţilor, relatează AFP.

"Defense Intelligence Agency (DIA) apreciază cu siguranţă moderată că Nordul dispune de arme nucleare care ar putea fi amplasate pe rachete balistice. Cu toate acestea, fiabilitatea lor este scăzută", a declarat alesul, citând raportul finalizat, conform acestuia, "luna trecută".

Acest studiu este clasificat însă concluziile sale nu sunt, chiar dacă acestea nu fuseseră făcute publice, a pledat acesta. "Eu nu l-am văzut şi aşa cum aţi spus, raportul nu a fost făcut public, aşadar nu ţin să îl comentez", a afirmat şeful statului major interarme, Martin Dempsey, care a fost întrebat de ales despre acest raport.

Dezvăluirea a fost făcută joi de către un membru republican de Colorado al Camerei Reprezentanţilor, Doug Lamborn, în cadrul unei audieri a secretarului Apărării Chuck Hagel şi a celui mai înalt grad militar american, generalul Martin Dempsey. 

INFOGRAFIE SUA Coreea de Nord Guam

Consensul experţilor asupra capacităţilor nucleare nord-coreene este că Phenianul, care a realizat trei teste nucleare, nu se află la stadiul de miniaturizare necesar pentru a permite amplasarea unei astfel de arme pe o rachetă.

Întrebat la rândul său despre capacităţile balistice nord-coreene, liderul Pentagonului Chuck Hagel a susţinut că Phenianul nu are capacitatea să lovească teritoriul american.

Coreea de Nord a amplasat pe coasta sa orientală două rachete Musudan cu o rază teoretică de 4.000 de kilometri, care însă nu a fost testată. Eventuala lansare ar putea surveni în jurul datei de 15 aprilie, sau ar putea coincide cu vizita la Seul, prevăzută pentru vineri, a secretarului de Stat american John Kerry şi a secretarului general al NATO Anders Fogh Rasmussen.

În ultima lună, tensiunile din Phenian şi SUA s-au accentuat la cote fără precedent. Ambele părţi şi-au sporit efectivele militare în regiune. În ajutorul Coreii de Nord a intervenit şi aliatul său tradiţional, China, care a mobilizat trupe şi avioane de luptă în apropierea coastelor estice ale statului.

Retorica agresivă de la Phenian este pusă însă de analişti pe seama apropiaţilor „conducătorului suprem” Kim Jong-un, mătuşa şi unchiul său, care au fost aleşi personal de fostul lider Kim Jong-Il pentru a asigura continuitatea dinastiei Kim la putere. 


Alte articole pe aceeaşi temă:

Coreea de Nord se pregăteşte de sărbătoare, în ajunul unui potenţial război nuclear

image

Coreea de Nord se pregăteşte intens pentru evenimentele de pe 15 aprilie când are loc comemorarea fondatorului statului comunist Kim il-Sun, deşi un nou test nuclear ar putea avea loc în orice zi. Sărbătoarea naţională a comemorării este asociată în mod tradiţional cu spectacole impresionante de forţe, într-o încercare de a atrage atenţia lumii.


Kim Jong-un FOTO Reuters

Ultimele apariţii ale noului lider nord-coreean, Kim Jong-un, îl arătau drept o ameninţare la adresa siguranţei internaţionale. Aspiraţiile ţării sale în domeniul nuclear au făcut ca acesta să fie luat în serios şi imaginea sa de lider autoritar să se contureze pe deplin. Dar cum de mentalitatea omului şcolit în occident s-a îmbibat acum de tradiţionalismul specific nord-coreean?


Cum s-a ajuns la criza din Coreea de Nord

coreea de nord prizonieri

Coreea de Nord a stârnit panică în ultimele săptămâni, după ce a ameninţat cu o lovitură nucleară împotriva Statelor Unite ale Americii şi şi-a mutat rachetele pe coasta de est a ţării.


Câtă influenţă are China asupra Coreei de Nord: va interveni Beijingul pentru împiedicarea unui conflict mondial?

china steag reuters

Criza stârnită de ameninţările nord-coreenilor face ca un război la graniţa chineză să pară iminent. Însă Beijingul are puterea de a interveni şi de a-şi asuma un rol decisiv în împiedicarea unui conflict provocat de noul lider nord-coreean lipsit de experienţă.


Coreea de Nord, o ţară mereu în stare de război

razboi irak 10 ani foto reuters

Istoria Coreei de Nord este una plină de suişuri şi coborâşuri. Acest „monstru” s-a născut ca o replică a fostului stat comunist URSS, iar Coreea de Nord şi-a asumat continuitatea acestei ideologii până în zilele noastre, încercând să o ducă acum pe o culme periculoasă.


SUA soldati foto reuters

În avertismentul transmis Washingtonului şi Phenianului, Fidel Castro califică episodul de acum drept „cel mai important risc nuclear de la criza rachetelor din Cuba, din 1962“.


John F. Kennedy

Preşedintele american Barack Obama este nevoit să înveţe o lecţie care a fost predată de John F. Kennedy în timpul crizei rachetelor din Cuba, şi totodată să găsească cea mai bună formulă de răspuns la ameninţări. 


Coreea de Nord FOTO Reuters

Economia nord-coreeană va fi prima victimă a oricărui atac demarat de Phenian. Deja, pentru a arăta că nu blufează, liderii nord-coreeni au închis accesul către o zonă industrială comună, împărţită cu Sudul.


Kim Kyong Hu kim jong-un ap/telegraph.co.uk

În spatele retoricii agresive ale liderului Phenian s-ar afla, de fapt, un cuplu desemnat de defunctul Kim Jong-Il pentru a asigura continuitatea familiei la putere.


Kim Long-un

Armele nucleare din arsenalul Coreii de Nord acţionează drept un scut împotria potenţialilor agresori şi ca o fundaţie pentru prosperitate, a spus liderul ţării, Kim Jong-un.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite