Iranul nu intenționează să riposteze imediat împotriva atacurilor israeliene, susține un oficial iranian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un oficial iranian de rang înalt a afirmat pentru agenția de știri Reuters că „Iranul nu are niciun plan de represalii imediate împotriva Israelului", la câteva ore după un atac lansat asupra orașului iranian Isfahan, despre care se spune că ar fi fost efectuat de Israel, relatează BBC.

Israelul a lansat vineri un atac împotriva Iranului. Foto: Arhivă
Israelul a lansat vineri un atac împotriva Iranului. Foto: Arhivă

Doi oficiali americani au spus presei că atacul a fost comis de Israel, dar Israelul nu a revendicat responsabilitatea până în prezent. 

Sursa străină a incidentului nu a fost confirmată. Nu a fost niciun atac extern, iar discuția înclină mai degrabă spre infiltrare decât spre atac", a spus oficialul iranian sub rezerva anonimatului. 

Cu doar aproximativ o oră în urmă, un analist iranian a precizat pentru televiziunea de stat de la Teheran că „mini dronele doborâte de apărarea aeriană din Isfahan au fost pilotate de infiltrați din interiorul Iranului", minimalizând informațiile potrivit cărora Israelul ar fi efectuat atacul.

Atacul asupra Iranului de vineri dimineață a fost probabil gândit atât ca ripostă, cât și ca un mesaj de avertizare, a declarat pentru CNN un general-maior în retragere din armata americană. 

Timp de câteva zile, Israelul și-a cântărit răspunsul la atacurile iraniene fără precedent din weekend, care au fost lansate ca represalii la un presupus atac israelian asupra consulatului iranian din Siria din 1 aprilie. 

Un oficial american a declarat pentru CNN că atacul de vineri a fost unul israelian. Totuși, Ierusalimul a refuzat să comenteze acest lucru. 

„Israelul trebuie să rămână atent" în cazul în care Iranul decide să răspundă cu o nouă desfășurare de forțe, a declarat generalul-maior în retragere Mark MacCarley. 

Prin vizarea provinciei iraniene Isfahan - locul unde se află importante facilități nucleare - Israelul a lansat probabil un avertisment că ar putea copleși cu ușurință apărarea Iranului, a declarat MacCarley. 

Cred că a existat un proces de gândire foarte deliberat din partea cabinetului de război israelian", a spus el. 

Israelienii trebuiau să riposteze, dar, în același timp, în cadrul represaliilor a existat un mesaj, și anume: 'Da, putem reuși să trecem'. Nu o mai faceți din nou. Dacă o faceți din nou, atunci se va dezlănțui iadul'". 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite