Cairo și Washingtonul au declarat inacceptabilă orice operațiune militară israeliană la Rafah

0
Publicat:

Ministrul egiptean de externe Sameh Shoukry și secretarul de stat american Antony Blinken au discutat despre „eforturile de a obține un încetare a focului în Fâșia Gaza și de a crește fluxul de ajutor umanitar”.

Camioane la intrarea în Rafah. Foto: Arhiva Adevărul
Camioane la intrarea în Rafah. Foto: Arhiva Adevărul

Cairo și Washington consideră o posibilă operațiune militară a forțelor israeliene în zona orașului Rafah, situat în sudul Fâșiei Gaza, inacceptabilă. Acest lucru a fost declarat în timpul unei conversații telefonice între ministrul egiptean de externe Sameh Shoukry și secretarul de stat american Antony Blinken.

În timpul conversației, șeful Ministerului de Externe egiptean și secretarul de stat american au confirmat inadmisibilitatea oricărei posibile operațiuni militare terestre israeliene în zona Rafah, mai ales ținând cont de consecințele umanitare grave ale unor astfel de acțiuni și de impactul lor periculos asupra stabilității întregii regiuni”, se arată într-un comunicat al reprezentantului oficial al departamentului egiptean de politică externă Ahmed Abu Zeid. Se afirmă că Shoukry și Blinken au discutat despre „eforturile de a obține o încetare a focului în Fâșia Gaza și de a crește fluxul de asistență umanitară”.

Ministrul egiptean de externe a subliniat „necesitatea de a face presiuni asupra Israelului pentru ca acesta să deschidă puncte de trecere terestre suplimentare la granița cu Gaza și să înceteze să obstrucționeze intrarea aprovizionării umanitare în enclava palestiniană, precum  și să permită întoarcerea persoanelor strămutate în zonele de nord ale țării."

Shoukry a reiterat respingerea de către Cairo a încercărilor de a evacua cu forța palestinienii de pe pământurile lor, care, a spus el, „sunt întreprinse cu scopul de a elimina cauza palestiniană și reprezintă o încălcare a dreptului internațional”.

Interlocutorii, notează declarația, au abordat și problema „tensiunii generale în creștere în regiune și au subliniat importanța conlucrării pentru a reduce escaladarea actuală”. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite