Bruiajul GPS din apropierea graniţei cu Rusia a împiedicat aterizarea unui avion în estul Finlandei

0
Publicat:

Marţi dimineaţă, un avion comercial al companiei Finnair, cu 25 de pasageri la bord, plus membrii echipajului, s-a aflat în imposibilitatea de a ateriza în oraşul Joensuu, în apropierea frontierei cu Rusia, din cauza interferenţelor semnalului GPS care ar fi fost provocate de Moscova, informează Agerpres, care citează EFE.

Foto Finnair
Foto Finnair

Din cauza acestui incident, compania aeriană a luat decizia de a anula şi zborul de întoarcere din Joensuu şi Helsinki, care urma să fie operat cu aceeaşi aeronavă, şi a închiriat mai multe autobuze pentru transportul rutier al pasagerilor celor două curse aeriene.

Potrivit oficialilor acestei companii aeriene, avionul, la bordul căruia se aflau 25 de pasageri şi echipajul, trebuia să aterizeze la Joensuu la ora locală 07:40, dar a fost nevoit să se întoarcă la Helsinki după ce semnalul GPS a fost bruiat din cauza unor interferenţe şi pilotul nu a putut efectua în condiţii de siguranţă manevra de apropiere de aeroport.

Finnair spune că aeroportul din Joensuu este unul dintre puţinele din ţară care se bazează pe sistemul de sateliţi GPS pentru a facilita aterizările, în absenţa unor tehnologii alternative.

Atât Finlanda, cât şi ţările baltice care au frontieră comună cu Rusia au raportat o creştere bruscă a interferenţelor semnalelor GPS după invazia rusă în Ucraina, precizând că în ultima vreme astfel de incidente sunt din ce în ce mai frecvente şi dau vina pentru aceasta pe Moscova.

La sfârşitul lunii aprilie, astfel de interferenţe au obligat Finnair să suspende toate zborurile către Tartu, al doilea oraş ca mărime din Estonia, timp de o lună, după ce două dintre avioanele sale au fost nevoite să facă cale întoarsă la Helsinki pentru că nu au putut ateriza la destinaţie tot din cauza bruiajelor semnalului GPS.

Finnair şi-a reluat zborurile spre Tartu la începutul lunii iunie, după ce aeroportul din oraşul estonian a instalat un sistem alternativ la GPS, care utilizează semnale radio trimise de staţii la sol.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite