Contra-propunerea pentru un armistiţiu, „ultima şansă” a Hamas, înainte de ofensiva militară planificată a Israelului în Rafah

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O delegaţie egipteană a ajuns vineri în Israel şi a relansat negocierile de încetare a focului în Gaza. Astfel, sâmbătă dimineaţa, reprezentanţi ai mişcării islamiste palestinieni Hamas au declarat că „studiază” o contra-propunere israeliană în vederea unui armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza şi a eliberării ostaticilor, potrivit Agerpres.

Printre victimele războiului din Gaza au fost şi mii de copii, foto arhivă
Printre victimele războiului din Gaza au fost şi mii de copii, foto arhivă

„Astăzi, Hamas a primit răspunsul oficial din partea ocupaţiei sioniste la poziţia noastră, care a fost predată mediatorilor egipteni şi qatarezi pe 13 aprilie. Mişcarea va studia această propunere şi va trimite răspunsul odată ce studierea sa va fi finalizată”, a declarat Khalil al-Hayya, numărul 2 al filialei politice a Hamas pentru Fâşia Gaza, într-un comunicat.

Într-o declaraţie din 13 aprilie Hamas a spus că şi-a prezentat răspunsul mediatorilor egipteni şi qatarezi cu privire la un armistiţiu propus cu Israelul în Fâşia Gaza, insistând clar asupra unei încetări permanente a focului. Fără a respinge în mod explicit conţinutul proiectului de armistiţiu, Hamas şi-a reafirmat cererile, şi anume „o încetare permanentă a focului”, retragerea armatei israeliene „din toată Fâşia Gaza”, „întoarcerea persoanelor strămutate în zonele şi locurile de reşedinţă ale acestora” şi „intensificarea intrării ajutorului umanitar”.

În schimb, Israelul se opune în mod deosebit unei încetări permanente a focului, insistând asupra unei pauze de câteva săptămâni în lupte, pentru a realiza apoi, de exemplu, o operaţiune la sol în Rafah, şi refuză să se retragă de pe întreg teritoriul.

De fapt, Israelul vede cele mai recente eforturi de a obţine o încetare a focului şi un acord pentru ostatici în războiul din Gaza ca pe o „ultimă şansă” înaintea atacului planificat asupra oraşului Rafah din sudul de Fâşia Gaza..

Potrivit unui înalt oficial israelian, discuţiile dintre reprezentanţii egipteni şi cei israelieni care au avut loc vineri la Tel Aviv au fost „foarte bune”. „S-au făcut progrese în toate domeniile discuţiilor”, a scris Times of Israel vineri seara târziu. Anterior, postul de televiziune egiptean Al-Qahira News a raportat, de asemenea, progrese considerabile.

Oficialul israelian a mai spus că Israelul nu va permite Hamas, în special liderului său din Fâşia Gaza, Yehya al-Sinwar, să amâne un acord privind ostaticii pentru a împiedica ofensiva militară planificată la Rafah.

De altfel, armata israeliană a mobilizat în urmă cu câteva zile încă două brigăzi de rezervă.

„Aceasta este ultima şansă înainte să mergem la Rafah”, a declarat, potrivit Times of Israel, oficialul guvernului israelian al cărui nume nu a fost menţionat. „Este fie un acord în viitor, fie Rafah”. Israelul vrea să zdrobească ultimele batalioane Hamas rămase în oraşul din sudul Gazei, care se învecinează cu Egiptul.

Egiptul este îngrijorat de faptul că un număr mare de palestinieni ar putea trece graniţa şi vrea să ajungă la un acord, pentru a evita atacul asupra lui Rafah. Peste un milion de civili au fugit de luptele din restul Fâşiei Gaza, căutând refugiu în Rafah.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite