Benjamin Netanyahu va fi arestat dacă pune piciorul în Germania, anunță cancelarul Olaf Scholz

0
Publicat:

Germania îl va aresta pe premierul israelian Benjamin Netanyahu dacă acesta va intra în țară, pe fondul acuzațiilor de crime de război formulate de Curtea Penală Internațională, a confirmat Steffen Hebestreit, purtător de cuvânt al cancelarului german Olaf Scholz, potrivit Daily Mail Online.    

Benjamin Netanyahu. FOTO Profimedia
Benjamin Netanyahu. FOTO Profimedia

Hebestreit a precizat miercuri că țara sa va „respecta legea” și îl va aresta pe liderul israelian, la o eventuală vizită în Germania, la două zile după ce procurorul britanic Karim Khan a anunțat luni că solicită mandate de arestare pentru Netanyahu, ministrul israelian al apărării Yoav Gallant, precum și pentru trei șefi ai grupării teroriste Hamas, inclusiv Yahya Sinwar, conducătorul din Gaza care a pus la cale 7 octombrie.

Potrivit lui Netanyahu, acuzațiile la adresa sa sunt o „distorsionare a realității”. Premierul israelian l-a acuzat pe procuror că „toarnă cu nemiluita benzină pe focul antisemitismului care face ravagii în întreaga lume”.

Decizia anunțată de Germania vine după ce ambasadorul Israelului la Berlin, Ron Prosor, a făcut un apel disperat la guvernul german pentru a respinge mandatul de arestare propus de CP.

„Acest lucru este scandalos! «Staatsräsonul» german este acum pus la încercare (...). Acest lucru contrastează cu declarațiile slabe pe care le auzim din partea unor instituții și actori politici. Declarația publică potrivit căreia Israelul are dreptul la autoapărare își pierde credibilitatea dacă ne sunt legate mâinile imediat ce ne apărăm”, a scris marți, pe platforma X, Ron Prosor.

Ambasadorul Israelului la Berlin, despre procurorul CPI „și-a pierdut complet busola morală” 

Staatsräson se referă la angajamentul de lungă durată al Germaniei față de apărarea Israelului, o politică declarată de fostul cancelar Angela Merkel în timpul unui discurs din 2008.

„Procurorul-șef echivalează un guvern democratic cu Hamas, demonizând și delegitimând astfel Israelul și poporul evreu. Și-a pierdut complet busola morală. Germania are responsabilitatea de a reajusta această busolă. Această campanie politică rușinoasă ar putea deveni un cui în sicriu pentru Occident și instituțiile sale. Nu lăsați să se ajungă la asta!”, a adăugat Prosor.

Benjamin Netanyahu a condamnat cu furie CPI pentru că „îndrăznește să compare” Israelul cu „criminali în masă”, după ce a fost emis un mandat de arestare atât pentru premierul israelian, cât și pentru liderii Hamas.

Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a criticat, de asemenea, această acțiune, numind-o un „atac frontal fără rețineri” asupra victimelor din 7 octombrie și o „rușine istorică ce va fi amintită pentru totdeauna”. El a declarat că a înființat un grup de lucru pentru a lupta împotriva acestei decizii.

„A face o paralelă între liderii unei țări democratice hotărâte să se apere de o teroare josnică și liderii unei organizații teroriste însetate de sânge (Hamas) este o distorsiune profundă a justiției și un faliment moral flagrant”, a declarat și Benny Gantz, ministru israelian din cabinetul de război.

După ce procurorul şef al Curţii Penale Internaţionale  Karim Khan, a solicitat luni acestei instanţe emiterea de mandate de arestare împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu, a ministrului apărării israelian, Yoav Gallant, şi, simultan împotriva liderilor grupării Hamas, ministrul israelian de externe, Israel Katz, a spus că va „vorbi cu miniștrii de externe din principalele țări din întreaga lume pentru a-i îndemna să se opună deciziei procurorului și să declare că, chiar dacă sunt emise mandate de arestare, nu intenționează să le aplice împotriva liderilor israelieni”.

Amintim că parlamentarii americani au anunțat - potrivit unei declarații emise luni de președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson - că iau în considerare impunerea de sancțiuni Curții Penale Internaționale (CPI) dacă este emis un mandat de arestare împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Potrivit lui Johnson, cererea procurorului CPI de a emite un mandat de arestare pentru Netanyahu este cauzată de o „campanie de presiune asupra Israelului” a administrației președintelui american Joe Biden.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite