Fenomenul meteorologic El Nino va dura până în aprilie 2024 și va avea temperaturi record

0
Publicat:

Modelul meteorologic El Nino, aflat în curs de desfășurare, va dura cel puțin până în aprilie 2024, a anunțat miercuri Organizația Meteorologică Mondială (OMM), citată de Reuters.

Termometrul indică temperaturi mari, pe fundalul unui soare arzător
Fenomenul El Nino aduce temperaturi ridicate Foto Shutterstock

Fenomenul va duce la creșterea temperaturilor într-un an, în contextul în care, până în prezent, anul 2023 este deja pe cale să devină cel mai cald an înregistrat vreodată.

OMM a declarat că există o probabilitate de 90% ca acest fenomen, care apare în mod natural, să continue până la sfârșitul iernii din emisfera nordică, după o proiecție similară făcută luna trecută de un meteorolog al guvernului american.

Fenomenul “El Nino” pretabil să cauzeze temperaturi extreme 

El Nino reprezintă o încălzire a temperaturilor de la suprafața oceanului în Pacificul central și estic și poate provoca fenomene meteorologice extreme, de la incendii de pădure la cicloane tropicale și secete prelungite. Fenomenul provoacă deja calamități pe tot globul, iar mizele ar trebui să fie mai mari pentru piețele emergente, mai expuse la fluctuațiile prețurilor la alimente și energie.

OMM a precizat în același comunicat că anul 2023 este pe cale să fie cel mai călduros an înregistrat vreodată. Precedentul an record a fost în 2016, din cauza unei duble lovituri, pe de o parte, manifestarea fenomenului unui El Nino, ca fiind unul excepțional de puternic, iar pe de alta, datorită impactului încălzirii induse de arderea combustibililor fosili.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite