Premierul Indiei promite pedepse aspre după tragedia feroviară din Odisha

0
Publicat:

Cel puțin 288 de persoane și-au pierdut viața și peste 800 au fost rănite în accidentul de vineri din statul Odisha, în care au fost implicate două trenuri de pasageri și un tren de marfă.

Accident feroviar în India FOTO: Profimedia
Accident feroviar în India FOTO: Profimedia

Persoanele găsite vinovate pentru un accident feroviar mortal în estul Indiei vor fi "pedepsite cu strictețe", a declarat premierul țării, Narendra Modi.

Cel puțin 288 de persoane și-au pierdut viața și peste 800 au fost rănite în accidentul de vineri din statul Odisha, în care au fost implicate două trenuri de pasageri și un tren de marfă, scrie www.bbc.com.

Eforturile de salvare s-au încheiat, iar oficialii au declarat că toți pasagerii blocați și răniți au fost recuperați.

Modi a vizitat locul incidentului, catalogând incidentul ca fiind unul "dureros".

El s-a întâlnit, de asemenea, cu victimele dezastrului la spital și a promis că guvernul său nu va lăsa "nicio piatră neîntoarsă pentru tratarea celor răniți".

Încă nu este clar ce a cauzat coliziunea mai multor trenuri în districtul Balasore, care a fost descris ca fiind cel mai grav accident feroviar din India din acest secol.

În mod similar, secvența evenimentelor a fost subiectul unor relatări contradictorii.

Oficialii au declarat că mai multe vagoane ale trenului Coromandel Express, care circula între Kolkata (fostă Calcutta) și Chennai (fostă Madras), au deraiat în jurul orei 19:00 (13:30 GMT) după ce au lovit un tren de marfă staționat.

Mai multe vagoane ale acestuia au ajuns pe calea ferată opusă. Un alt tren care circula în direcția opusă - Howrah Superfast Express, care circula de la Yesvantpur la Howrah - a intrat în coliziune cu vagoanele deraiate.

"Forța cu care s-au ciocnit trenurile a făcut ca mai multe vagoane să fie zdrobite și mutilate", a explicat Atul Karwal, șeful Forței Naționale de Răspuns la Dezastre (NDRF), pentru agenția de presă ANI.

Anunțând sâmbătă încheierea eforturilor de salvare, ministerul căilor ferate a precizat că au început lucrările de refacere a locului accidentului.

Sirenele ambulanțelor au sunat la fiecare 30 de minute în fața centrului de traume din cadrul spitalului SCB din orașul Cuttack - unde au fost aduși pasageri grav răniți.

Până în prezent, aproape 200 de pasageri de la locul accidentului feroviar au fost aduși, iar numărul continuă să crească.

Spitalul este cel mai mare din statul Odisha, dar se află totuși la trei ore de mers cu mașina de locul accidentului.

Personalul spitalului - de la medici începători la asistente și infirmiere și băieți de salon - a fost mobilizat și așteaptă în grupuri pentru a asista pacienții pe măsură ce sunt aduși. Saloanele au fost extinse pentru a face față numărului de pacienți care sosesc.

Membrii familiilor celor răniți așteaptă cu nerăbdare afară rugându-se pentru binele rudelor lor. Însă mulți încă își caută apropiații, fără să știe unde se află.

Există un ghișeu amenajat pentru a-i ajuta pe cei care nu-și pot localiza membrii familiei. Este aglomerat, iar listele sunt lungi.

A fost lansată o anchetă privind cauza accidentului, deși ministrul Educației, Dharmendra Pradhan, a dat vina pe "motive tehnice".

Supraviețuitorii și martorii oculari au descris scene haotice și eforturile eroice ale oamenilor din satele din apropiere pentru a salva pasagerii blocați.

Mukesh Pandit, care a rămas blocat timp de o jumătate de oră înainte de a fi salvat, a declarat pentru BBC că a auzit un "sunet tunător" cu puțin timp înainte ca vagonul să se răstoarne.

"Patru pasageri care călătoreau din satul meu au supraviețuit, dar o mulțime de oameni sunt răniți sau sunt încă dispăruți. Mulți oameni au murit în vagonul în care călătoream eu", a adăugat el.

India are una dintre cele mai mari rețele de trenuri din lume, fiind folosită zilnic de milioane de pasageri, însă o mare parte din infrastructura feroviară trebuie îmbunătățită.

Trenurile pot fi foarte aglomerate în această perioadă a anului, cu un număr tot mai mare de persoane care călătoresc în timpul vacanțelor școlare.

Ambele trenuri de pasageri implicate în accident erau pline și aveau mult mai multe persoane pe lista de așteptare, potrivit listelor de pasageri de pe site-ul ministerului indian al căilor ferate, analizate de BBC.

Cel mai grav dezastru feroviar din India a avut loc în 1981, când un tren de pasageri supraaglomerat a fost aruncat de pe șine și a căzut într-un râu în timpul unui ciclon în statul Bihar, provocând moartea a aproximativ 800 de persoane.

Accidente de tren mortale în India

Iunie 1981: Aproximativ 800 de persoane au murit după ce șapte din cele nouă vagoane ale unui tren supraaglomerat au căzut într-un râu în timpul unui ciclon.

August 1995: Cel puțin 350 de persoane sunt ucise când două trenuri se ciocnesc la 200 km (125 mile) de Delhi

August 1999: Două trenuri se ciocnesc în apropiere de Kolkata, provocând moartea a cel puțin 285 de persoane.

Octombrie 2005: 77 de persoane au fost ucise în urma deraierii unui tren în sudul statului Andhra Pradesh.

Noiembrie 2016: Aproape 150 de persoane sunt ucise și un număr egal de persoane sunt rănite când 14 vagoane ale trenului Indore-Patna Express deraiază în apropierea orașului Kanpur

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite