Fenomenul meteo El Nino schimbă clima globului: efectele sunt deja resimțite pe toată planeta

0
Publicat:

Organizația Mondială de Meteorologie (OMM) prezice că actualul episod El Niño va dura cel puțin până în aprilie 2024.

Influența activității umane asupra climei nu poate fi negată Foto Shutterstock
Influența activității umane asupra climei nu poate fi negată Foto Shutterstock

De la mijlocul lunii octombrie 2023, temperatura suprafeței mării și alți indicatori atmosferici și oceanici observați în zona tropicală a Pacificului au valori în concordanță cu un episod El Niño, faza caldă a fenomenului El Niño-Oscilația Sudică (ENSO).

În lunile iulie și august, acești parametri s-au intensificat rapid și au atins magnitudini moderate în septembrie 2023. La vârf, așteptat pentru perioada dintre noiembrie 2023 și ianuarie 2024, acest episod este probabil să fie intens. Probabilitatea ca aceasta situaţie să persiste în următoarea iarnă în emisfera nordică – și vara în emisfera sudică – este de 90%”.

Fenomenul El Niño apare cu o frecvență medie cuprinsă între doi și șapte ani și durata lui este de obicei între 9 și 12 luni. Este un fenomen climatic de origine naturală asociat cu încălzirea suprafeței oceanului în zonele centrale și de est ale Pacificului tropical. Cu toate acestea, se întâmplă acum în contextul unui climat alterat de activitatea umană.

"Efectele El Niño asupra temperaturii globale se manifestă de obicei în anul următor declanșării episodului, în acest caz în 2024. Totuși, ca urmare a temperaturilor fără precedent înregistrate la suprafața terestră și a mării din iunie, anul 2023 este pe cale să devină cel mai cald înregistrat vreodată. Și anul viitor ar putea fi și mai cald. Concentrațiile în creștere de gaze cu efect de seră din activitatea umană care captează căldura în atmosferă sunt clare și duc la această creștere a temperaturii", a declarat secretarul general al OMM, profesorul Petteri Taalas.

"Fenomenele extreme precum valuri de căldură, secete, incendii forestiere, ploi abundente și inundații se vor intensifica în unele regiuni, cu impacturi semnificative. De aceea, OMM este o parte activă a inițiativei de avertizare timpurie pentru toți, pentru a salva vieți și a minimiza pierderile economice", a spus profesorul Taalas.

Până în prezent, cel mai cald an înregistrat este 2016, datorită impactului combinat al

Pe baza celor mai recente predicții și evaluări ale experților, este foarte probabil ca încălzirea apelor din Pacificul ecuatorial central-estic să continue cel puțin în următoarele patru trimestre care se suprapun: noiembrie până în ianuarie, decembrie până în februarie, ianuarie până în martie și din februarie până în aprilie 2024.

"Instaurarea unui eveniment El Niño în Pacificul ecuatorial central-estic, împreună cu previziunile temperaturilor peste normal la suprafața mării în mare parte din oceanele lumii, este în concordanță cu o prognoză pe scară largă a temperaturilor peste normal în aproape toate zonele terestre. În general, regiunile din emisfera nordică în care temperaturile au cea mai mare probabilitate să depășească valorile normale sunt cele situate la sud de paralela 40° N și la nord de paralela 65° N. De asemenea, este mai probabil să se înregistreze temperaturi peste cele normale în cea mai mare parte a emisferei sudice", după cum se explică în buletinul climatic sezonier global pentru lunile noiembrie, decembrie și ianuarie.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite