Coreea de Nord a mai lansat două rachete balistice. Japonia avertizează că îi amenință securitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lansarea rachetelor balistice a avut loc duminică și vine la câteva zile după ce Phenianul a anunţat testarea cu succes a unui motor cu combustibil solid de mare putere cu scopul de a dezvolta o nouă armă.

"Coreea de Nord a lansat două rachete balistice neidentificată către Marea de Est", cunoscută şi sub numele de Marea Japoniei, conform statului-major interarme sud-coreean.

Rachetele au zburat pe o distanţă de circa 500 km, atingând o altitudine maximă de 550 km, potrivit Ministerului japonez al Apărării. Potrivit Reuters, este vorba despre două rachete cu rază medie de acţiune. "Acest lucru ameninţă pacea şi securitatea ţării noastre, a acestei regiuni şi a comunităţii internaţionale şi acest lucru este absolut inacceptabil", a declarat ministrul adjunct al apărării de la Tokyo, Toshiro Ino.

În pofida sancţiunilor internaţionale care îi afectează programele de înarmare, regimul de la Phenian a construit un arsenal de rachete balistice intercontinentale (ICBM), anunță Agerpres.

Cu toate acestea, toate ICBM-urile sale sunt alimentate cu combustibil lichid. Liderul nord-coreean Kim Jong Un a acordat o prioritate strategică dezvoltării de motoare cu combustibil solid pentru a produce rachete mai avansate, precum testul de succes anunţat vineri.

Regimul de la Phenian a efectuat o serie record de teste în 2022 FOTO Twitter
Regimul de la Phenian a efectuat o serie record de teste în 2022 FOTO Twitter

Kim Jong Un a afirmat în 2022 că doreşte ca ţara sa să aibă cea mai puternică forţă nucleară din lume şi a declarat "ireversibil" statutul Coreei de Nord ca stat nuclear. Printre obiectivele sale dezvăluite în 2021 se numără dezvoltarea ICBM-urilor cu combustibil solid care să poată fi lansate de pe uscat sau de pe submarine. Testul motorului anunţat vineri a reprezentat un pas către atingerea acestui obiectiv. Experţii nu cunosc însă stadiu în care se află Coreea de Nord în dezvoltarea acestor rachete.

Regimul de la Phenian a efectuat o serie record de teste în 2022. Statele Unite şi Coreea de Sud avertizează de luni de zile că regimul nord-coreean este pe cale de a realiza cel de-al şaptelea test nuclear din istoria sa şi primul din ultimii cinci ani.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite