Navele de război americane doboară arme cu care nimeni nu s-a mai confruntat în luptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Navele de război ale Marinei americane din largul coastelor Yemenului se luptă cu rachetele balistice anti-navă Houthi, o armă periculoasă cu care nicio armată nu s-a confruntat vreodată în luptă până de curând, relatează Business Insider.

Rebelii houthi au lansat zeci de rachete balistice anti-navă din Yemen. Foto: Shutterstock (Arhivă)
Rebelii houthi au lansat zeci de rachete balistice anti-navă din Yemen. Foto: Shutterstock (Arhivă)

Aceste arme ar putea constitui amenințări semnificative în potențiale conflicte viitoare, mai ales în cazul unui conflict cu China în Pacificul de Vest. Dar trupele americane învață din bătăliile recente din Orientul Mijlociu și dobândesc informații valoroase din aceste confruntări, susțin comandanții Marinei. 

„Este pentru prima dată când o rachetă balistică a fost lansată, fie asupra unei nave de război, fie asupra traficului maritim care se află în apropierea unei nave de război", a spus un comandant al unui grup de atac al portavioanelor pentru sursa citată în timpul unei vizite în Marea Roșie, care a avut loc săptămâna aceasta. „Și asta ne-a adus multe informații", a mai adăugat el. 

„Ne-am antrenat în mod repetat"

Rebelii houthi au început să folosească rachete balistice anti-navă - pe lângă rachete de croazieră anti-navă și drone de atac unidirecționale - spre sfârșitul anului trecut, fiind pentru prima dată „în istorie" când aceste arme au fost folosite, după cum a declarat președintele SUA, Joe Biden.

Rebelii houthi, susținuți de Iran, au lansat zeci de rachete balistice anti-navă din Yemen spre rutele internaționale de navigație din Marea Roșie și Golful Aden, lovind uneori chiar nave comerciale. 

Aceste provocări repetate au forțat Marina să reacționeze. În ultimele două luni, navele de război americane care operează în regiune au doborât câteva rachete balistice anti-navă - ultima dată la începutul lunii februarie. De asemenea, Statele Unite au efectuat atacuri preventive vizând aceste rachete în Yemen înainte ca ele să fie lansate. 

De curând, reprezentanții Business Insider au călătorit pe USS Gravely, un distrugător de rachete ghidate din clasa Arleigh Burke din Marea Roșie, care s-a aflat în prima linie a acestor eforturi și care a doborât mai multe rachete balistice anti-navă ale forțelor houthi.

Comandantul navei, comandorul Brian Sanchez, i-a catalogat pe marinarii săi ca fiind „rezistenți" și a spus că aceștia au luni de antrenament la activ pentru a fi pregătiți să facă față unor astfel de angajamente. 

Acum că suntem aici, pentru asta ne-am antrenat", a spus el în cadrul unui interviu acordat sursei citate. „S-ar putea să fie pentru prima dată când vedem acest lucru, dar nu este nimic nou, pentru că ne-am antrenat în mod repetat." 

„O treabă foarte bună”

Sanchez a spus că informațiile pe care le colectează nava sa de război sunt trimise în SUA, unde sunt analizate performanțele sistemelor de armament în vederea unor îmbunătățiri sau ajustări tehnice și tactice. El a apreciat faptul că marinarii săi au reușit să răspundă la aceste angajamente așa cum au fost instruiți să o facă.  

Au făcut o treabă foarte bună, reacționând așa cum ne așteptăm să reacționeze și apoi revenind imediat la treabă și asigurându-se că nava continuă să rămână pregătită pentru un alt angajament", a spus comandantul despre marinarii săi. 

Gravely face parte din Grupul de atac al portavioanelor 2 al Marinei Militare, care este format din portavionul USS Dwight D. Eisenhower, patru distrugătoare și un crucișător. Comandantul grupului de atac al portavionului, contraamiralul Marc Miguez, a afirmat că a primit deja răspunsuri în urma unor date trimise în SUA, inclusiv că sistemele de armament ale navei funcționează „exact așa cum a fost prevăzut"

Avem câteva capacități noi care au fost implementate în ultimii doi ani și care au adus beneficii uriașe în ceea ce privește înfrângerea amenințării cu rachete balistice", a spus el în timpul unei vizite la Ike în această săptămână. 

„O mare oportunitate”

 Rebelii houthi se mândresc cu un arsenal destul de important de rachete balistice anti-navă, dintre care unele sunt de origine iraniană, în timp ce altele au doar piese de la Teheran, potrivit unei analize publicate la începutul lunii ianuarie de Institutul Internațional pentru Studii Strategice. Comandamentul Central al SUA, sau CENTCOM, a atras atenția asupra utilizării rachetelor balistice anti-navă, dar nu a identificat în mod specific ce rachete au fost folosite în niciunul dintre atacuri. 

Cu mult înainte ca rebelii houthi să lanseze atacuri cu astfel de rachete balistice asupra rutelor maritime internaționale, aceste arme au devenit o preocupare din ce în ce mai mare pentru armata americană, care își îndreaptă atenția spre China, în contextul creșterii arsenalului de rachete balistice anti-navă al acestei țări și al creșterii tensiunilor. 

În cazul în care Washingtonul și Beijingul ar intra în război la un moment dat în viitor, câmpul de luptă cheie ar fi probabil cel maritim, ceea ce ar face ca resursele de rachete balistice anti-navă și sistemele de apărare concepute pentru a le neutraliza să fie considerente importante. 

Potrivit specialiștilor, rachetele balistice anti-navă ale grupării Houthis nu se ridică la nivelul arsenalului Chinei, care este mult mai sofisticat, în special în ceea ce privește tehnologia de ghidare, și care se extinde din ce în ce mai mult. Beijingul a investit masiv în dezvoltarea forței sale de rachete și a construit chiar machete ale unor nave militare americane, despre care se crede că sunt folosite pentru antrenamente. China dispune, de asemenea, de o gamă largă de senzori - cum ar fi radarele și sateliții - pe care îi poate folosi pentru a-și ghida rachetele. 

Cu toate că ar putea exista o diferență între mediile și capacitățile de amenințare din Orientul Mijlociu și Pacificul de Vest, orice rachetă balistică anti-navă ar putea provoca pagube catastrofale, iar ofițerii militari atât în funcție, cât și cei care s-au retras, sunt de părere că Marina capătă o experiență extrem de valoroasă prin angajamentele sale regulate cu Houthis, precum și un anumit grad de siguranță. 

Nu că ne place să se tragă în noi", a spus Miguez, „dar a fost o mare oportunitate de a demonstra că sistemele pe care le-am cumpărat, pe care le-am pus în funcțiune și pentru care am fost instruiți, chiar funcționează atunci când sunt folosite." 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite