WSJ: SUA amână vânzarea de arme de precizie către Israel

0
Publicat:

Sursa ziarului nu a precizat motivele pentru care a fost luată această decizie.

Muniție inteligentă JDAM. FotoArhiva Adevărul
Muniție inteligentă JDAM. FotoArhiva Adevărul

Washingtonul a amânat vânzarea de arme ghidate de precizie către Israel, a relatat The Wall Street Journal, citând surse. Potrivit acestora, vorbim despre vânzarea a aproximativ 6,5 mii de truse de ghidare JDAM, care pot transforma munițiile convenționale de pe aeronave în altele ghidate. Se observă că Congresul SUA a fost informat cu privire la propunerea de acord în valoare de 260 de milioane de dolari în ianuarie, dar legiuitorii nu au primit niciodată o notificare oficială. De atunci, administrația președintelui american Joe Biden nu a luat măsurile necesare pentru a pune în aplicare vânzarea, notează The Wall Street Journal.

Acest lucru este neobișnuit, mai ales în ceea ce privește Israelul, mai ales în timp de război”, a declarat pentru publicație o sursă din Congres, fără a preciza motivele pentru care vânzarea este întârziată.

Procesul de notificare a Congresului cu privire la o potențială vânzare de arme de 1 miliard de dolari către Israel, inclusiv muniție de tancuri, echipament militar și obuze de mortiere, a fost, de asemenea, blocat din martie, scrie ziarul.

Pe 5 mai, portalul Axios, citând doi oficiali israelieni, a relatat că administrația americană a suspendat aprovizionarea cu muniții către Israel săptămâna aceasta, pentru prima dată după 7 octombrie 2023. Această mișcare, potrivit oficialilor, a stârnit îngrijorare serioasă în rândul autorităților israeliene, care au început să investigheze motivele întârzierii livrării obuzelor.

Pe 6 mai, John Kirby, coordonator pentru comunicații strategice la Consiliul Național de Securitate al Casei Albe, a refuzat să confirme informațiile despre suspendarea furnizării de rachete de către Statele Unite către Israel. Potrivit acestuia, angajamentul SUA „față de Israel în sfera securității este de neclintit”. 

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite