Bombele folosite de Israel în atacul din Rafah asupra unei tabere de refugiaţi au fost fabricate în SUA. Ce spun experții

0
Publicat:

New York Times (NYT) relatează că bombele folosite în atacul aerian israelian care a ucis duminică 45 de palestinieni, majoritatea civili, într-o tabără pentru persoane strămutate de lângă Rafah, în Fâşia Gaza, au fost fabricate în Statele Unite, potrivit Agerpres.

Rămăşiţele de la GBU-39, captură video
Rămăşiţele de la GBU-39, captură video

Trevor Ball, un fost tehnician de eliminare a munițiilor explozive din armata americană și unul dintre experții citați în articolul din NYT, a identificat arma după seria înregistrată pe ceea ce mai rămăsese din ea.

„Rămăşiţele de muniţie filmate la locul atacului a doua zi proveneau de la o GBU-39, o bombă proiectată şi fabricată în Statele Unite. Oficialii americani au făcut presiuni asupra Israelului pentru a folosi mai multe bombe de acest tip, despre care spun că pot reduce numărul victimelor civile”, a scris NYT, care a publicat şi fotografiile cu resturile de armament.

La rândul său, CNN a relatat că într-un videoclip distribuit pe reţelele de socializare, pe care postul de ştiri american l-a geolocalizat, şi care a fost analizat de experţi, se poate observa coada unei bombe GBU-39 cu diametru mic (SDB) de fabricaţie americană.

NYT adaugă că detaliul-cheie din rămăşiţele armei găsite a fost sistemul de acţionare a cozii, care controlează aripioarele care ghidează GBU-39 către ţintă, potrivit lui Trevor Ball, fost tehnician de eliminare a muniţiilor explozive pentru armata SUA.

Fragmentele de muniţie, filmate de Alam Sadeq, un jurnalist palestinian, au, de asemenea, înscrisă o serie de numere care încep cu „81873”. Potrivit jurnaliştilor americani, acesta ar fi codul unic de identificare atribuit de guvernul Statelor Unite pentru Woodward, un producător aerospaţial cu sediul în Colorado, care furnizează piese pentru bombe.

GBU-39, fabricată de Boeing, este o armă de înaltă precizie, „proiectată să atace ţinte punctuale importante din punct de vedere strategic” şi să provoace puţine daune colaterale, a declarat pentru CNN expertul în arme explozive Chris Cobb-Smith.

Atacul aerian israelian a lovit o tabără de corturi pentru persoane strămutate din oraşul Rafah, din sudul Gazei, unde războiul a provocat deja circa 36.000 de morţi, din care peste 70% civili.

După ce a aflat despre acest atac, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că moartea civililor din Rafah a fost un „incident tragic” şi că va fi deschisă o anchetă în acest caz.

Statele Unite au ameninţat că vor opri furnizarea de arme către Israel dacă acest stat persistă în atacurile asupra Rafah, dat o decizie concretă în acest sens încă nu a fost anunţată de preşedintele democrat Joe Biden.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite