AIEA anunță că nu există daune la instalațiile nucleare iraniene în urma atacului cu drone

0
Publicat:

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat vineri că nu au fost provocate daune instalaţiilor nucleare ale Iranului după presupusul atac efectuat de Israel în zorii zilei în centrul Iranului, informează EFE.

Rafael Grossi
AIEA a cerut totuşi „tuturor reţinere extremă". Foto EPA EFE (Arhivă)

  „AIEA poate confirma că nu există daune la instalaţiile nucleare ale Iranului", a scris directorul său general, Rafael Grossi, pe contul AIEA de pe reţeaua X, scrie Agerpres.  

AIEA a cerut totuşi „tuturor reţinere extremă", a reiterat „că instalaţiile nucleare nu ar trebui să fie niciodată o ţintă în conflictele militare" şi a anunţat că monitorizează situaţia îndeaproape.

Declaraţia AIEA a venit după o presupusă operaţiune lansată vineri de Israel împotriva Iranului în provincia Isfahan, ca răzbunare pentru atacul suferit sâmbăta trecută, potrivit presei americane. Iranul a lansat sâmbăta trecută un atac cu sute de drone şi rachete asupra Israelului, ca răzbunare pentru bombardarea atribuită Israelului a consulatului iranian din Damasc, la 1 aprilie, soldat cu moartea mai multor oficiali iranieni, între care doi generali.

  Iranul a negat atacul cu rachete israelian, admiţând totuşi că apărarea sa antiaeriană a doborât mai multe drone.  

De fapt, televiziunea de stat iraniană a informat iniţial despre zgomotul unor „explozii puternice" în provincia centrală Isfahan, pe care l-a atribuit doborârii unor drone de către apărarea antiaeriană a ţării. În Isfahan se află Natanz, locul unde este amplasată una dintre instalaţiile nucleare ale Iranului.

Nici guvernul israelian, nici Pentagonul nu au recunoscut oficial operaţiunea, notează EFE. 

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite