Cetăţeni egipteni acuzaţi de „terorism” şi „difuzare de informaţii false”, după ce au filmat un cântec într-o moschee

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto ilustrativă Shutterstock (Arhivă)
Foto ilustrativă Shutterstock (Arhivă)

Parchetul din Egipt a informat că a trimis în arest trei bărbaţi după răspândirea unei înregistrări video, care îl prezintă pe unul dintre ei cântând şi dansând într-o moschee din Al Marj, un cartier cunoscut situat în nord-estul oraşului Cairo, relatează AFP.

Videoclipul distribuit pe reţelele sociale îl prezintă pe un bărbat care dansează şi cântă la un microfon într-o moschee pe muzica artistului Ahmed Moza, un reprezentant al stilului „mahraganate”. 

„Mahraganate” („festivaluri” în limba arabă - n.r.), cunoscut şi sub numele de „electro-chaabi”, a devenit cel mai ascultat stil muzical din Egipt. 

Originari din cartierele cunoscute ale oraşului Cairo, simpatizanţii acestui stil utilizează software-uri gratuite sau ieftine pentru a remixa muzică tradiţională, amestecând-o cu sunete electronice şi inspirându-se din ritmurile utilizate de artiştii de muzică rap. 

Aceşti muzicieni sunt interzişi pe scenă din pricina cântecelor lor considerate vulgare. 

În comunicatul publicat, marţi seară, de Parchetul egiptean nu sunt menţionate capetele de acuzare formulate împotriva „protagonistului, autorului şi a persoanei care a difuzat videoclipul pe reţelele de socializare”, care au fost „plasaţi în arest provizoriu pe durata anchetei”. 

Mona Saif, sora celui mai cunoscut deţinut politic din Egipt, Alaa Abdel Fattah, a comunicat pe Facebook că cei trei bărbaţi au fost „chestionaţi de agenţii Siguranţei Statului”. 

De asemenea, Saif a mai spus că audierile au vizat acuzaţii de „terorism” şi „difuzare de informaţii false”. Mona Saif publică pe internet informaţii despre fratele ei şi despre alte persoane care au statutul de deţinut politic. Conform mai multor ONG-uri, Egiptul este cunoscut pentru încălcarea drepturilor omului, în care peste 6.000 de persoane se afla în închisoare din pricina opiniilor lor. 

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a fost învinuit de apărătorii drepturilor omului că a împiedicat libertatea de exprimare a populaţiei ţării, recurgând la procese pentru „terorism” şi „răspândire de informaţii false”. 

Un alt exemplu îl constituie arestarea celor trei actori de comedie, care au fost eliberaţi la începutul lunii mai, după mai bine de o lună în care au fost închişi în urma unor acuzaţii de „răspândire de informaţii false” şi „terorism”, după ce au publicat pe TikTok un cântec care reclama inflaţia. 

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite