Scădere semnificativă a defrișărilor în Amazonia. Pădurea tropicală se confruntă cu noi amenințări

0
Publicat:

Guvernul brazilian a raportat, joi, o scădere semnificativă a defrișărilor în Amazonia cu 22,3% în ultimul an, reprezentând cel mai bun rezultat din ultimii patru ani.

Cea mai mare pădure tropicală din lume, în pericol FOTO Arhivă
Cea mai mare pădure tropicală din lume, în pericol FOTO Arhivă

Cu toate acestea, seceta și incendiile persistente pun în pericol cea mai mare pădure tropicală din lume.

Potrivit sistemului de monitorizare a defrișărilor PRODES, al Institutului Național de Cercetări Spațiale (INPE), între august 2022 și iulie 2023, 9.001 de kilometri pătrați de pădure primară au fost distruși, o scădere semnificativă față de perioada precedentă (11.594 km2).

O coaliție de grupuri de protecție a mediului a salutat rezultatele, considerându-le un progres semnificativ în atingerea obiectivelor climatice. Aceasta reprezintă cel mai bun rezultat din 2019, anul de la care a început o creștere alarmantă a exploatării forestiere în Amazonia.

Defrișările ar putea fi reduse la 0 până în 2030

Președintele brazilian, Luiz Inácio Lula da Silva, și-a asumat angajamentul de a reduce la zero defrișările din țară până în 2030, marcând o schimbare de politică față de predecesorul său, Jair Bolsonaro. Acesta din urmă se arătase sceptic în privința schimbărilor climatice.

Ministrul Mediului, Marina Silva, a subliniat că Amazonia a fost afectată de „un număr mare de infracțiuni” în ultimii ani, ca urmare a unei „dezmembrări complete a structurii guvernării de mediu”.

Guvernul brazilian afirmă că reducerea defrișărilor a dus la evitarea emisiei a 133 de milioane de tone de CO2 între august 2022 și iulie 2023, echivalentul a 7,5% din totalul emisiilor țării.

Incendiile, noua amenințare

Cu toate acestea, directorul executiv al WWF-Brazilia, Mariana Napolitano, a avertizat cu privire la „nivelul foarte ridicat de degradare” în Amazonia. Incendiile extreme în această pădure tropicală, care nu arde în mod normal spontan, sunt în creștere, conform WWF, care a raportat 22.000 de incendii în octombrie, cea mai mare cifră din ultimii 15 ani.

Nordul și nord-estul Braziliei se confruntă cu o secetă severă, reducând debitul râurilor la niveluri istoric de scăzute. Prognozele indică o înrăutățire a situației din cauza precipitațiilor sub medie și a temperaturilor ridicate, conform Centrului Național de Supraveghere și Alertă a Dezastrelor Naturale din Brazilia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite