Brazilia, cuprinsă de un val de căldură „insuportabil” și fără precedent. Temperaturi resimțite de peste 50 de grade

0
Publicat:

Au fost emise alerte roșii pentru aproape 3.000 de orașe din Brazilia, care se confruntă cu un val de căldură fără precedent.

Val de căldură fără precedent în Brazilia FOTO Arhivă
Val de căldură fără precedent în Brazilia FOTO Arhivă

Recordul au fost doborât inclusiv în orașul Rio de Janeiro, unde temperaturile s-au simțit până la 52,5 de grade Celsius, notează BBC News.

Peste o sută de milioane de oameni au fost afectați de căldură, care se așteaptă să dureze cel puțin până vineri. Oficialii au declarat că este vorba despre fenomenul El Niño și schimbări climatice.

Orașul Sao Paulo a înregistrat temperaturi medii de 37,3 de grade Celsius, marți după-amiază, a raportat Institutul Național de Meteorologie (Inmet).

Oamenii descriu căldura ca fiind insuportabilă:

„Sunt epuizat, e greu. Când ajung acasă, e apa rece, altfel nici nu mă pot trezi pentru că sunt atât de obosit. Ba chiar îmi e greu să dorm”, a declarat un tânăr în vârstă de 22 de ani, pe nume Riquelme da Silva, pentru agenția de presă AFP.

Dora, o vânzătoare ambulantă în vârstă de 60 de ani, a descris căldura ca fiind „insuportabilă” pentru cei care lucrează afară.

Valul de căldură, pericol pentru sănătate

Inmet a emis alerte roșii pentru o mare parte a țării. Acestea indică faptul că temperaturile pot fi cu 5 grade Celsius peste medie pentru mai mult de cinci zile și ar putea reprezenta un pericol grav pentru sănătate.

Valul de căldură, care vine cu mai bine de o lună înainte de începutul verii în emisfera sudică, a dus la creșterea consumului de energie al Braziliei la niveluri record, în timp ce oamenii încearcă să își creeze condiții pentru a se răcori.

Cercetările Inmet, publicate săptămâna trecută au arătat că temperatura medie în țară a fost peste media istorică din iulie până în octombrie.

Fenomenul El Nino

Vremea extremă devine din ce în ce mai frecventă și mai intensă în multe locuri din lume din cauza schimbărilor climatice. Potrivit oamenilor de știință, valurile de căldură devin mai lungi și mai intense în multe locuri și se așteaptă că acest lucru să continue. Pământul se află, în prezent, într-o fază meteorologică El Niño, în care temperaturile globale cresc mai mult decât de obicei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite