Cauza și „persoanele responsabile” pentru accidentul de tren din India, soldat cu sute de morți, au fost identificate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cauza accidentului de tren care a provocat moartea a sute de persoane în India - și persoanele responsabile - au fost identificate, a declarat duminică ministrul indian al căilor ferate, relatează CNN. 

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Ashwini Vaishnaw a declarat că accidentul în care au fost implicate două trenuri de pasageri și un tren de marfă, produs vineri în estul statului Odisha, s-a produs „din cauza unei schimbări în sistemul electronic de interblocare” - o referire la sistemul de semnalizare folosit de căile ferate - și că o anchetă va arăta „cine a fost responsabil pentru această greșeală”.

„Lăsați să iasă raportul de anchetă. Dar cauza a fost identificată și persoanele responsabile au fost identificate”, a declarat el pentru agenția de presă indiană ANI.

Cu toate acestea, el a refuzat să dea mai multe detalii, spunând că „nu este potrivit să spunem nimic în acest moment”.

„Să lăsăm ca întregul lucru să fie investigat de autoritățile de anchetă corespunzătoare”, a adăugat el.

Vestea a venit în timp ce mai există speranțe că vor fi găsiți și alți supraviețuitori ai unuia dintre cele mai grave dezastre feroviare din India, iar duminică autoritățile și-au schimbat atenția de la căutarea de persoane la curățarea epavei.

„Toate cele 21 de vagoane care s-au răsturnat din cauza deraierii trenurilor în stația Bahanaga Bazar au fost imobilizate. Acum, locul este curățat”, a declarat Departamentul de Căi Ferate al statului.

Vaishnaw a declarat că scopul este de a avea o „situație completă, asemănătoare cu cea normală, până miercuri dimineață”, adăugând: „Am mobilizat o mulțime de resurse”.

Peste 1.000 de muncitori, șapte utilaje de excavare, două trenuri de ajutor în caz de accident și patru macarale feroviare și rutiere au fost desfășurate.

Duminică, bilanțul victimelor dezastrului a fost revizuit ușor în scădere la 275 de morți - de la 288 - din cauza a ceea ce secretarul-șef al statului Odisha, Pradeep Jena, a declarat că a fost o greșeală de numărare de două ori a unor cadavre.

Numărul răniților rămâne de peste o mie de persoane, iar peste 100 de pacienți sunt în stare critică, potrivit ministrului indian al sănătății Mansukh Mandaviya, care a sosit în stat duminică dimineața.

Medici experți, echipamente specializate și medicamente au fost aduse din capitala indiană, a adăugat Mandaviya.

Cu toate acestea, speranțele de a găsi alți supraviețuitori se diminuează. „Nu avem prea multe speranțe de a găsi supraviețuitori”, a declarat sâmbătă Sudhanshu Sarangi, directorul general al serviciilor de pompieri din Odisha, pentru agenția de presă indiană ANI.

Ministrul șef din Odisha, Naveen Patnaik, a anunțat duminică despăgubiri de 500.000 de rupii (6.067 de dolari) pentru rudele apropiate ale celor care au murit și de 100.000 de rupii (1.213 dolari) pentru persoanele care au suferit răni grave.

Patnaik a declarat că „au fost luate toate măsurile posibile pentru a salva viețile pasagerilor răniți în diferite spitale”, potrivit unui comunicat emis de Departamentul de Informații și Relații Publice din Odisha.

Autoritățile statului au declarat că un serviciu special de trenuri va circula duminică pentru a transporta supraviețuitorii și cadavrele din Odisha.

Trenul va circula până la Chennai, în sudul statului Tamil Nadu, și va opri în toate gările importante, având atașat un vagon de colete pentru a transporta trupurile celor decedați.

Premierul indian Narenda Modi, care a vizitat locul, a salutat autoritățile locale și salvatorii pentru munca lor într-un tweet de sâmbătă.

„Îi felicit pe fiecare persoană care face parte din echipele căilor ferate, NDRF (Forța națională de răspuns la dezastre), ODRAF (Forța de acțiune rapidă în caz de dezastre din Odisha), autoritățile locale, poliția, pompierii, voluntarii și alții care lucrează neobosiți și sprijină operațiunile de salvare. Sunt mândru de dedicarea lor”, a scris el.

Condoleanțe din partea liderilor mondiali

În ultimele două zile, condoleanțele au curs din partea liderilor mondiali din întreaga lume, inclusiv a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a președintelui rus Vladimir Putin, a președintelui american Joe Biden, a prim-ministrului britanic Rishi Sunak și a prim-ministrului japonez Fumio Kishida.

Președintele francez Emmanuel Macron, premierul pakistanez Shehbaz Sharif și ministrul australian de externe Penny Wong au transmis, de asemenea, condoleanțe.

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, s-a declarat „profund întristat de pierderea de vieți omenești”, potrivit purtătorului său de cuvânt.

Un mesaj difuzat de Vatican a declarat că Papa Francisc a fost „profund întristat să afle despre imensa pierdere de vieți omenești”.

Modi a mulțumit liderilor lumii pentru mesajele lor, spunând că a fost „profund emoționat”.

„Cuvintele lor amabile vor da putere familiilor îndurerate. Recunoștință pentru sprijinul lor”, a scris Modi sâmbătă pe Twitter.

Ministrul indian de externe, S. Jaishankar, a împărtășit un mesaj similar la scurt timp după aceea: „Profund recunoscător partenerilor globali pentru mesajele lor de compasiune cu privire la accidentul feroviar din Odisha. Solidaritatea lor în aceste momente de durere este o sursă de putere".

Îndoieli privind siguranța rețelei feroviare

Accidentul feroviar, unul dintre cele mai grave din istoria Indiei, a ridicat întrebări cu privire la siguranța rețelei feroviare masive și învechite a țării, în timp ce guvernul investește în modernizarea acesteia.

Rețeaua feroviară extinsă a Indiei, una dintre cele mai mari din lume, a fost construită în urmă cu mai bine de 160 de ani, în timpul dominației coloniale britanice. În prezent, aceasta face să circule zilnic aproximativ 11.000 de trenuri pe peste 107.000 de kilometri de șine în cea mai populată națiune din lume.

Un oficial de rang înalt al căilor ferate de stat a declarat anterior pentru CNN că se suspectează că accidentul s-a datorat unei defecțiuni la semnalizarea traficului.

Oficialul a declarat că trenul Coromandel Express, care călătorea de la Shalimar la Chennai, a lovit un tren de marfă, deraind mai multe vagoane pe calea ferată opusă. Expresul Howrah, care se deplasa în direcția opusă dinspre Yesvantpur, s-a izbit cu mare viteză de vagoanele răsturnate.

O defecțiune a semnalizării poate apărea fie din cauza unei defecțiuni tehnice, fie a unei erori umane, deoarece semnalele de trafic sunt adesea gestionate de personalul din fiecare stație, a declarat pentru CNN un șef de stație din Odisha.

Infrastructura degradată este adesea citată ca fiind cauza întârzierilor din trafic și a numeroaselor accidente feroviare din India. Deși statisticile guvernamentale arată că accidentele și deraierile au scăzut în ultimii ani, acestea sunt încă tragic de frecvente.

Peste 16.000 de persoane au fost ucise în aproape 18.000 de accidente feroviare în întreaga țară în 2021. Potrivit National Crime Records, cele mai multe accidente feroviare - 67,7% - s-au datorat căderilor din trenuri și coliziunilor dintre trenuri și persoanele aflate pe șine. Coliziunile între trenuri sunt mai puțin frecvente.

Modernizarea infrastructurii de transport din India este o prioritate-cheie pentru premierul Narendra Modi în cadrul eforturilor sale de a crea o economie de 5.000 de miliarde de dolari până în 2025. Pentru anul fiscal care a început în aprilie, guvernul lui Modi a majorat cheltuielile de capital pentru aeroporturi, construcția de drumuri și autostrăzi și alte proiecte de infrastructură la 122 de miliarde de dolari, adică 1,7% din PIB.

O parte semnificativă din aceste cheltuieli este destinată introducerii mai multor trenuri de mare viteză în căile sale ferate lente. Noul buget al Indiei include o alocare de 29 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea căilor ferate, potrivit Albright Stonebridge Group, o firmă de strategie de afaceri.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite