Mii de iordanieni protestează la ambasada Israelului. Cer revocarea tratatului de pace cu Israelul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de iordanieni au participat joi pentru a cincea zi consecutiv la o manifestaţie lângă ambasada israeliană din capitala Amman pentru a cere revocarea tratatului de pace dintre Iordania şi Israel, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Iordanienii protestează la ambasada Israelului de la Amman FOTO EPA-EFE
Iordanienii protestează la ambasada Israelului de la Amman FOTO EPA-EFE

Protestatarii au arborat steagul palestinian şi au scandat sloganuri ca „Ei spun că (mişcarea) Hamas e teroristă. Întreaga Iordanie este Hamas" şi „Fără ambasadă sionistă pe pământ iordanian", cerând autorităţilor să închidă ambasada şi să pună capăt tratatului de pace din 1994 care a normalizat relaţiile cu statul evreu.

„Amman-Gaza, un singur destin”, era mesajul de pe unele din pancartele manifestanţilor, în timp ce altele afişau portretul purtătorului de cuvânt militar al Hamas, Abu Obaida, bărbatul cu faţa acoperită devenit erou popular în mare parte din lumea arabă.

Manifestaţia de joi s-a desfăşurat paşnic, sub supravegherea unui amplu dispozitiv de securitate, după ce serile precedente poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene şi bastoane pentru a-i împiedica pe protestatari să ia cu asalt ambasada.

Totuşi, câteva sute de demonstranţi au sfidat ordinele poliţiei de a se dispersa şi au afirmat că vor rămâne în stradă până vineri dimineaţa.

Autorităţile din Iordania au intensificat arestările şi hărţuirea protestatarilor, în cadrul unei campanii pe care organizaţiile internaţionale pentru drepturile omului Amnesty International şi Human Rights Watch au denunţat-o pentru încălcarea libertăţii de exprimare.

Campania israeliană de bombardamente împotriva Hamas, soldată cu moartea a zeci de mii de civili în Fâşia Gaza, potrivit responsabililor locali, a stârnit furie în rândul iordanienilor, dintre care mulţi sunt de origine palestiniană.

Autorităţile din Iordania afirmă că sunt permise protestele paşnice, dar că nu vor tolera nicio tentativă de a exploata sentimentele antiisraeliene pentru a crea haos şi nici de a ajunge la zona de graniţă cu Cisiordania sau cu Israel.

Ambasada israeliană a devenit un punct central al protestelor după escaladarea violenţelor dintre palestinieni şi Israel, după atacul din 7 octombrie anul trecut al Hamas asupra teritoriului israelian soldat cu circa 1200 de morţi şi 253 de ostatici, conform autorităţilor israeliene.

Tratatul de pace dintre Iordania şi Israel este privit cu dezaprobare de numeroşi iordanieni, care consideră că normalizarea trădează drepturile compatrioţilor lor palestinieni.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite