Israelul admite că s-ar putea să nu poată să distrugă Hamas dacă SUA le întorc spatele

0
Publicat:

Israelul ar putea să nu poată să distrugă Hamas, în ciuda a cinci luni de lupte intense în Gaza, au recunoscut oficialii serviciilor de informații.

Principalul obiectiv al invaziei din Gaza se confruntă cu eșecuri, deoarece sprijinul internațional pentru Israel scade , au avertizat surse.

Distrugeri in Fâșia Gaza octombrie 2023 FOTO Profimedia (7) jpg

Israelul crede că a demontat principala structură de comandă și control a Hamas în centrul și nordul Gazei, dar rămân zone de rezistență „guerrilă”.

Înalți oficiali au declarat pentru The Telegraph că patru din cele 24 de batalioane originale ale Hamas rămân complet neatinse după ce au fugit în siguranță în Rafah, pe care Israelul se pregătește să o invadeze .

Dar Israelul crede că ar putea fi prea târziu pentru a le găsi și distruge, deoarece SUA au „întors spatele Israelului”.

Presiune asupra Israelului

SUA au permis săptămâna aceasta adoptarea unei rezoluții ONU prin care se cere încetarea imediată a focului, după luni în care au susținut dreptul Israelului. Frustrațiile au crescut la Casa Albă din cauza situației umanitare din Gaza.

„Dacă m-ai fi întrebat acest lucru în urmă cu o lună, cu siguranță aș spune că da [putem elimina Hamas] pentru că în acel moment americanii sprijineau Israelul”, a spus o sursă de informații israeliene. Ei au sugerat că această evaluare s-a schimbat acum.

Hamas este concentrat să supraviețuiască până în vară, au avertizat ei, când începe campania electorală din SUA și este posibil ca sprijinul pentru Israel să scadă și mai mult.

Presiunea crește asupra Israelului pentru a ajunge la un fel de înțelegere, ceea ce înseamnă că Hamas ar putea supraviețui. Atât Hamas, cât și iranienii joacă la asta”, a spus sursa.

Forțele Hamas s-au împrăștiat

Cea mai recentă evaluare vine în timp ce IDF luptă cu unitățile Hamas în locuri din Gaza pe care le-au eliberat anterior. Luptele au început din 18 martie la spitalul Al-Shifa, pe care Israelul l-a atacat pentru prima dată în decembrie

Luni de război urban au scos Hamas din cetățile importante, iar serviciile de informații israeliene spun că peste 11.000 de teroriști au fost uciși, plus 15 comandanți de top.

Forțele Hamas, despre care odată se credea că au peste 35.000 de oameni, sunt acum împrăștiate. Se crede că optsprezece batalioane au fost „afectate semnificativ”.

„Hamas nu mai operează ca o armată. Unitățile sale au fost eradicate și nu au o comandă și control central”, a spus o sursă IDF din comandamentul sudic.

Fiecare unitate acționează independent, făcând ceea ce crede că ar trebui să facă, dar nu există un centru de control care să poată muta unitățile”, au adăugat ei.

„Sunt într-o poziție foarte proastă, dar spunând asta, s-au transformat în vechiul stil de război de gherilă. Aceștia operează ca teroriști de gherilă, iar când operezi așa, nu ai nevoie de infrastructură și instalații, mergi din casă în casă, te ascunzi, folosești RPG-urile [grenade propulsate de rachetă], grenade și dispari.

„Și-au pierdut comandanții, așa că acționează cu adevărat independent. Mulți dintre ei se predau . Mulți și-au pierdut motivația și dorința de a lupta și puteți vedea acest lucru deoarece numărul victimelor israeliene s-a redus semnificativ. Hamas nu luptă”.

Conducerea superioră în Rafah

Ceea ce a mai rămas din echipa de conducere se află acum în Rafah, singurul centru urban în care Tzahal nu au ajuns. Israelul a confirmat oficial moartea lui Marwan Issa, numărul trei în conducerea Hamas.

Comunicările dintre Yahya Sinwar, liderul grupului , și buzunarele rămase de rezistență s-au bazat pe bilețele încă din primele săptămâni ale invaziei.

Cu rețelele de comunicații distruse, există unele semne de dezbinare și o pierdere a încrederii în conducerea militară. Un comandant Hamas, în vârstă de 54 de ani, a declarat pentru The Telegraph: „Avem multă incertitudine și nu știm în ce direcție să mergem în continuare. Nu știm pe ce cale să luăm.”

El a spus, în ciuda suferinței, operațiunea a devenit „un lucru de mândrie” pentru palestinieni și pentru lumea arabă.

El a sugerat că operațiunea inițială din 7 octombrie a luat prin surprindere unii militanți ai Hamas și a spus că operațiunea nu a decurs conform planului.

„Planul nostru cu cei trei lideri [Yahya Sinwar, Marwan Issa și Mohammed Deif] era să intrăm, să ucidem, să răpim soldați, nu civili. Am pierdut mii de soldați și pe lângă granițe sunt mii de cadavre și nimeni nu poate merge să le ia”.

Informațiile Hamas „limitate”

Comanda centrală a Hamas nu mai are o „imagine clară a ceea ce se întâmplă” cu ceilalți luptători săi din Gaza, îngropați adânc în subteran în rețeaua de tuneluri, susțin oficialii serviciilor secrete israeliene.

„Informațiile lor sunt foarte limitate, nu au camere de supraveghere în toate locurile, așa cum au avut înainte, de când le-am distrus, așa că imaginea de ansamblu este foarte, foarte limitată”, a spus o sursă din spionajul israelien.

„Chiar și cei de deasupra solului sunt în mișcare tot timpul. Nu prea vezi aceste mari atacuri orchestrate asupra Israelului, așa cum am văzut la începutul războiului, când am intrat în Gaza.”

Părți din rețeaua de tuneluri de 500 de kilometri a Hamas de sub Gaza au fost distruse , consideră IDF. Cu toate acestea, se crede că unele instalații subterane de producție de arme rămân intacte.

Israelul crede că cea mai bună șansă de a distruge Hamas este intrarea în Rafah .

„SUA nu sprijină intrarea în Rafah, așa cum au făcut-o înainte, cărțile în acest moment nu sunt bune, ceea ce înseamnă că Israelul trebuie să facă ceva dramatic și drastic pentru a schimba impulsul și climatul”, a spus sursa.

Trebuie să intrăm în Rafah, într-un fel sau altul, dar foarte agresiv”, au insistat ei, fără de care, șansele de supraviețuire a Hamas par mai probabile.

Miercuri, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că anularea vizitei unor consilieri importanţi la Washington, care ar fi urmat să aibă loc săptămâna aceasta, are menirea să demonstreze organizaţiei Hamas că Israelul nu va ceda presiunii internaționale crescânde pentru a opri războiul din Gaza. „A fost un mesaj în primul rând pentru Hamas: Nu pariați pe această presiune, nu va funcționa”, a afirmat liderul israelian, într-un videoclip de la întâlnirea cu senatorul american Rick Scott, aflat în vizită în Israel.

Autorităţile din Statele Unite şi Israel au declarat miercuri că premierul israelian Benjamin Netanyahu doreşte reprogramarea discuţiilor privind operaţiunea din Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, la o zi după ce a anulat aceste întâlniri, care aveau ca temă alternativele SUA la o potenţială ofensivă catastrofică a forţelor israeliene în Rafah. Premierul Netanyahu a anulat vizita la Washington a unei delegaţii israeliene ca ripostă faţă de abţinerea de luni a SUA la votul dat asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU privind încetarea focului în Fâşia Gaza. Casa Albă a declarat că decizia Israelului reprezintă „o reacţie exagerată”. În administraţia Biden creşte frustrarea faţă de modul în care Israelul duce războiul din Fâşia Gaza, pe fondul agravării crizei umanitare din enclavă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite