Fiica lui Kim Jong-un, prima apariție publică la lansarea unei rachete balistice

0
Publicat:

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a asistat vineri la lansarea unui "nou tip" de rachetă balistică intercontinentală, alături de fiica sa cea mică, a cărei existență nu fusese confirmată anterior, notează CNN. 

Cei doi s-au plimbat de mână inspectând racheta balistică intercontinentală FOTO Twitter
Cei doi s-au plimbat de mână inspectând racheta balistică intercontinentală FOTO Twitter

Fotografii surprinzătoare publicate de agenţia oficială de presă KCNA l-au surprins pe Kim Jong-un de mână cu fiica sa, în timp ce o rachetă balistică intercontinentală este așezată în apropiere pe platforma mobilă de lansare.

KCNA a afirmat că „noua” rachetă pe care o vedeau cei doi era o Hwasong-17 și a precizat că aceasta a fost lansată de pe Aerodromul Internațional din Pyongyang, zburând pe o distanță de 999,2 kilometri.

Japonia a avertizat vineri, după lansare, că noua rachetă pare să aibă raza de acțiune potențială pentru a ajunge pe continentul Statelor Unite.

Kim a declarat că testul a fost menit să „demonstreze în mod clar” capacitatea țării sale de a răspunde la ceea ce el a numit „exercițiile de război de agresiune isterică ale dușmanilor care încearcă să distrugă pacea și stabilitatea în peninsula coreeană”, potrivit raportului KCNA.

Test nou, amenințări vechi

Lansarea de vineri, care a aterizat la aproximativ 210 kilometri vest de insula japoneză Oshima Oshima, potrivit oficialilor japonezi, nu a fost prima dată când Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică intercontinentală despre care experții și oficialii au apreciat că ar putea, teoretic, să ajungă în SUA.

Racheta de vineri a fost mai scurtă ca altitudine și distanță în comparație cu testul de rachetă efectuat de Pyongyang la 24 martie, care a înregistrat cea mai mare altitudine și cea mai lungă durată a unei rachete nord-coreene testate vreodată, potrivit unui raport al Agenției Centrale de Știri Coreene (KCNA) de la acea vreme. Acea rachetă a atins o altitudine de 6.248,5 kilometri și a zburat pe o distanță de 1.090 kilometri, a raportat KCNA.

Iar în 2017, secretarul american al Apărării de la acea vreme, James Mattis, a declarat că o rachetă lansată de Coreea de Nord în acel an a demonstrat capacitatea de a lovi „tot ce există în lume”.

În ciuda razei teoretice a rachetei, capacitatea Pyongyangului de a pune un focos nuclear pe ea și de a-l lansa la țintă rămâne nedovedită.

Rachetele balistice sunt lansate în spațiu înainte de a plonja înapoi pe Pământ. Experții nu au văzut încă dovezi concludente că Coreea de Nord poate face ca un focos să reușească să reușească reintrarea înflăcărată în atmosfera terestră.

Amenințările lui Kim la adresa SUA și a Coreei de Sud nu au fost, de asemenea, nimic nou.

După un test de rachetă în octombrie, liderul nord-coreean i-a avertizat pe adversari că forțele sale nucleare sunt pe deplin pregătite pentru „un război real”.

„Forțele noastre nucleare de luptă ... au dovedit din nou că sunt pe deplin pregătite pentru un război real pentru a aduce inamicii sub controlul lor”, a declarat Kim într-un raport al KCNA.

Fiica lui Kim Jong Un

Se știu foarte puține lucruri despre viața privată a lui Kim Jong Un sau a familiei sale.

Reportajul de sâmbătă nu a numit-o pe fiica lui Kim, care apărea pentru prima dată în presa de stat. Însă, în 2013, fostul baschetbalist Dennis Rodman a declarat pentru ziarul britanic The Guardian că Kim are un „copil” numit „Ju Ae”.

Rodman a spus că a petrecut timp cu familia, descriindu-l pe Kim ca fiind „un tată bun” și că a vorbit cu soția lui Kim, Ri Sol Ju.

„Am ținut-o în brațe pe fetița lor Ju Ae și am vorbit și cu doamna Ri”, a declarat el pentru ziar.

În 2012 au apărut speculații că Ri ar putea fi însărcinată, după ce o fotografie difuzată de mass-media de stat o arăta purtând o haină lungă cu care și-ar putea ascunde sarcina. Însă autoritățile nord-coreene au păstrat tăcerea în această privință.

Mass-media de stat nu a anunțat căsătoria dintre Kim și Ri până în iulie 2012, la aproximativ trei ani după ce serviciile de informații sud-coreene cred că nunta a avut loc.

Dar acest lucru s-a schimbat în 2018, când presa de stat nord-coreeană i-a acordat noul titlu de „respectată Primă Doamnă”, un pas înainte față de cel de „tovarășă” folosit anterior și un semn, potrivit analiștilor, că își dobândește propriul cult al personalității.

Kim și Ri au împreună trei copii, potrivit Serviciului Național de Informații din Coreea de Sud (NIS).

Coreea de Nord a fost condusă ca o dictatură ereditară de la fondarea sa în 1948 de către Kim Il Sung. Fiul său, Kim Jong Il, a preluat conducerea după moartea tatălui său în 1994. Iar Kim Jong Un a preluat puterea 17 ani mai târziu, la moartea lui Kim Jong Il.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite