SUA solicită Israelului să investigheze presupusa ucidere a unei fetițe palestiniene, găsită moartă după ce a cerut ajutor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SUA au cerut Israelului să deschidă o anchetă cu privire la presupusa ucidere a unei fetițe în vârstă de șase ani din Gaza care a cerut cu disperare ajutor după ce a fost prinsă în mijlocul tirului armatei israeliene, a anunțat luni Departamentul de Stat.

Hind Rajab a fost găsită moartă la 12 zile de când a cerut ajutor FOTO IDF
Hind Rajab a fost găsită moartă la 12 zile de când a cerut ajutor FOTO IDF

Pe 10 februarie, la 12 zile de când Hind Rajab a cerut să fie salvată, familia a descoperit-o moartă alături de cinci membri ai familiei. Aceștia plecaseră cu mașina pentru a se evacua la ordinele armatele israeliene. Doi paramedici ai Semilunii Roșii Palestiniene trimiși să o salveze au fost și ei găsiți morți.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat luni că SUA au fost „devastate” de știrea că fetița ar fi fost ucisă în urma bombardamentelor forțelor israeliene.

„Am cerut autorităților israeliene să investigheze acest incident de urgență”, a spus Miller, subliniind că SUA se așteaptă ca Israelul să ia eventual măsurile disciplinare corespunzătoare în funcție de rezultatele anchetei.

Semiluna Roșie Palestinană a acuzat Israelul că a tras intenționat într-o ambulanță pe care a trimis-o pentru a-o salva pe Rajab, care a stat mai multe ore la telefon cu dispecerii în timp ce pe fundal se auzeau împușcături. Organizația a pierdut contactul cu echipajul ambulanței, format din doi paramedici, în aceeași zi.

IDF a declarat că a deschis o anchetă preliminară, dar nu a furnizat alte detalii.

„În Ziua Judecății, îi voi întreba în fața lui Dumnezeu pe cei care au auzit strigătele fiicei mele de ajutor și nu au salvat-o”, a spus Wissam Hamada, mama fetiței pentru AFP.

Familia lui Rajab i-a găsit cadavrul alături de cele ale unchiului, mătușii și celor trei copii ai lor într-o mașină, lângă un sens giratoriu din suburbia Tel al-Hawa din orașul Gaza, a raportat agenția oficială de știri palestiniană Wafa.

Un alt unchi al lui Hind, Sameeh Hamadeh, a spus că mașina era ciuruită de gloanțe.

Semiluna Roșie a făcut publică înregistrarea apelului inițial al verișoarei adolescente a lui Hind, Layan Hamadeh, în care aceasta spunea că de mașina lor se apropie un tanc israelian, înainte să se audă împușcături.

Considerată a fi singurul supraviețuitor, Rajab a stat la telefon trei ore cu dispecerii, care au încercat să o liniștească în timp ce se pregăteau să trimită o ambulanță.

„Vino și ia-mă. Sunt foarte speriată, te rog, vino”, implora fetița.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite